Cir na zeludcu

 • Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Cir na zeludcu
« poslato: 22:18:51, 18.Avg.2009. »
Čir na želucu ili gastrični ulkus je vrlo često oboljenje i predstavlja oštećenje sluzokože želuca.

Uzrok i razvoj bolesti
Danas se smatra da je čir na želucu oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom, a ponekad i dugotrajnom primenom nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak itd. Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Helicobacter pylori (H. pylori). Nedavno je ustanovljeno da je ova bakterija uzročnik skoro svih peptičkih ulkusa i to 80% želučanih i preko 90% onih na dvanaestopalačnom crevu. Međutim, infekcija bakterijom H. pylori ne znači i sam ulkus.To zavisi od osobina obolelog, vrste H. pylori i još nekih nepoznatih faktora.

Pouzdano se ne zna ni tačan put prenosa infekcije (hranom, vodom, direktnim kontaktom usta na usta kao npr. ljubljenjem, prljavim rukama). H. pylori slabi zaštitnu moć sluzokože što omogućava prodor kiseline kroz sloj ispod nje stvarajući tako ulkus. H. pylori opstaje u želudačnoj kiselini jer izlučuje enzime koji je neutrališu. Genetska predispozicija je važna u nastanku bolesti, a faktori rizika su pušenje, unos alkohola i kofeina. Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se pre mislilo, ali mogu potstaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome.
Simptomi
Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana  pa do nekoliko nedelja. Kod čira na  dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na zelucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane. Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju i: gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopste ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.

Dijagnoza
Osnovni dijagnostički metod predstavlja radiološko i endoskopsko ispitivanje. Standardnim pregledom pomoću barijuma želudačni ulkus se može dijagnostikovati u oko 90% slučajeva. Najčešća njegova lokalizacija je na maloj krivini želuca . Zbog lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza koji se dobijaju radiološkim pregledom, svi ulkusi želuca moraju se endoskopski pregledati.

Endoskopski pregled vrši se endoskopom koji se sastoji od tanke, osvetljene cevi koja na svom kraju ima kameru. Endoskop se uvodi kroz usta pacijenta sve do želuca. Tako je moguće videti sluzokožu organa, a može se uzeti i biopsija (uzimanje komadića tkiva) za mikroskopsku analizu. Dijagnoza H. pylori je važna s obzirom da se lečenje ulkusa uzrokovanog H. pylori razlikuje od onoga izazvanog nestroidnim antiinflamatornim lekovima. H. pylori se otkriva iz krvi, daha i tkiva. Pregledom krvi se otkrivaju antitela na bakteriju H. pylori. Pregled daha najčešće se sprovodi nakon lečenja, radi provere uspešnosti terapije, ali i u dijagnostičke svrhe. Zove se urea izdisajni test. Tačnost ovog testa je 96 - 98%.                                                

Lečenje

Želudačni ulkus izazvan bakterijom H. pylori leči se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline.
Pravilnim lečenjem smanjuje se mogućnost ponovnog javljanja bolesti u gotovo 90% slučajeva. Važno je da bolesnik bude uporan i pridržava se propisane terapije.                                                          
Prevencija

Ne zna se pouzdano na koji način se H. pylori prenosi, što otežava prevenciju oboljenja. Istraživači rade na vakcini protiv infekcije. Ako je ulkus nastao uzimanjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova treba uzimati lekove iz ove grupe vrlo oprezno ili se savetovati s lekarom za adekvatnu zamenu. Kao prva mera u preventivi i lečenju ove bolesti je pravilan način života i ishrane. Kvalitetna ishrana ima izuzetnu ulogu u sprečavanju nastanka bolesti kao i njenom lečenju u koliko je već došlo do pojave čira. Treba jesti 5-6 puta dnevno u manjim količinama. Hranu treba, pre svega, pripremati na pari ili kuvanjem. Hrana ne treba da bude masna, da sadrži jake začine, suviše soli. Bobičasta hrana (sva hrana koja sadrži veliku količinu dijetalnog vlakna)  veoma često pravi probleme. Slatko mleko ne koristiti, ali se mogu konzumirati kiselo-mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko). Izbegavati proizvode od belog brašna (hleb, peciva i sl.), kao i voće u svežem stanju (kuvano je dozvoljeno)  
Pušenje i konzumiranje alkhogola je strogo zabranjeno.
Izbegavati stresne situacije ili ih držati pod kontrolom.

Izvor:stetoskop.info


 


*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Cir na zeludcu
« Odgovor #1 poslato: 14:15:10, 20.Mar.2014. »
Ovde su jako efikasni inhibitori protonske pumpe-Sabax, Nolpaza (controloc) koji se dosta koriste u ove svrhe....Mislim da se kombinuju sa AB ako se sumnja da je uzriocnik H. pylori, ako ne tj ako iritaciju prouzrokuju lekovi iz gr NSAIL onda su dovoljni inhibitori protonske pumpe u nekim slucajevima gde je to neophodno....
 

*

Van mreže Venera88

 • *
 • 24
 • 0
 • Pol: Žensko
Odg: Cir na zeludcu
« Odgovor #2 poslato: 23:23:52, 06.Sep.2014. »
ja sam imala helico bacter pre 8 god, koristila controloc i ostatak terapije (ne secam se vise sta) mesec dana, ali vec godinu -dve unazad imam bolove u zelucu (jak ostar bol) posle kafe ili alkohola, tripovala sam se da imam cir i isla na ultarzvuk, nista nisu nasli, i na karju mi dr kaze da cir ne moze ni da se vidi ultarzvukom, samo gastrokopijom  :o
dzabe sam pukla pare, a procitah negde da helico b moze da se vrati...
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000