Najbolji skener

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 27 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Najbolji skener
« poslato: 12:38:18, 28.Maj.2009. »
Skener koji sve "vidi"

Lekari u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da koriste nov, savremeniji uređaj za otkrivanje srčanih oboljenja, čak pre nego što se jave prvi simptomi.
Najnovija verzija takozvanog tomografskog skenera daje veoma detaljne snimke srca. Kardiolozi koji su ga koristili, zajedno sa novim dijagnostičkim procedurama, kažu da sada mogu znatno brže da otkriju znakove srčanih oboljenja.

To, takođe, znači smanjenje troškova za lečenje rano otkrivenih oboljenja, a sto je najvažnije, spasavanje više ljudskih života. Srčana oboljenja su najčešći uzroci smrti u Americi.
Istraživači kažu da jedna četvrtina muškaraca i žena pati od neke srčane tegobe. A više od polovine onih koji su iznenada umrli od nekog oboljenja povezanog sa srcem - srčanog napada, moždanog udara i sličnog - nije prethodno imalo nikakve simptome.
Zbog toga se kardiolozi nadaju da bi nova vrsta skenera mogla da pomogne u ranom otrkivanju oboljenja.
Precizan naziv metode je višeslojna kompjuterizovana tomografija koronarne angiografije (MSCT). Uz pomoć 64 senzora i jednog kratkog impulsa radijacije dobijaju se detaljni snimci određenih delova tela.

Kardiolog, doktor Norman Lepor, iz Los Anđelesa, koristi novi skener u traganju za ranim znacima oboljenja kod svojih pacijenata, kao što su masne naslage koje sužavaju arterije.
"Srce je neprestano u pokretu. Ne možete da ga zaustavite ali zato možete da ga snimite. Uz pomoć niza senzora i osobine ove mašine da se vrlo brzo okreće oko pacijenta, moguće je dobiti oštar 'portret' srčane arterije na kome jasno može da se vidi ne samo stvrdnuta naslaga, već, što je važnije, naslaga koja se još nije stvrdnula" - naglasio je Lepor.

On takođe podseća da sada može da stekne jasnu sliku o mekom tkivu srca, snimljenu za vreme dok pacijent 15 sekundi zadrži dah. Odluke o potrebnoj terapiji mogu da se donesu na licu mesta, na osnovu činjenica, a ne na osnovu pretpostavki.
"Sada možemo da promenimo način postavljanja dijagnoze da li oboljenje arterije postoji ili ne. Prema tome, umesto da kažem pacijentu da postoji relativan rizik, sada mogu da mu odmah kažem da li je bolestan i koliko je bolestan", kaže Lepor.

Višeslojnim skenerom moguće je u ordinaciji dijagnosticirati pacijenta koji se žali na bolove u grudima, a koji bi, inače, morao da bude poslat u bolnicu na višečasovne analize. Ovako, procedura traje svega nekoliko minuta.
Po Leporovim rečima, postoje i druge potencijalne primene nove tehnologije.
"Količina informacija koje možemo da dobijemo ovom metodom povećava se kako je sve više upoznajemo i stičemo iskustva.
Na primer, sada možemo da snimimo ne samo srčane arterije već i unutrašnjost samog srca" - zaključio je ovaj kardiolog sa Klinike Mejo u izjavi za američke medije.

(FoNet)


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
4 Odgovora
6956 Pregleda
Najnovije: 10:44:06, 03.Dec.2010.
tobi45
2 Odgovora
1298 Pregleda
Najnovije: 21:41:29, 03.Apr.2012.
Nale 83
2 Odgovora
3868 Pregleda
Najnovije: 19:41:01, 24.Mar.2014.
Miloš Mi.