Odvikavanje od pelena

 • Odgovora: 5

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže lilka

 • *****
  Počasni član
 • 1 314
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 4
 • Pol: Žensko
Odvikavanje od pelena
« poslato: 11:38:01, 01.Jul.2009. »
Nijedno dijete nije isto, pa se tako ne može primijeniti niti jedinstvena formula odvikavanja od pelena. Uz nekoliko savjeta često frustrirajuće iskustvo pretvorite u ugodno.


1. Ne počinjite prerano
Postoji više razloga zašto ne početi prerano s odvikavanjem djeteta od pelena. Jedan od njih je što bi proces mogao trajati dulje nego što je potrebno i razvući se na mjesece.
2. Budite pozitivni
Čak i kada dijete radi greške i napravi 'nered' po tepihu ili u odjeći. Negativna bi reakcija mogla dovesti do opstipacije jer će dijete početi zadržavati stolicu.
3. Strah
Dijete možda odbija sjesti na kahlicu jer je se boji. Pokušajte s drugačijim oblikom kahlice, različitim nastavcima za WC ili jednostavno odlazak na WC učinite zabavnim.
4. Higijena
Kada dijete počnete odvikavati od pelena, to je idealno vrijeme da mu usadite neke higijenske navike. Pobrinite se da svaki put nakon sjedanja na kahlicu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Djeca se vole igrati vodom, pa ukoliko dijete obavi nuždu na tuti, dopustite mu za nagradu da dok pere rukice i nekoliko minuta uživa u igranju vodom.
5. Nagrade
Kada dijete obavi nuždu na kahlici, nagradite ga što je učinilo 'pravu stvar'. Isto vrijedi i za svaku najavu da treba kakati ili piškiti – dajte mu nešto u čemu uživa.
6. Budite dosljedni
To je zlatno pravilo svih odgojnih mjera, pa je tako i u ovom slučaju. Ako idete na put, ponesite sa sobom dječju dasku za WC. Ako idete u kupnju, ne posežite za pelenom. Neka obavi nuždu prije izlaska iz kuće.
7. Dajte djetetu izbor
Ako dopustite djetetu da samo izabere donje rublje koje mu se sviđa, to će shvatiti kao nagradu. Dobro je i djetetu dopustiti da samo izabere kahlicu.
8. Uključite druge
Kada odlučite krenuti s odvikavanjem djeteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavijestite bake, babysitterice ili tete u vrtiću. Tako će znati što mogu očekivati i što treba učiniti.
9. Smještaj tute
Na početku dopustite djetetu da kahlicu smjesti gdje mu je njemu najugodnije. No, to ne znači da je trebate staviti ispred televizora, jer će kahlica tako postati sve osim mjesta za obavljanje nužde. Kada se dijete na nju navikne, stavite je u kupaonicu.
10. Ispitujte
Dijete stalno ispitujte treba li na "tutu". Kad i sebi već dosadite s ispitivanjem, pitajte opet. Pitajte prije jela, poslije jela, prije izlaska iz kuće i nakon povratka u kuću. Stalno.


Ovi bi savjeti vama i vašem djetetu odvikavanje od pelena trebali pretvoriti u ugodno iskustvo. Ipak, frustrirajućih situacija zasigurno će biti, no to ne pokazujte pred djecom. Svaka negativnost upućena djetetu vjerojatno će rezultirati regresijom.

Izvor


 


*

Van mreže cvex

 • **
 • 156
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Odvikavanje od pelena
« Odgovor #1 poslato: 12:05:16, 01.Jul.2009. »
ja se odavno odvikao od pelena ;D
 

*

Van mreže lilka

 • *****
  Počasni član
 • 1 314
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 4
 • Pol: Žensko
Odg: Odvikavanje od pelena
« Odgovor #2 poslato: 12:13:47, 01.Jul.2009. »
Super, ondak čitaj kako ćeš bebu odvikavati kad dodje vreme :P

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Odvikavanje od pelena
« Odgovor #3 poslato: 15:20:45, 21.Sep.2010. »
Letnji period je idealan da kažete: Doviđenja pelenama!

Ukoliko vaše dete ne uspeva da se privikne na nošu ili je odbija, sigurno ste se pitali da li ste možda u pravom trenutku počeli da ga odvikavate od pelena.

Kao i kod prohodavanja i prvih reči, i odvikavanje od pelena je individualna stvar i ne treba se čuditi ako detetu za to treba dosta vremena. Čak i kada vaš mališan počne da kontroliše svoje fiziološke potrebe, biće situacija kada će se unerediti u gaćicama, a takve „nezgode" se obično dešavaju kada je dete prehlađeno, pospano ili uznemireno.
 
I devojčice i dečaci ovu promenu usvajaju otprilike jednako i nema pravila da li se jedni ili drugi lakše ili brže adaptiraju. Iako biste vi verovatno želeli da se što pre rešite dosadnog menjanja pelena i presvlačenja, znajte da od vas u velikoj meri zavisi kada će doći taj dan.
 
- Dete sa 18 meseci počinje da stiče kontrolu nad refleksima, i to je neko optimalno vreme kada treba početi sa odvikavanjem od pelena. Međutim, već oko devetog meseca, kada beba već čvrsto i stabilno sedi, roditelji mogu da je stavljaju na nošu. Najbolje je to činiti ujutru i uveče, dati bebi za to vreme igračku u ruke i, ako je moguće, ostaviti je da sedi sve dok ne piški ili ne kaki. Kako biste osigurali mogućnost da će beba „obaviti" nešto na noši, bilo bi dobro da je stavljate samo posle spavanja, jer tada obično nastupa trenutak za pražnjenje i beba tako stiče ritam.
 
Iako neki roditelji već sa šest meseci žele da pokušaju sa uvođenjem noše, ipak ne bi trebalo žuriti sa ovim pre devetog meseca. Kako dete raste, na nošu ga treba stavljati sve češće, a već kada progovori i počne da komunicira, ono će moći i da vam samo kaže kada mu se piški. Obično oko treće godine deca potpuno skinu pelene, ali ne treba praviti paniku, ako se to tada ne dogodi. Dajte im vremena do pete godine, a ukoliko dete i tada ne uspeva da kontroliše svoje fiziološke potrebe, treba ispitati da li se možda radi o nekoj urinarnoj infekciji ili eventualno nekoj anomaliji - kaže dr Milica Kotlajić, specijalista pedijatrije.

Strpljenje je saveznik
Mnogi dečiji lekari se slažu da ovu novinu u životu deteta treba uvoditi postepeno. To znači da ukoliko dete ne nosi pelene u kući, tokom dužih boravaka napolju treba da je ima na sebi ili ako je nije nosilo tokom dana, da mu je stavite noću. Tako ćete situacije u kojima se upiški ili ukaki u gaćice svesti na minimum. Međutim, to znači i da treba da budete strpljivi i dosledni.
 
- Tačno je da je leto najbolje doba godine za odvikavanje, jer tada ne postoji rizik od prehlada, ako se dete upiški ili ako šeta samo u gaćicama. Uopšte, sezona godišnjih odmora je idealna za ovu promenu u životu vašeg deteta, jer su roditelji tada opušteniji, imaju više vremena za dete, što znači da mogu češće u toku dana da ga stavljaju na nošu, da smireno reaguju ako dete neće da sedi na njoj ili ako se nesmotreno upiški na plaži. Veoma je važno da se uvođenje noše u detetove navike sprovodi bez prisile i nervoze. Deci treba objasniti zašto sede na noši, motivisati ih tako što ćete im za to vreme nečim držati pažnju i dati im vremena da se na nju naviknu. Ukoliko dete odbija da sedi na noši, to nije razlog da odustanete. Danas postoje mnogi načini za to u vidu muzičkih noša ili adaptera za WC-šolju. Ima dosta dece kojoj je od sedenja na noši mnogo zanimljivije da se popnu na pravu šolju, „kao veliki" - objašnjava dr Kotlajić.
 
Ne treba ni da vas zabrinjava ako veliko dete, koje se već odviklo od pelena, želi da se vrati u njih kada u kuću stigne prinova. Tada ih nikako ne treba grditi i podsmevati im se, već im ukazati na to da je beba „mala", a da su oni „veliki". U slučajevima kada je dete tvrdoglavo i pravi problem oko korišćenja toaleta, treba ga pustiti da sledi svoj ritam ili sačekati još malo sa uvođenjem novih navika, dok ono ne postane starije i spremnije.

IZVOR
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Odvikavanje od pelena
« Odgovor #4 poslato: 15:41:51, 21.Sep.2010. »
Deca mrze nošu zbog zatvora

Prema najnovijim otkrićima američkih pedijatara, za teškoće koje imaju roditelji da svoje dete naviknu da koristi nošu ili WC školjku najverovatnije je kriva konstipacija (zatvor) kod deteta.

Deca koja pružaju otpor nastojanjima roditelja da ih u najranijem životnom dobu naviknu da koriste nošu ili toaletnu školjku za obavljanje fizioloških potreba najverovatnije će u kasnijem životu imati tešku narav.
 
Razlog za ceo problem, međutim, može biti hroničan zatvor u detinjstvu, pa će pravilna terapija olakšati promene, zaključili su američki istraživači.
 
U dve studije, objavljene u stručnom medicinskim časopisu Pedijatrija, navodi se da nekoliko faktora doprinose odlaganju i zakašnjenju u "toalet treningu", kako su  naučnici nazvali postupak, na koji, inače, deca prelaze do treće godine starosti.
 
Poređenje dece koja imaju teškoće u "toalet treningu" sa decom koja tu "tranziciju" obave bez problema otkrilo je da su prva teško prilagodljiva, da rano iskazuju lošu narav i raspoloženje i da su manje uporni, naglasili su pedijatri sa univerziteta Harvard u Bostonu.
 
Nemar ili strogo ponašanje roditelja nemaju nikakvog uticaja na teškoće u "toalet treningu". Jedno istraživanje je otkrilo da je više od polovine dece u obe grupe patilo od zatvora, ali da su tvrdu, bolnu stolicu imala deca koja pokazuju teškoće u "toalet treningu". Ali nije utvrđeno da li je uzrok tome zatvor.

Drugo istraživanje ustanovilo je da zatvor najčešće prethodi teškoćama u "toalet trenigu".
- Blagovremeno i efikasno lečenje zatvora može predstavljati potencijalnu opciju u smanjivanju odbojnosti deteta prema 'toalet treningu' - napisao je u studiji Nejtan Blum sa Dečje klinike u Filadelfiji.
- Ključni pokazatelj je da dete koje izbegava "toalet trening" zapravo kontroliše zbivanja u debelom crevu, jer skriva ili traži da mu se izvuče papirnu pelenu kad želi da "nešto uradi - zaključuju pedijatri.
 
Izvor: FoNet IZVOR
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže pg crna gora

 • **
  Urednički tim
 • 537
 • Zahvaljeno: 11 puta
 • 11
 • Pol: Žensko
Odg: Odvikavanje od pelena
« Odgovor #5 poslato: 15:34:44, 24.Apr.2020. »
Moj sestric ima 2 godine i jos nosi pelenu
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
1623 Pregleda
Najnovije: 17:40:05, 23.Mar.2010.
olishka