Feng shui

 • Odgovora: 8

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Feng shui
« poslato: 00:26:06, 05.Jan.2009. »

Feng Šui (kineski 風水, engleski Feng Shui) je drevna kineska nauka koja propisuje način življenja u stalnoj harmoniji i ravnoteži sa ličnim okruženjem kako bi se osigurala velika sreća. To je tehnika uređenja životnog prostora, metod osmišljavanja okruženja, pravilnim raspoređivanjem prostora i nameštaja. To je sistem tehnika i znanja, koji se mogu proučiti i potom primeniti na lični prostor i okruženje.


Izvor: Wikipedia

 


*

Van mreže jelenacv

 • ***
 • 725
 • 0
 • Pol: Žensko
Odg: Feng shui
« Odgovor #1 poslato: 15:46:23, 09.Jan.2009. »
Feng Shui je opažajna umetnost. Projektanti i dekorateri tvrde da oni mogu da "osete" pozitivnu energiju - nazvanu ch'i. Ali, arhitekti koji sjedinjuju istočnjačku filozofiju nisu vođeni samo intuicijom. Ova prastara umetnost propisuje dugačka i kompleksna pravila koja mogu modernim vlasnicima kuća delovati kao najobičnije šale. Na primer, vaša kuća ne bi trebalo da bude sagrađena na kraju ćorsokaka. Okrugli stubovi su bolji od četvrtastih. Tavanice bi trebale da budu visoke i dobro osvetljene.

Prastari principi Feng Shuija prerasli su u mnogobrojna komplikovana pravila.


Kako projektovati kuću sa Feng Shui?

Bilo kako bilo, vi možete sjediniti pozitivnu ch'i (energiju) u svom domu vodeći se sledećim:
- Odaberite kvadratni ili pravougaoini plac za gradnju. Pogledi na vodenu površinu su posebno poželjni.
- Postavite ulazna vrata tako da im je lako pristupiti sa ulice. Međutim putanja do vrata ne treba slediti pravu liniju.
- Napravite samo jedna ulazna vrata. Nikada ne pravite dva ulazna vrata ili dva prilaza kući.
- Izbegnite kamene bašte ili prepreke blizu prilazne putanje. Držite ukrasne ograde samo oko parcele, ne i u parceli.
- Konsultujete Ba-Gua kartu da odaberete najharmoničnije delove prostorije.
- Nastojte da imate visoke, dobro osvetljene plafone, tavanice.
- Položite posebnu pažnju na raspored vrata, prozora i stepeništa. Izbegavajte dugačke koridore i neugodne ili stegnute osnove.
- Razmišljajte o vezi između svetla, boje i tonaliteta. Izbegavajte jarko svetle ili tamne, monotone kolorne sheme.
- Uvek težite ka čistim linijama i otvorenim prostorima. Trudite se da svoj novi dom držite podalje od buke ili ruševina.

Saveti:
- Osluškujte dobro svoje instinkte. Koji raspored u sobi se vama čini komotnijim?
- Ako vaš arhitekt ne koristi Feng Shui ideje, unajmite Feng Shui konsultanta da mu asistira tokom projektovanja.
- Ispunite svoj novi dom ljubavlju i svetlošću. Slavite u čast toga.

www.arhitektura.rs
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Feng shui
« Odgovor #2 poslato: 14:36:00, 30.Apr.2009. »
S obzirom da sam po "drugoj" profesiji slikar kineskog slikarstva i kaligrafije i poštovaoc filozofije religije Budizma još od davne 1990. godine, pa sam negde 2000.god isprobala Feng Šui metode/pravila u svom stanu i ~ deluju... barem kod mene u mom životu i u životu moje porodice :-[

Nekoliko dana posle primene jednog odredjenog broja pravila, vezanih za zdravlje i posao, primetila sam poboljšanje kako kod mene, tako i kod moje porodice  (e*e)

Još uvek se premišljam, da li da probam pravila za poboljšanje privatnog života ili ne   ;)

p.s.
Feng Šui sa kineskog u prevodu = Feng ~ vetar, Šui ~ voda  8)
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže tikica

 • *****
  Počasni član
 • 1 743
 • 12
 • Pol: Žensko
  • Facebook
Odg: Feng shui
« Odgovor #3 poslato: 19:42:49, 30.Apr.2009. »
nisam imala prilike da mi neko kaze kako se oseca uz feng sui ali mi je ipak bitno i da li su za primenu tih metoda potrebna dodatna materijalna sredstva? (*o*)
Zaljubljenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-)
 

*

Van mreže tina1812

 • **
 • 138
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 0
 • Pol: Žensko
 • Sun is shining....I'm rainbow too..
Odg: Feng shui
« Odgovor #4 poslato: 15:29:58, 23.Avg.2009. »
Feng shui u kuhinji
Najveća greška prilikom uklapanja kuhinjskih elemenata je postaviti šporet pored frižidera ili šporet pored sudopere, najčešća kombinacija a i najnepovoljnija je da se šporet nalazi izmedju sudopere sa jedne i frižidera sa druge strane. Ukućani sa jednom od ove tri kombinacije najčešće imaju problem sa viškom kilograma, ili sa neuhranenošću. Skoro nigde nećete sresti osobe koje obitavaju u ovakvoj kuhinji a to su u većini slučajeva dame, koje nemaju problem sa telesnom težinom upravo zbog ove postavke kuhinjskih elemenata. Rešenje koje je najdelotvornije u ovom slučaju je da izmedju vatre (šporet) i vode (sudopera, frižider) postavimo drvenu ploču debljine ne tanju od 0.5cm da bi unošenjem elementa drveta razgraničili vatru i vodu, a ujedno i uneli sklad izmedju ova dva elementa jer je dobro poznato da u direktnom kontaktu voda neutrališe vatru. Ukoliko vam uslovi dozvoljavaju najpovoljnije je da drvena ploča bude viša za jedan santimetar od nivoa šporeta. O urednosti i čistoći u kuhinji ne treba uopšte pisati jer je svima poznato da je neophodno da bude besprekorna.

Feng shui u trpezariji
Na našim prostorima je najprihvaćeniji pravougaoni sto, dok je u feng šui-ju pravougaoni sto simbol nejednakosti medju ukućanima i razmirica medju supružnicama kao i izmedju roditelja i dece. Najpovoljniji oblik stola za dvočlanu i četvoročlanu porodicu je kvadratni ili okrugli sto, za više članu porodicu je najboli šestougaoni, osmougaoni sto (u zavisnosti od broja članova porodice) ili univerzalni okrugli sto, jer simbolizuju jednakost i razumevanje. Povoljnim se smatra i ogledalo na zidu najbližem stolu jer se postiže “optička varka”, da hrane ima mnogo više. Vaze sa cvećem, činije sa voćem (naročito one sa slikama ili gravurama ribe su najpovoljije jer riba u feng shui-ju označava obilje) su obavezne u svakom domu.

Feng shui u dnevnoj sobi
Najrasprostranjeniji raspored nameštaja kod nas je da kreveti, garniture budu postavljene tik uza zid što je veoma nepovoljno jer blokira protok najpoželjnije “či” energije kroz ovu prostoriju u kojoj bi trebalo da je bude u izobilju jer je upravo dnevna soba, pored trpezarije jedina prostorija u kojoj ukućani borave duži vremenski period zajedno razmenjujući mišljenja, iskustva, a ujedno i produbljuju osećaj privrženost. Najbolje je da nameštaj u dnevnoj sobi bude najmanje deset santimetara odmaknut od zidova, u obliku kruga i ili elipse sa stočićem na sredini. Takodje nikako ne treba stavljati delove nameštaja koj služe za sedenje (kauč, fotelje) tako da kad sedite ledjima budete okrenuti ka prozoru. Iza vaših ledja najpovoljnije je da se nalazi zid da biste imali osećaj sigurnosti dok uživate u porodičnoj idili. Zavese na prozorima bi trebale da budu preko celog prozora i neprovidne kada se gleda spolja ka unutra (ukoliko živimo ili nam se dnevna soba nalazi na nižem spratu). Poželjno je držati slike u severozapadnom delu prostorije na kojima su svi ukućani zajedno jer tako dodatno produbljujemo osećaj povezanosti ukućana, a ujedno aktiviramo sektor porodice. Biljkama bi trebali da pokrijemo prazne uglove i naravno osvetlimo dnevnu sobu raznim lampama, lusterima maksimalno koliko nam to uslovi dozvoljavaju.

Feng shui u spavaćoj sobi
U spavaćoj sobi osim kreveta, pojedna komoda sa obe strane kreveta iznad kojih se nalazi po jedna lampa i plakara za garderobu ne bi trebalo da se nalazi nista drugo. Krevet nikako ne sme da se nalazi ispod pozora, kao ni slika iznad kreveta. Ogledalo je takodje nepovoljno za spavaću sobu jer aktivira negativnu “ša” energiju koja negativno utiče na san i ukoliko vam je uobičajeno potrebno osam sati sna, u spavaćoj sobi sa ogledalom ćete imati besane noći i bez obzira na sate koje odspavate nikad se nećete osećati odmorno. Slike dece su takodje nepovoljne za spavaću sobu jer umesto da probude erotsku one bude roditeljsku ljubav i supružnici često nisu zadovoljni svojim seksualnim životom. Umesto slika dece možete staviti sliku na kojoj ste vi zajedno sa supružnikom na nezaboravnom odmoru i još je povoljnije ukoliko je slika slikana noću. Kao i za dnevnu sobu i ovde je prazne uglove povoljno popuniti biljkama.
Izvor:_net
Natalna Karta
                                                            
 

*

Van mreže crvena

 • *****
  Počasni član
 • 3 277
 • 7
 • Pol: Žensko
Odg: Feng shui
« Odgovor #5 poslato: 22:05:23, 18.Okt.2009. »
 Feng Shui i biljke
Sobne biljke, osim dekorativne, po Feng Shui načelima, imaju i mnogo važniju ulogu – pravilno postavljene, mogu uticati na porodično bogatstvo, kao i na čitavu harmoniju života ukućana. One to čine kompenzujući negativnu energiju iz neživih predmeta u domu, svojom pozitivnom, stvarajući blagostanje. Najčešće su to drvenaste biljke – dobre su za modifikaciju i pokret; tzv. Vatrene biljke poput suncokreta simbolišu lepotu i humor; zemlja biljke poput klematisa zadužene su za stabilnost i mir, dok su vodene, poput astera i hrizantema obeležje jake volje i ozbiljnosti; metalne biljke, kao što je pampasna trava, označavaju snagu i otpornost.
Jednom kad krenete da se bavite biljkama po Feng Shui načelima, bitno je naglasiti da se tada trebate rešiti (ako ih imate) suvog i/ili plastičnog cveća, kako biste se oslobodili negativne energije koju takvo cveće širi. Zamenite ga svežim cvećem u vazama, koje ćete postaviti u središnjem delu prostorije (najbolje na stolu) i negovati ga svakodnevnim menjanjem vode i uklanjanjem uvelih delova. Tako postavljeno, ovo cveće će ravnomerno širiti pozitivnu energiju po čitavoj prostoriji, pozitivno utičući i na Vas same.

Bambus se smatra za najbolju Feng Shui biljku i biljku sreće, zato što u sebi sadrži svih pet elemenata – drvo, zemlju, vodu, vatru i metal. Dva bambusa su za ljubav i brak, tri su za sreću, pet za zdravlje, osam za bogatstvo i obilje; dok se devet smatra srećnim brojem i kombinovan sa bambusom dobar je za donošenje sreće i harmonije.
Za limun i narandže se veruje da su moćan simbol sreća i da, kao takvi, donose prosperitet do doma; iz tog razloga, trebalo bi ih postaviti na ulazu u kuću/stan.Pustinjska ruža nosi naziv i „cvet bogatstva i prosperiteta“ tako da, dobro postavljena u dnevnom boravku, slaće dobre vibracije za finansijski prosperitet ukućana. Bitno je održavati je svežom i raskošnom – leti uz dosta vlage i sunca, zimi pod strogim režimom zalivanja, kako ne bi istrulila i bogatstvo je na putu!
Za sreću, dugovečnost i duhovni razvoj, koristite biljke poput lotosa i ljiljana, gardenije i hrizanteme. Božur je cvet koji simbolizuje ljubav i naklonost i postavljen da cveta u zadnjem desnom uglu doma i izložen suncu, doprinosiće skladnom odnosu porodice; osim toga, božur podstiče i kreativnost kod dece.

« Najnovija izmena:: 22:08:36, 18.Okt.2009. crvena »
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...
 


*

Van mreže faith

 • **
 • 416
 • 21
 • Pol: Žensko
Odg: Feng shui
« Odgovor #6 poslato: 09:52:58, 27.Mar.2013. »
Feng shui i boje u enterijeru

Zelena je boja svesnosti. Nalazi se na granici između toplih i hladnih boja i najčešće se koristi za uspostavljanje ravnoteže. Istovremeno deluje opuštajuće i energično. Simbolizuje rast i vitalnost. Najbolja je za spavaće i dnevne sobe. Previše zelene čini ljude preterano opuštenim i ležernim. Dodajte malo narandžaste ili crvene da se suprotstavite tome.

Crvena je boja moći i energije. Stimuliše osećanja, povezuje se sa snagom, radošću, motivacijom i ljubavlju. Koristi se za lečenje depresije i anksioznosti. Dobra je za trpezarije, jer podstiče druženje i stimuliše apetit. Previše crvene može da izazove razdražljivost, glavobolju, preterani bes, nekontrolisanu strast i da uznemirava one sa mentalnim problemima. Ovu boju treba izbegavati u prostoru u kome borave bolesni i stariji ljudi, u prolaznim prostorijama (hodnici, čekaonice, i sl.) i dečjim sobama. Ako priželjkujete slavu i priznanja, obojite južni zid trpezarije ili dnevne sobe jarkocrvenom bojom. Kombinacija crvene sa žutom je fenomenalna za jugozapad i severoistok.

Žuta je boja sunca i označava izobilje. Ona takođe simbolizuje toleranciju i strpljenje. Može da se koristi za oživljavanje prostora, poboljšanje raspoloženja, podsticanje mentalne aktivnosti i izazivanje radoznalosti. Smatra se da pozitivno deluje na nervni sistem i poboljšava varenje. Ne treba preterivati sa ovom bojom, jer može da asocira na kukavičluk i strah. Odlična je za kuhinje, dnevne sobe i prostorije okrenute ka severu, a treba je izbegavati u malom prostoru i spavaćoj sobi.
Žuto-metalno odlično je za zapad i severozapad. Bela i žuta su boje svetlosti i predstavljaju dobro rešenje za dnevnu sobu.

Plava predstavlja želju za znanjem, poverenje i sigurnost. Osim toga označava sve nepoznato što tek treba da se otkrije. Može da se koristi za stvaranje tajanstvenog ambijenta, izražavanje radoznalosti i ozbiljnosti i pomaže nam pri meditaciji. Dobra je za kupatila i radne sobe, a treba je izbegavati u dečjim sobama i hladnim prostorima.U kombinaciji sa belom ili bež odlična je za sever. Plava i zelena za rast i razvoj, posebno povoljna kombinacija u istočnim i jugoistočnim delovima stana.

Bela je simbol čistote, vere i nevinosti. Koristi se za isticanje čistote i harmonije. Međutim, može delovati neprijateljski, pa je dobro kombinovati je sa nekim toplim bojama. Treba je izbegavati u radnom i hladnom prostoru. Možete dodati narandžastu boju jer podstiče optimizam i poverenje. Slobodno je kombinovati sa crnom koja se koristi za povećavanje sreće u vezi sa bogatstvom

Crna boja je kao zagonetka, budi želju za saznanjima. Pruža osećaj dubine i ozbiljnosti. Može da se koristi za isticanje samostalnosti, izražavanje moći i čvrstine ili izazivanje misterioznosti. Ona ne apsorbuje i ne reflektuje druge boje i najbolje je koristiti u detaljima sa bojama poput lila. Može izazvati depresivnost, posebno u sobama tinejdžera. Kraljevska boja koja simbolizuje mudrost i dostojanstvo u kombinaciji sa crnim detaljima. Dobra kombinacija za rast i izobilje – crna neka bude jasna, a zelena mlada i sveža.

Izvor: wannabemagazine.com
 

*

Van mreže Džudi

 • **
 • 212
 • 10
 • Pol: Žensko
Odg: Feng shui
« Odgovor #7 poslato: 16:22:04, 16.Jul.2013. »
Po Feng Shui-u  za blagostanje u porodici-tačnije za finansijsku sigurnost, potrebno je postaviti veće ili manje figure slona na komodi blizu vrata. Glava slona treba da bude okrenuta ka sobi.

Dopada mi se Feng Shui i trudim se da ispoštujem neka od pravila, koliko je to moguće. I ono što je važno, ukoliko već imate opremljen stan, ne zahteva puno ulaganja, zapravo, ulaganja su minimalna ( kupovina figurica slona, bambusa) i samo treba da namestite nameštaj u skladu sa ovom naukom.
Život je sastavljen od dana za plakanje i od dana za smejanje...
 

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 186
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 191
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Odg: Feng shui
« Odgovor #8 poslato: 12:37:22, 15.Jun.2016. »
Ne obraćam pažnju na feng shui  ;D
Strah me čini jačim i boljim.
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
831 Pregleda
Najnovije: 14:20:24, 14.Sep.2009.
miss80
3 Odgovora
3125 Pregleda
Najnovije: 13:42:51, 30.Avg.2012.
Ouroboros