Naftne platforme

 • Odgovora: 17
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Naftne platforme
« poslato: 14:58:47, 11.Maj.2009. »
Posao na naftnim platformama

Kod nas postoji veliko interesovanje za poslove na naftnim platformama ali je veoma malo informacija o tome. Kada je reč o ovim poslovima uglavnom postoji nekoliko uvreženih mišljenja:
1. To su poslovi koji su izuzetno dobro plaćeni.
2. To su poslovi koji zahtevaju izuzetan fizički napor.
3. To su poslovi za koje nije potrebna nikakva kvalifikacija već samo spremnost na veliki fizički napor.
4.Govori se uglavnom o norveškim naftnim platformama.
 
U svim ovim mišljenjima ima i istine i neistine. Pre svega ovi poslovi uglavnom zahtevaju određene kvalifikacije i prethodno radno iskustvo na naftnim bušotinama mada ima i nekoliko početničkih pozicija za koje nije potrebno ni jedno ni drugo. Ovi poslovi jesu dobro plaćeni ali se kod nas pominju i razne nerealne cifre a plata zavisi od dosta faktora.
 
Dobra stvar kod ovih poslova je to što se oni rade po specifičnom rotacionom radnom rasporedu koji ukratko može da se opiše sa: koliko dana na poslu toliko dana odmora. To znači da radnik koji provede 7 dana na naftnoj bušotini posle toga ima 7 dana odmora. Periodi rotacije zavise od pojedine firme, lokacije, bušotine, vrste posla a obično se praktikuju rotacije 7/7 (7 dana rada 7 dana slobodno), 14/14 i 21/21 a na nekim težim poslovima čak i 14/21. To znači da ćete ukoliko radite neki od ovih poslova imati nekoliko godišnjih odmora odnosno da ćete svoj godišnji prihod zaraditi za samo pola godine rada.
 
Koliko su poslovi fizički naporni to zavisi od konkretne pozicije, ima onih koji podrazumevaju uglavnom fizički rad ali ima inženjerskih i upravljačkih pozicija kod kojih nema fizičkog rada. Međutim rad na platformama je naporan zbog samih uslova - radi se kilometrima daleko od obale, po svim vremenskim uslovima, a dosta veliki broj bušotina se nalazi upravo u područjima sa hladnom klimom, i dosta često u opasnim situacijama. Radi se u smenama od 12 sati u kojima postoje pauze za obroke i čaj koje ukupno ne mogu da pređu sat i po.
 
Smeštaj i hrana su na visokom nivou a u slobodnom vremenu radnici mogu da uživaju u dosta visokom komforu ali ne mogu nigde da idu sa bušotine.
 
Da biste radili na bušotini morate pre svega biti zdravi i fizički spremni. Pre odlaska morate proći odgovarajuće zdravstvene preglede, testiranja fizičke izdržljivosti kao i test na narkotike. Što se tiče obrazovanja ima poslova za sve nivoe obrazovanja od onih koji ne traže nikakve posebne kvalifikacije do inženjerskih i upravljačkih pozicija koje zahtevaju visok nivo obrazovanja kao i iskustva.
 
Zbog svih pogodnosti koje nude ovi poslovi su veoma kompetitivni čak i na zapadu što znači da ih nije lako dobiti. Ako nemate radnog iskustva na naftnim bušotinama onda je jedina mogućnost za zapošljavanje prijavljivanje za početničke pozicije kojih ima nekoliko.
 
Ovo je bilo kratko predstavljanje poslova na naftnim bušotinama, a ako vas je ova tematika zainteresovala za bliže razjašnjenje pojedinih aspekata koristite navigacioni meni.

Izvor
« Najnovija izmena:: 15:02:14, 11.Maj.2009. Maestro »


 


*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Naftne platforme
« Odgovor #1 poslato: 15:01:07, 11.Maj.2009. »
Naftne platforme

Na naftnim platformama postoje stotine različitih pozicija.
Ulazne (početničke) pozicije su obično: roustabout (opšti pomoćni radnik), roughneck (pomoćnik na palubi za bušenje), čistač, pomoćno osoblje u kuhinji (galley hands),bedroom hands (osoblje za održavanje spavaćih soba), pomoćnici na palubi. Od viših pozicija ima posla za inženjere mašinstva, elektrotehnike, informatičkih tehnologija, geotehnike, hemije, petrohemije,metalurgije, geologije i dr.
Za poslove u kuhinji i na održavanju prostorija uglavnom su zadužene posebne kompanije koje su unajmljene od strane kompanija za bušenje tako da i zaposlenje na ove pozicije treba tražiti kod njih a ne kod kompanija za bušenje.
Slede opisi nekih pozicija, pre svega početničkih a zatim i nekih drugih koje su karakteristične.
 
Roustabout (opšti pomoćni radnik)
Vodi kran za vreme utovara i istovara, održava čistoću na palubi, pomaže na delu za bušenje kada je potrebno. Zamenjuje roughneck-a za vreme obroka.
 
Roughneck (pomoćnik na palubi za bušenje)
Obavlja opšte poslove na palubi za bušenje.Tokom bušenja radi na specijalnim kleštima koja služe za stezanje i popuštanje cevi za bušenje. Takođe radi i druge fizičke poslove za vreme bušenja a kada je slobodan održava palubu dela za bušenje, čisti, farba i sl.
 
Bedroom hands (pomoćnici za održavanje spavaćih soba)
Održavanje čistoće u spavaćim sobama, pranje odeće i posteljine, održavanje hodnika i drugih pomoćnih prostorija...
 
Galley hands (pomoćno osoblje u kuhinji)
Svi pomoćni poslovi u kuhinji kao što su pranje sudova, čišćenje itd.
 
Deckhand (pomoćnik na palubi)
Svi pomoćni radovi na palubi broda. Ova pozicija uglavnom postoji kod kompanija koje se bave raznim pomorskim uslugama (pomorski prevoz, snabdevanje platformi raznim potrebama i materijalima) a manje na samim platformama.
 
Čistač (wiper)
Čišćenje i održavanje čistoće.
 
Farbar (painter)
Farbanje. Ovaj posao i posao čistača uglavnom obavlja ista osoba a za neke veće radove farbanja unajmljuju se specijalizovane kompanije.
 
Maintenance roustabout (pomoćnik za održavanje)
Njegove dužnosti su održavanje čistoće na palubi kao i farbanje.
 
Offshore Instalation Manager (Upravnik pomorske platforme)
Upravlja naftnom platformom i svim operacijama na njoj.
 
Driller (bušač)
je zapravo čovek koji izvodi operacije bušenja morskog dna. Ima visok stepen odgovornosti i odgovoran je za sve što se dešava na samoj opremi za bušenje.
 
Assistant driller (pomoćnik bušača)
Pomaže bušaču i ima obavlja različite zadatke u zavisnosti od same operacije bušenja. Nadgleda rad derrickman-a i roghneck-a.
 
Mehaničar (Mechanic)
Svakodnevno održavanje opreme.
 
Električar (Electrician)
 
Održavanje električnih instalacija i uređaja.
 
Kapetan (captain)
Brodovi za bušenje moraju da imaju kapetana koji upravlja brodom.
 
Subsea engineer (inženjer za podmorske operacije)
Između ostalog odgovoran je z jedinicu za zaštitu od eksplozije kao i sistem za kompenzaciju kretanja platforme.
 
Kranista(rane operator)
Odgovoran je za sve operacije koje se izvode sa kranom (utovar, istovar i sl.) i nadgleda rad crane assistenta i posade roughneck-a.
Pomoćnik kraniste(Assistant crane operator)
 
Radi pomoćne poslove u upravljanju kranom. Obično je ovo unapređenje od roustabout-, a sledeći stepen na lestvici može da bude unapređenje u kranistu.
 
Radio operator (radio operator)
Savremene platforme imaju radio uređaje za vezu. Radio operator upravlja tim uređajima.
 
Zdravsveni radnik(medic)
Brine o zdravlju posade. Ovaj posao retko obavljaju osobe sa titulom doktora već su to uglavnom osobe sa nekim višim stepenom medicinskog obrazovanja ili bivši medicinski tehničari ili medicinske sestre.
 
Motorista (motorman)
Obezbeđuje funkcionisanje motora za proizvodnju električne energije.
 
Varioc (welder)
Radi svakodnevne poslove oko opravke i izgradnje novih metalnih konstrukcija. Za varioce uglavnom ima dosta posla, ponekad se i unajmljuju posebne ekipe varioca da bi se završio neki veći posao. Takve ekipe idu od platforme do platforme i obavljaju neophodne poslove.
 
Kuvar (Cook, Chef)
Kuvanje.
 
Pekar (Baker)
Mešenje i pečenje hleba.

Izvor
 

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Naftne platforme
« Odgovor #2 poslato: 15:04:43, 11.Maj.2009. »

Zarada

Ono što mnoge najviše interesuje su zarade. Iznosi koje ćete naći ovde dati su samo radi orijentacije jer tačni iznosi zavise od mnogih faktora kao što su: poslodavac i njegova politika nagrađivanja, lokacija bušotine, radno iskustvo, obrazovanje itd.
Početničke pozicije u snabdevnju i kuhinji kao što su pomoćno kuhinjsko osoblje donose od 700 - 1000 $ nedeljno.
Pomoćni radnici na poslovima bušenja mogu da zarade od 150-300 $ dnevno. Bušači zarađuju od 200-350 $ dnevno itd kako se penjete na lestvici raste i vaša plata. Neke inženjerske i menadžerske pozicije mogu da donesu i do 1000 $ dnevno.
 
Pored dobre zarade ovi poslovi nose i niz drugih pogodnosti kao što su: plaćeni hrana i smeštaj koji dostižu hotelske standarde, zdravstveno osiguranje, osiguranje života, deljenje profita a u nekim slučajevima i plaćeni putni troškovi.
S obzirom da su vam svi troškovi plaćeni sav novac koji zaradite moći ćete da uštedite. Još jedna pogodnost je i što vam je radno mesto na nekoliko metara od kreveta tako da nema putovanja na posao i sa posla i svih neugodnosti koje to sa sobom nosi tako da vam rad od 12 sati dnevno i neće tako teško pasti.

Kontakt sajtovi

www.rigzone .com
www.joboil.com
www.oil.net
worldwideworker.com
www.oiltrash.com

Na svim ovim sajtovima istovremeno možete i da razgledate oglase za upražnjena radna mesta ali da biste se na neko od njih prijavili morate da se registrujete (besplatno) i pošaljete svoj rezime (cv).

Izvor
 

*

Van mreže decko u usponu

 • ***
 • 687
 • 1
 • Pol: Muško
Odg: Naftne platforme
« Odgovor #3 poslato: 15:23:25, 11.Maj.2009. »
slusao mnogo o ovome ali ne znam da li bih se usudio da radim tamo

ali dobra kinta :D

 

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Naftne platforme
« Odgovor #4 poslato: 15:55:06, 11.Maj.2009. »
Verovatno malo ljudi koji su spremni na tako nesto
 

*

Van mreže decko u usponu

 • ***
 • 687
 • 1
 • Pol: Muško
Odg: Naftne platforme
« Odgovor #5 poslato: 11:07:15, 12.Maj.2009. »
Citat
Neke inženjerske i menadžerske pozicije mogu da donesu i do 1000 $ dnevno.

lepa kinta  :D
 


*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Naftne platforme
« Odgovor #6 poslato: 18:22:57, 13.Maj.2009. »
Lepa lepa samo debela grbaca za to ;)
 

*

Van mreže lilka

 • *****
  Počasni član
 • 1 314
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 4
 • Pol: Žensko
Odg: Naftne platforme
« Odgovor #7 poslato: 23:02:35, 13.Maj.2009. »
Jos da nadjes koliki je procenat onih koji su se vratili zivi i zdravi pa da proglasimo za posao No1. :)

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Naftne platforme
« Odgovor #8 poslato: 11:12:33, 14.Maj.2009. »
Evo apelujemo na one koji su radili na naftnim platformama da se jave u ovoj temi :D
 

*

Van mreže lilka

 • *****
  Počasni član
 • 1 314
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 4
 • Pol: Žensko
Odg: Naftne platforme
« Odgovor #9 poslato: 12:53:23, 14.Maj.2009. »
Evo apelujemo na one koji su radili na naftnim platformama da se jave u ovoj temi :D
;D ;D ;D


Stranice: 1 2 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
770 Pregleda
Najnovije: 00:15:20, 16.Jan.2013.
TF 2008