Stetnost pusenja

 • Odgovora: 53
Stranice: « 1 2 3 4 ... 6 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže milica-tea

 • **
 • 479
 • 0
 • Pol: Žensko
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #10 poslato: 08:51:05, 08.Sep.2009. »

Ne kažem da je vitaminski dodatak,al ubiše nas više ,te umrećete od ovoga,te od onoga...te danas pregledaj debelo crevo,sutra dojke,prekosutra srce...alo,pa ne živimo samo da se skeniramo svaki dan,svi su više hipohondričnislazem se u potpunosti
 


*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #11 poslato: 21:50:41, 24.Sep.2009. »
Pušači žive deset godina kraće

Muškarci pušači u srednjoj životnoj dobi sa visokim krvnim pritiskom i holesterolom umiru deset godina pre onih zdravijih, upozorava nova studija.
spitivanje sprovedeno nad 19.000 muških osoba od 40 do 69 godina pokazala je da oni sa sva tri nabrojana faktora mogu očekivati da im život bude kraći za deset godina.

Britanska fondacija za srce objavila je da je ovo važan podsetnik za sve koji imaju preko 40 godina da prekontrolišu zdravlje svog srca, piše BBC.

Studija je objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu, a uzeta je u obzir težina, visina, krvni pritisak, plućne funkcije, holesterol i glukoza u krvi pacijenata u periodu od 1967. do 1970. godine. Oni su takođe popunili upitnik u kojem su naveli medicinsku istoriju, pušačke navike, podatke o zaposlenju i bračni status.

Među ispitanicima je bilo 39 posto onih sa visokim krvnim pritiskom i 51 posto sa visokim nivoom holesterola. Skoro 40 godina kasnije utvrđeno je da je 13.501 od tih ispitanika preminulo.

"Pokazali smo da su muškarci sa 50 godina, koji puše, imaju visok pritisak i nivo holesterola mogu poživeti i do 74. godine, dok oni koji nemaju nijedan od ovih faktora rizika mogu doživeti i 83 godine", kaže doktor Robert Clarke. "Zato ako prestanete pušiti i rešite se visokog pritiska, te smanjite telesnu težinu, to će se odraziti na vaš životni vek."

Izvor: Sarajevo-x
 

*

Van mreže Se-Osiris

 • **
 • 340
 • 1
 • Pol: Muško
 • Mens sana in corpore sano
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #12 poslato: 14:12:05, 23.Maj.2010. »
Aktivno i pasivno pušenje duvana-veliki teret za zdravlje dece i mladih

Dramatičano visok udeo pušača u ukupnoj populaciji Srbije veliko je opterećenje za zdravstveni potencijal nacije. Pušenje je odgovorno za 90% karcinoma pluća, 75% hroničnih bronhitisa i emfizema, 25% ishemijskih bolesti srca. U našoj zemlji se najviše oboleva i umire od kardiovaskularnih bolesti. Za nastanak ovih bolesti pušenje je uz neadekvatnu ishranu, fizičku neaktivnost, stres jedan od četiri jahača apokalipse. Ekonomske posledice po siromašna društva kakvo je i naše su dramatične kako zbog velikih troškova lečenja bolesti koje su uzrokovane pušenjem tako i zbog manje produktivnosti pušača.
Po broju aktivnih pušača Srbija se visoko kotira u evropskim i svetskim razmerama. Kod nas po podacima WHO puši 47% odraslog stanovništva.
 Posebno zabrinjava  veliki broj mladih koji konzumiraju duvan. Više od polovine (54.7%) mladih do 15 godina starosti je bar jednom probalo duvan dok oko 15% već spada u grupu svakodnevnih pušača. Situacija u studentskoj populaciji je mnogo ozbiljnija gde je čak 49.1% studenata svakodnevnih pušača.

U Nišu je 72% učenika srednjih škola probalo da puši duvan (71.3% dečaka i 72.7% devojčica). Procenjuje se da u populaciji srednjoškolaca u Nišu aktivno puši njih oko 45% (oko 42% dečaka i oko 49% devojčica).

Zbog ne poštovanja važećih i ne usvajanja boljih zakonskih propisa o pušenju na javnim mestima i u zatvorenim prostorijama, srećemo se sa situacijom da je gotovo svo stanovništvo izloženo efektima pasivnog pušenja u svojoj radnoj ili porodičnoj sredini. Zbog needukovanosti stanovništva ali i potpune socijalne afirmacije pušenja među najbrojnijim žrtvama pasivnog pušenja su nažalost deca. Po podacima istraživanja GYTS iz 2003. godine u Srbiji je 97% dece bilo izloženo pasivnom pušenju u svojoj kući. Deca koja žive sa roditeljima pušačima godišnje popuše indirektno (pasivno) između 30 i 150 cigreta. Buduće posledice po zdravlje ove dece biće povezane sa nastankom raka pluća, bolestima srca i krvnih sudova ili hronične opstruktivne bolesti pluća (izlaganje pasivnom pušenju dece povećava verovatnoću za nastanak problema sa disanjem ili asmatičnih simptoma).

Pasivno pušenje podrazumeva udisanje duvanskog dima od strane osoba koje nisu pušači. Od duvanskog dima u zatvorenom prostoru koji udišu pasivni pušači, 15% potiče iz pluća pušača dok se 85%  oslobađa sa vrha zapaljene cigarete. Sastojci duvanskog dima, njih oko 4000, uglavnom su karcinogeni, mutageni, toksini i iritansi.

Ne mali je broj žena koje konzumiraju duvan tokom cele trudnoće ili u prvim mesecima trudnoće, neznajući kako ozbiljno ugrožavaju zdravlje svog deteta. Pušenje od strane majki smanjuje porođajnu težinu i povećava perinatalni mortalitet. U proseku telesna težina novorođenčeta na rođenju je manja za 200 grama. Kao posledica apsorpcije toksina iz duvanskog dima u organizmu majke, može doći do prevremenog porođaja, neonatalne smrti ili respiratornog distresa. Potencijal za razvoj rspiratornog i drugih sistema kod ploda derminisan je genetskim faktorima ali je konačan ishod snažno uzrokovan spoljašnim utucajima kao što je pušenje. Naime pušenje tokom trudnoće ometa sve faze razvoja ploda, ipak štetni efkti mogu biti redukovani ako se prekina sa pušenjem na početku trudnoće. Istraživanja pokazuju redukovanu plućnu funkciju u prvih nekoliko meseci života kod odojčadi čije su majke pušile tokom trudnoće.

Deca izložena pasivnom pušenju posle rođenja pokazuju češće respiratorne simptome. Brojne naučne studije sugerišu na dva puta veću incidencu obolevanja od rspiratornih bolesi kod dece čiji su roditelji pušači. U kasnijem detinjstvu kod dece čije su majke pušile tokom trudnoće beleže se niže vrednosti plućnog funkcije. Deca koja su izložena pasivnom pušenju u svojoj porodičnoj sredini pokazuju veći afinitet da u kasnijim godinama i sama postanu aktivni svakodnevni pušači što čitavo društvo uvodi u začarani krug kojim iz godine u godinu raste broj pušača i to u populacionim grupama koje koje predstavljaju potencijal svake zajednice.

Kako bi se u budućnosti unapredilo zdravlje građana Srbije i kako bi se svi stanovnici, a posebno vulnerabilene grupe, zaštitili od negativnih posledica pušenja i izloženosti duvanskom dimu, usvojena je Strategija kontrole duvana Republike Srbije kojom treba kroz edukaciju i programe odvikavanja, smanjiti broj pušača posebno među mladima kao i smanjiti verovatnoću da stanovništvo bude izloženo duvanskom dimu u svom radnom i životnom okruženju. Sastavni deo ove strategije predstavlja i rad za legislativi iz oblasti proizvodnje, reklamiranja i prodaje duvanskih proizvoda.

INSTITUT ZA ZAŠTITU ZDRAVLjA U NIŠU
- SEKTOR ZA PROMOCIJU ZDRAVLjA -
Niš, Bulevar dr Zorana Đinđića 50

Edit by Čarobnjak: Tekst konvertovan u latinicu.
« Najnovija izmena:: 14:37:43, 23.Maj.2010. * Čarobnjak * »
 

*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #13 poslato: 17:26:07, 23.Maj.2010. »
Stetan jeste, ali ne mora da znaci da ce uvek i kod svakog dovesti do zdravstvenih problema  (*o*)
 

*

Van mreže carrera 911

 • ***
 • 1 748
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #14 poslato: 22:35:12, 23.Maj.2010. »
Niko ne moze reci da je zdravo to je normalno ali ja mislim da do desetak cigareta dnevno .
Auto je auto samo nek je Porsche
 

*

Van mreže Se-Osiris

 • **
 • 340
 • 1
 • Pol: Muško
 • Mens sana in corpore sano
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #15 poslato: 02:52:43, 24.Maj.2010. »
Stetan jeste, ali ne mora da znaci da ce uvek i kod svakog dovesti do zdravstvenih problema  (*o*)

Nisam razumeo najbolje, pretpostavljam da misliš na probleme koji će se manifestovati u težem obliku. Naravno da neće uvek i kod svakog samo iz jednog prostog razloga: bolesti koje pušenje izaziva mogu biti (ali retko) malo sporije u odnosu na neke druge bolesti koje ih mogu prestići pa covek jednostavno ne doživi da umre od pušenja!
Tek sada sam prelistao 1. stanu teme i našao neke zanimljive komentare od kojih mi je miličica ubedljivo najinteresantnija  :)


sve je sad kancerogeno pa i suncanje pa svi idu na plazu da se suncaju, u solarijumu se mazu kremam da bolje pocrne a na svakoj od njih pise da je kancerogena... umrecu jednog dana... pa sta da se radi pusili ili ne pusili umreti moramo...

To sto svi to rade ne znači da je to ok ili zdravo već samo govori koliko nam je bolesno društvo u kome živimo. Naravno da ćemo svi umreti ali pušačima se baš žuri!

slazem se da pusenje izaziva rak... ali moj deda je umro od raka pluca a u svom zivotu nije zapalio ni jednu jedinu cigaru...
sto znaci da ne mora da znaci da ces umreti od raka jer pusis...
dokazano je da je najveca smrtnost kod zena izzvana rakom materice a ne duvanskim dimom i da je stres uzrocnik svih bolesti mozes ti i da se bavis sportom i da zivis zdrav zivot ali ako si izlozen stresu sve ti je djabe...

Budi sigurna da deda ne bi dočekao da bude deda da je pušio npr. od osnovne škole. Sličnom logikom možeš se vodidi i za ovo oko sporta i stresa mada je to komplikovanije, zavisi dosta od toga da li se baviš sportom na profesionalnom nivou ili rekreativno.
Naravno da ne znači da ćeš umreti od raka jer pušiš. Pušenje je samo jedan od faktora koji na to utiče,da li u manjoj ili većoj meri zavisi od ogranizma, ali jeste jedan od glavnih faktora za dobijanje raka pa cak i tog koji si navela da je koban za žene! Evo koji su faktori rizika konkretno najuticajniji za nastanak raka grlića materice:

•   Izvesne genitalne infekcije (HPV)
•   Hemijski faktori (pušenje)
•   Imunosupresija (oslabljen imuni sistem, HIV, stanja posle transplantacije organa)
•   Seksualne navike (rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet)
•   Faktori vezani za muškog partnera (promiskuitet)
•   Način života (loši socio-ekonomski uslovi)

« Najnovija izmena:: 02:54:55, 24.Maj.2010. Se-Osiris »
 


*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #16 poslato: 10:02:30, 24.Maj.2010. »
Nisam razumeo najbolje, pretpostavljam da misliš na probleme koji će se manifestovati u težem obliku.

Dobro si me razumeo  :D
Mislim da postoji gomila drugih faktora sto spoljnih sto unutrasnjih koje mogu biti uzrok nekih tezih oboljenja a ne samo pusenje.Ne kazem da nije stetno daleko od toga ali ne mora nuzno biti uzrok tezih bolesti.Svaciji organizam je razlicit, nekom je nesto vise a nesto manje osetljivo u organizmu.Evo ti primer i mog oca.Covek je citav zivot pusio kao turcin u bukvalnom smislu, po cetiri pakle dnevno.Bez toga mu dan nije mogao proteci.(Pitala sam se samo kad stigne sve da ih popusi i da jede i da pije pored toga u toku dana.  :D)
Da bi se na kraju razboleo i dok nismo saznali da je bubrezna insuficijencija tj. propadanje bubrega u pitanju svi smo sumnjali na pluca i ne daj boze da nije rak kojim slucajem zakacio.Ne kazem da mozda i cigare nisu doprinele tome ali je imala i gomila drugih faktora koja je dovela do toga.
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #17 poslato: 10:23:56, 24.Maj.2010. »
Stetan jeste, ali ne mora da znaci da ce uvek i kod svakog dovesti do zdravstvenih problema  (*o*)

Apsolutno se slažem sa tobom :)
Poznavala sam jednu bakicu iz komšiluka ~ rodjena je bila 1904 godine i preminula je (zaista od starosti, nikada nije bila bolesna, rodila 4 zdrave muške dece, čak 2 nadživela) u 98 godini, a cigaretu nije ispuštala iz ruku + bavila se teškim fizičkim poslovima ~ mislim da je tamanila dve kutije dnevno i eto... :D
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #18 poslato: 11:54:55, 24.Maj.2010. »
Smile, jos si bolji primer navela  :D

Sticem utisak da ljudi previse krive cigare kad dodje do nekih tezih bolesti, sa onim pricama:"Aha, ma da nisi pusio ne bi se razboleo itd", "Sto si pusio sto se nisi pazio" i slicnim.Ne mogu se one uvek smatrati uzrokom i dezurnim krivcem zdravstvenih problema.
 

*

Van mreže narcisa zec

 • *****
  Počasni član
 • 4 384
 • 34
 • Pol: Žensko
Odg: Stetnost pusenja
« Odgovor #19 poslato: 13:12:08, 24.Maj.2010. »
Danas kao i da nema druge bolesti  :( Malo malo pa čujes rak pluca, rak prostate, rak grla, rak ovaj rak onaj...)
Cigarete u kombinacija sa stresom, neredovnim snom, losom ili neredovnom ishranom, sunčanjem  ;D , nervozom, raznoraznim zračenjem (solarijum, mob.tel. komp.itd) izazivaju karcinome. Znam dosta ljudi koji su docekali duboku starost a bili su pusaci. Ne kazem da je pusenje dobro ali nije jedini uzročnik bolesti i smrti. Za sve kriv stil zivljenja  :-\ ja bar tako mislim.
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 


Stranice: « 1 2 3 4 ... 6 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
4 Odgovora
1021 Pregleda
Najnovije: 21:54:31, 04.Jul.2009.
Ch
2 Odgovora
2392 Pregleda
Najnovije: 18:07:48, 07.Jan.2010.
elenica
10 Odgovora
2067 Pregleda
Najnovije: 17:05:57, 01.Avg.2014.
plutonac