Nano-tehnologija opasna

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

  • ****
  • 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Nano-tehnologija opasna
« poslato: 11:50:35, 16.Apr.2009. »
Koliko je opasna nano-tehnologija
Cetvrtak, 16. april 2009. 10:26    

Napredna nano-tehnologija, koja svodi proizvode na molekularni nivo, mogla bi sobom da nosi zdravstvenu katastrofu koja bi se mogla meriti sa onom koju je ranije izazvao kancerogeni azbest, upozorio je Australijski savez sindikata (ACTU).
ACTU naročito naglašava slabu zaštićenost radnika zaposlenih u nano-industriji, čije proizvode ni mikroskop ne može da detektuje, prenosi Rojters. Za azbest se u početku verovalo da je čudesni proizvod, a tek mnogo godina kasnije otkriven je njegov razorni efekat, podseća Džef Feri, zamenik sekretara ACTU, sugerišući da bi trebalo dobro pripaziti da se nešto slično ne desi sa nano-tehnologijom.

Vlakna azbesta, otporna na toplotu, vatru i hemikalije, široko su korišćena u građevini i za razne vrste izolacije, dok nisu dovedena u vezu sa rakom pluća i još nekim vrstama kancera.
Nano čestice, 100.000 puta sitnije od promera ljudske vlasi, danas se primenjuju u proizvodnji goriva, posteljine, kozmetike, dijamanata ili, na primer, štitnika od sunca, kod kojih se sićušne čestice cink oksida koriste da apsorbuju štetno UV zračenje. Ovaj sektor brzo evoluira u tržište vredno milijarde dolara, a nano-čestice u poslednje vreme nalaze primenu i u zdravstvenoj i prehrambenoj industriji.

Feri upozorava da su nano-čestice tako sitne da se mogu udahnuti ili biti apsorbovane kroz kožu i biti potencijani izazivači bolesti godinama kasnije, kao što je bio slučaj i sa nekim oblicima azbesta.
ACTU zahteva od australijske vlade da počne da registruje kompanije koje se bave nano-tehnologijom i da uvodi nove testove bezbednosti i obeležavanja proizvoda koji sadrže nano-čestice.

U martu je Evropski parlament uveo amandman propisa o neškodljivosti hrane, kojim se od proizvođača zahteva da na svojim produktima jasno naznače ukoliko sadrže nano-čestice. Uz to se Evropska uprava za bezbednost hrane založila za nova testiranja, kojima bi se procenila eventualna toksičnost nano-čestica i njihova stabilnost u prehrambenim proizvodima, kao i da se nano-čestice stave na vrh liste supstanci od kojih treba zaštititi radnike.
Francuska vlada upravo razmatra uvođenje zakona kojima bi se regulisali proizvodnja, uvoz i marketing produkata nano-tehnologije.

(Tanjug)


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
13 Odgovora
2977 Pregleda
Najnovije: 11:25:33, 17.Jun.2010.
Perla
1 Odgovora
732 Pregleda
Najnovije: 16:21:37, 04.Mar.2014.
elenica
0 Odgovora
674 Pregleda
Najnovije: 14:38:06, 20.Apr.2015.
Miloš Mi.