Prag

• Odgovora: 3

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Little_dress

• **
  • 326
  • 1
  • Pol: Žensko
Prag
« poslato: 19:56:51, 05.Jul.2009. »
Prag je glavni i najveći grad Češke Republike. Nalazi se na reci Vltavi, i ima oko 1,2 miliona stanovnika. Praški dvorac Hradčani („grad“)

Veći deo grada leži u dolini reke Vltave, dok je ostatak u dolinama 9 malih pritoka. S leve strane u reku se u gradu uliva 5 potoka, a sa desne 4. Deo reke Vltave kroz Prag dugačak je 30 kilometara, a srednja dubina na ovom potezu je 2,75 m (najdublja 10,5 m). Vltava u Pragu pravi veliku okuku i obilazi devet ostrva.

Kao jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteđen od razaranja u Drugom svetskom ratu, Prag je danas prvorazredna turistička destinacija.

Arhitektura Praga je raznovrsna, od romaničke, gotičke, renesansne, barokne, rokoko, klasicističke, ampir arhitekture, do pravaca 20. veka secesije i kubizma.

Kroz istoriju grad je dobijao mnoge epitete, kao Praga totius Bohemiae domina (Prag, gospodarica Češke), Praga mater urbium (Prag, majka svih gradova), ili Praga caput regni (Prag, glava imperije - misli sa na Sveto rimsko carstvo). Car Svetog rimskog carstva Karlo IV nazvao je Prag „zlatni grad“. Od 19. veka zovu ga i „grad stotinu tornjeva“, iako ih u gradu ima čak 550.

Turističke atrakcije u Pragu danas su: Stari grad i Staromjetske namjesti (Starogradski trg), Vaclavske namjesti (Trg Sv. Vaclava - glavni trg i ulica), Praški hrad (Hradčani) sa Katedralom Sv. Vida (14. vek), Karlov most, Jevrejska četvrt, Lenonov zid, Narodni muzej i druge.

UNESKO je uvrstio istorijski centar Praga u spisak Svetske baštine.

Izvor: Vikipedija

« Najnovija izmena:: 23:01:51, 05.Jul.2009. Nale 83 »

Moja Natalna karta
 ...Sanovnik s jasnim slovima lako je to sa snovima nevolje krenu onda kad tumačim stvarnost...

*

Van mreže tina1812

• **
  • 138
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 0
  • Sun is shining....I'm rainbow too..
Odg: Prag
« Odgovor #1 poslato: 19:30:07, 23.Avg.2009. »
Ja sam bila tamo..lijepo sve to izgleda,al hladan grad..ne zraci nekom toplinom..isto kao i Budimpesta..
Natalna Karta

*

Van mreže milica-tea

• **
  • 479
  • 0
« Odgovor #2 poslato: 10:52:37, 22.Sep.2009. »

Ja sam bila tamo..lijepo sve to izgleda,al hladan grad..ne zraci nekom toplinom..isto kao i Budimpesta..

slazem se, ja sam bila na ekskurziji u Pragu...

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #3 poslato: 12:51:46, 24.Okt.2009. »
Prag - grad koji je inspirisao Mocarta
Nezamislivo je posetiti jednom Prag i ne vratiti se ponovo na njegove kaldrmisane ulice. Tesko je oprostiti se od grada cija slava, kao u jednom od lokalnih prorocanstava, dodiruje zvezde, grada koji je bio dom Franca Kafke, Bedziha Smetane, Jaroslava Haseka, velika inspiracija za Mocarta...
Praski pejzazi nadju se godisnje na najmanje cetiri miliona licnih fotografija, koliko turista svake godine poseti Prag.
Zazto je Prag toliko poseban, cesto se pitaju oni koji nisu krocili u grad na Vltavi. Jos od srednjeg veka prestonica Ceke smatrana je za jedan od najlepsih gradova Evrope, steciste kulturne elite, mesto gde lepota prizora predstavlja pravo remek-delo, sto je potvrdjeno svrstavanjem stare gradske cetvrti pod zastitu Uneska.
U setnji praskim ulicama nekoliko detalja ce vam privući paznju. Prvi su marionete koje vam se smese iz svake prodavnice suvenira, ali za Cehe imaju mnogo veci znacaj od rekvizita za zabavu ili suvenira.
Huk Vltave, mistiku reke koja je inspirisala Bedziha Smetanu da je ovekoveci kroz muziku, reku koja je dozvolila da joj obale premosti stari kameni Karlov most, na kojem jedan poljubac garantuje vecnu ljubav, najbolje se moze doziveti krstarenjem uz kolace, kafu i muziku Smetane.
Na uzvisenju iznad Vltave nalazi se velelepni carski deo grada – Hradcani, od kojeg zastaje dah, a ako ga posetite u pravo vreme, imacete priliku da vidite svecanu smenu straze ispred Predsednicke palate.
Prag je pun zivota, pulsira gotovo 24 sata dnevno, ali je danas ipak prava evropska metropola, pa izlazak iz kulturnog centra grada moze da vas vrati u realnost. Soliteri, industrijska zona, siroki bulevari – slike su koje ne ostavljaju utiske za pamcenje.
Izvor

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000