Firenca

• Odgovora: 10
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
  • Pol: Žensko
Firenca
« poslato: 13:27:31, 10.Jun.2009. »
Cuvena Republika na reci Arno jos uvek je autenticna po pitanju izgleda. U dve reci to je - povratak renesansi. I mada je Firenca mozaicni miks kultura, tradicija i jezika, buduci da ugoscuje puno stranaca, ipak je inficirana italijanskim smekom.
Kao sto je nekad bila magnet za umetnike, bogatase i turiste tako je i danas. Usput ce hrana, pice i dobri sladoledi docarati svakom posetiocu atmosferu grada u kom se zivi do daske punim plucima. Za pocetak imajte na umu da je skroz pogresno doziveti Firencu kroz imucnu porodicu Medici, posto su oni samo istorija koja se cita, a u sadasnjost morate sami uplivati.
Iz vremena kada je Italija bila u punom sjaju sacuvana je Katedrala Duomo (Santa Maria del Fiore), koja je stvarno nesto posebno. Ogromna kupola, zagledana u nebo, sastoji se iz 3,5 milona cigala.Moguce je popeti se na nju i izviditi gotovo celu Firencu. Beli, zeleni i roze mermer pricaju specificnu arhitektonsku pricu. Ovaj deo grada je neobicno ziv, pogotovo u vreme rucka, kad restorani i parkovi vrve od turista i stanovnika.

Gradska skupstina (Palazzo Vecchio) i galerija Uffizi nalaze se u blizini trga Piazza della Signoria. Tu se nalazi Neptunova fontana i kopija Mikelandjelovog Davida. Medjutim, pravi David se cuva u galeriji Akademija.

Palazzo Vecchio, galerija Uffizi i Neptunova fontana:

Prava atrakcija reke Arno je most Ponte Vecchio. Za njega kazu da je postojao jos u X veku. On vrvi od zlatara i prodavnica koje su kroz vekove menjale vlasnike i izgled.

Shopping zona je od Duomo katedrale nastavljajuci u pravcu ka mostu Ponte Vecchio. Nacickane su tu Valentino, D&G i svi ostali.
Pusaci treba da znaju da ce im u Firenci rado naplatiti kaznu zbog strogog EU standarda. Jedina nada je da se daju u potragu za pusackim sobama, kojih ima u pojedinim kafeima i restoranima. Cak i u hotelu treba biti oprezan pre nego sto se "pripali".

Ako mozete vozite se malo rekom Arno, taj dozivljaj je potpuni spektakl buduci da imate utisak vracanja kroz vreme. Sve odise nekom uzbudljivom istorijom. Firenca ima veliku dusu!

Izvor MONDO
« Najnovija izmena:: 14:57:43, 10.Jun.2009. Nale 83 »

*

Van mreže Little_dress

• **
  • 326
  • 1
Odg: Firenca
« Odgovor #1 poslato: 09:14:48, 03.Jul.2009. »
Ko Firencu jednom oseti, pozeli tamo ponovo da se vrati.
Bila sam u Firenci i iskreno, zelim ponovo.
Moja Natalna karta
 ...Sanovnik s jasnim slovima lako je to sa snovima nevolje krenu onda kad tumačim stvarnost...

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #2 poslato: 17:11:35, 03.Jul.2009. »

Ko Firencu jednom oseti, pozeli tamo ponovo da se vrati.
Bila sam u Firenci i iskreno, zelim ponovo.

Jesi li skoro bila u Firenci?
Interesuje me nesto: cula sam da su gotovo svi gradovi u Italiji izuzetno prljavi  >:( ( osim Rima ) pa bih bas volela znati da li je to slucaj i sa Firencom?

Sta je na tebe ostavilo najveci utisak u Firenci: arhitektura, spomenici kulture, mentalitet ljudi?

*

Van mreže Little_dress

• **
  • 326
  • 1
« Odgovor #3 poslato: 20:42:35, 03.Jul.2009. »
Ako izuzmem Crnce kojih je bilo na sve strane, grad nije nista prljaviji od Beograda :)

Najveci utisak definitivno je ostavila energija koja se oseca u ljudima koji se u Firenci nalaze. Mentalitet dosta slican nasem, mislim da bi se svako sa ovih podrucja lako uklopio i tamo bez problema zapoceo zivot.
Potrudicu se da iskopam cd i da ovde postavim neke od slicica koje imam.... Inace, bila sam tamo u aprilu ove godine.
Moja Natalna karta
 ...Sanovnik s jasnim slovima lako je to sa snovima nevolje krenu onda kad tumačim stvarnost...

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #4 poslato: 22:04:36, 03.Jul.2009. »
Little hajde se potrudi  da nadjes taj CD :) bas bih volela videti tvoje slicice Firence.
Hvala na informacijama koje si podelila sa nama.
Pored crnaca znam da i Kinezi zaposedaju Firencu tj. Italiju generalno!

*

Van mreže Little_dress

• **
  • 326
  • 1
« Odgovor #5 poslato: 18:31:52, 05.Jul.2009. »
Draga moja, evo za tebe, kao i za sve ostale koji bi zeleli da vide....
Moja Natalna karta

*

Van mreže Little_dress

• **
  • 326
  • 1
« Odgovor #6 poslato: 18:33:58, 05.Jul.2009. »
Posto u jednoj poruci mogu da se ubace samo tri slicice, evo jos malo....
Moja Natalna karta

*

Van mreže Little_dress

• **
  • 326
  • 1
« Odgovor #7 poslato: 18:35:45, 05.Jul.2009. »
Evo jos malcice...
Moja Natalna karta

*

Van mreže Little_dress

• **
  • 326
  • 1
« Odgovor #8 poslato: 18:37:29, 05.Jul.2009. »
I jos tri za kraj...
Moja Natalna karta

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #9 poslato: 22:52:40, 05.Jul.2009. »
Hvala draga sto si podelila ove divne slicice sa nama!
Sada bas imam zelju da posetim Firencu, prelepa je  inlove

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000