Anketa

Da li manje kalorija produzava zivot?

Da
Ne

Duzi zivot sa manje kalorija

• Odgovora: 12
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Duzi zivot sa manje kalorija
« poslato: 10:42:34, 14.Jul.2009. »
Manje kalorija – duži život?   

Dvadestogodišnje istraživanje stučnjaka sa američkog univeriteta Viskonsin, na rezus makaki majmunima, pokazalo je da ishrana sa smanjenim nivoom kalorija ima za posledicu manje obolevanje i duži život, što verovatno važi i za ljude.
Majmuni koji su hranjeni prema strogom režimu ishrane i imali za trećinu smanjen unos kalorija, su tokom trajanja studije bili izloženi tri puta manjem riziku obolevanja od bolesti vezanih za starenje: srčana oboljenja, rak i dijabetes, nego oni iz kontrolne grupe, koji su se hranili kako su želeli.

Ova studija na primatima potvrdila je ono što je već dokazano na crvima, muvama i glodarima - manjeni unos kalorija usporava proces starenja.
Budući da majmuni žive znatno kraće od ljudi (u zarobljeništvu oko 27 godina), možda nikad neće biti moguće do kraja proučiti delovanje restrikcije kalorija na ljude, ali majmuni svakako pružaju približnu predstavu, ističe tim iz Viskonsina.

Posle dvadesetogodišnjeg istraživanja, u grupi majmuna koji su jeli šta su želeli preživelo ih je oko 50 odsto, dok je u grupi onih koji su bili na restriktivnoj ishrani preživelo 80 odsto.
Osim toga, kod majmuna koji su restriktivno hranjeni bilo je upola manje slučajeva srčanih bolesti i raka, a dijabetes nije registrovan ni kod jedne životinje. Kod njih je, takođe, uočen i veći volumen određenih regiona mozga.

(Tanjug/Rojters)

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
Odg: Duzi zivot sa manje kalorija
« Odgovor #1 poslato: 11:55:33, 14.Jul.2009. »
Ovo nije nista cudno,ta teorija je odavno u opticaju i verovatno je tacna.Prosto manje hrane,znaci i unosenje manje stetnih materija koje opterecuju nas organizam(masti,seceri) i samim tim je covek zdraviji,tj.dugovecniji.Mada se priridno,sa staroscu i apetit smanjuje.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #2 poslato: 12:00:06, 14.Jul.2009. »
Ako se neko ne krece i ne bavi fizickom aktivnoscu verovatno da kalorije ubijaju ali ona osoba koja trosi energiju u vecim kolicinama verovatno da manjak kalorija moze da prouzrokuje trosenje organizma...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #3 poslato: 19:15:58, 14.Jul.2009. »
Pa u nekim godinama i nema baš prevelikog trošenja energije,samim tim ni potrebe da se mnogo jede ;D A fizička aktivnost u zrelom dobu mora biti u dogovorena u konsultaciji sa lekarom.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #4 poslato: 22:38:21, 14.Jul.2009. »
Prva asocijacija su mi bile mladje godine jer covek da bi dosao do starosti mora da prodje kroz mladost  ;D  a to zahteva i tada postovanje ovih pravila iz prve poruke...   posebno jer se vecina ljudi lose hrani, fizicka aktivnost je na minimumu, lose navike i mnogo toga jos...  

*

Van mreže bielenda

• 2 106
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 34
« Odgovor #5 poslato: 14:04:07, 14.Jun.2012. »
Treba se umjereno hraniti, ali nijesam baš sigurna da to produžava život svima, jer znam ljude koji su navršili 90. godinu, a jako su debeli, dok ima i mršavih koji žive do 60., sve je individualno. Nekome dodatne kalorije škode, nekome ne.

*

Van mreže Ouroboros

• 1 481
  • 30
« Odgovor #6 poslato: 14:09:33, 14.Jun.2012. »
Ja sam za to da ostanem fit  :D Krecem se mnogo i vjezbam svaki dan po sat-dva,trcim,ali i jedem k'o zmaj  ;D
Mene ubijaju peciva i tjestenima,sad jedem samo integralni hljeb od toga.Prepolovila sam uobicajeni obrok,ubacila "boje" u svakodnevnu ishranu,pijem dosta tecnosti.Bice valjda nesto od mene i za starost  ;D
"Kažete da ste neshvaćeni, mladi prijatelju.Strpite se.I dijamant je u osnovi ugljik,ali je umio cekati."
Natalna

*

Van mreže bielenda

• 2 106
  • 34
« Odgovor #7 poslato: 14:15:14, 14.Jun.2012. »
Da, fizička aktivnost je potrebna za zdravlje, ali i umjerena ishrana. Ja recimo, skoro nikad ne jedem poslije 8 uveče, a čujem da dosta ljudi to praktikuje i to mi pomaže da već dugo imam istu kilažu.

*

Van mreže Ouroboros

• 1 481
  • 30
« Odgovor #8 poslato: 14:19:19, 14.Jun.2012. »
Da, fizička aktivnost je potrebna za zdravlje, ali i umjerena ishrana. Ja recimo, skoro nikad ne jedem poslije 8 uveče, a čujem da dosta ljudi to praktikuje i to mi pomaže da već dugo imam istu kilažu.
Pa rijetko ko je narocito fizicki aktivan poslije 20h.Bukvalno sve to pojedes kada nisi fizicki aktivan ti se zalijepi,ode u adipozu,u skladistenje,jer se ne potrosi.I ja izbjegavam poslije 8 da jedem,ako sam jako gladna i ne uspjem zavarati mozak sa tecnoscu,pojedem jedno kuvano bjelance  :)
"Kažete da ste neshvaćeni, mladi prijatelju.Strpite se.I dijamant je u osnovi ugljik,ali je umio cekati."
Natalna

*

Van mreže bielenda

• 2 106
  • 34
« Odgovor #9 poslato: 14:23:20, 14.Jun.2012. »
Meni pomaže bonbon od mente da zavaram glad, nekad kad me uhvati, ne jedem ništa cijeli dan, samo pijem vodu, teško je, ali izdržim i ujutro se prelijepo osjećam :)

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000