Olovo opasno

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 28 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Olovo opasno
« poslato: 10:32:41, 11.Apr.2009. »
Veća koncentracija olova u krvi uzrok smrti
Subota, 11. april 2009. 09:43    

Starije žene sa većom koncentracijom olova u krvi su izložene riziku da ranije umru, naročito od srčanih bolesti, u odnosu na svoje vršnjakinje u čijoj krvi ima manje ovog metala, zaključili su stručnjaci sa Univerziteta u Pitsburgu, SAD.

Oni su 12 godina pratili 533 žene starosti od 65 do 87 godina. Ispostavilo se da su one sa koncentracijom olova iznad osam mikrograma po decilitru krvi izložene 59 odsto većem riziku da umru od bilo kojeg uzroka, a tri puta izloženije riziku da umru od srčane bolesti, preneo je Rojters.

"Uprkos smanjenju koncentracije olova u krvi u poslednjih 30 godina, izloženost olovu iz prirodne sredine i dalje predstavlja problem javnog zdravlja", ističe dr Naila Halil s pitsburškog univerziteta. Ona napominje da su najveće žrtve ovog toksičnog metala starije osobe, koje su mu bile izloženije u ranijem životu, dok se on još koristio u industriji boja, vodovodnim sistemima i proizvodnji benzina.

U nacionalnom istraživanju iz 2001/2002. godine se pokazalo da je prosečna koncentracija olova u krvi Amerikanaca u odnosu na ranija merenja znatno smanjena - na 1,45 mikrograma po decilitru.

Međutim, prosečan sadržaj olova u krvi pitsburških ispitanica, koje pripadaju starijem naraštaju, bio je 5,3 mikrograma po decilitru, s tim što je kod nekih on dostizao i 21 mikrogram.

Tokom dvanaestogodišnjeg trajanja studije umrle su 123 od praćenih žena, a pokazalo se da je olovo jedan od mnogih faktora koji doprinose razvoju srčanih bolesti.

Zaključak američog tima je da, zbog zdravlja budućih generacija, društvo mora da nastoji da se zagađivanje olovom svede na najmanju moguću meru.

(Tanjug)


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1305 Pregleda
Najnovije: 16:45:15, 10.Apr.2009.
soldier