Saveti za rostilj

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

  • ******
  • 12 178
  • Zahvaljeno: 25 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Saveti za rostilj
« poslato: 23:06:16, 05.Jul.2009. »
Saveti za savršen roštilj

Možda koristite drvo za potpalu, a možda dodajete i zapaljivu tečnost. U svakom slučaju, evo jednog trika za brži plamen – kartonska pakovanja od jaja prelijte jestivim uljem, i stavite ispod uglja, dobićete bolju vatru.Autor knjige "Saveti za roštilj" Džim Marks tvrdi da bi, kada ste pripremili plamen, trebalo "mentalno podeliti površinu roštilja" na tri dela.

"Prvi deo je vreo, direktno iznad najzagrejanijeg uglja. Drugi je srednje toplote, gde između komada uglja postoji slobodan prostor. Treći deo trebalo bi da bude samo blago zagrejan, ne direktno iznad uglja, kako biste na njega mogli da odložite gotovu hranu, da samo ostane topla i ocedi se od suvišne masnoće".
Savršenu temperaturu postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je on prekriven tankim slojem sivog pepela.

Kada ste marinirali svo meso i povrće, otprilike odredite vreme pečenja. Piletina se peče nad najjačom vatrom 5-10 minuta, a zatim na delu srednje toplote još 15-20 minuta.
Kobasice bi najpre trebalo zagrejati nad slabim žarom nekoliko minuta, a zatim premestiti na jači, kako ne bi popucale.
Iako uz roštilj često kupite i ogromnu viljušku koja više liči na oružje, zgodnije alatke su velika špatula i hvataljke – tako nećete probušiti meso ili kobasice.
Dobar trik je i korišćenje poklopca, jer omogućava da se meso dodatno nadimi i dobije jaču aromu.

Najveći problem sa ribom na roštilju je jako lepljenje za rešetke, koje prilikom pokušaja vađenja ribe može da upropasti komad. Ako pečete celu ribu, odsecite joj glavu i stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta, kako bi se koža zagrejala "na blic" i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar. Ako je stavite na manju temperaturu, počeće samo da pušta sokove i da se lepi za rešetke.

Kada pečete mleveno meso, važno je da bude malo masnije nego obično, kako se ne bi osušilo.


Izvor:Mondo


 





 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
2 Odgovora
1129 Pregleda
Najnovije: 14:43:05, 08.Jul.2009.
tikica
4 Odgovora
6709 Pregleda
Najnovije: 01:20:59, 26.Okt.2009.
lilka
0 Odgovora
859 Pregleda
Najnovije: 14:01:25, 15.Jun.2013.
Ch