Marchelo De Facto

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

  • ***
  • 1 113
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
Marchelo De Facto
« poslato: 20:23:54, 06.Apr.2009. »
Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo (rođen 22. januar 1983. godine u Paraćinu) je srpski rep muzičar.


Rad u hip-hopu započinje 1997. godine u Paraćinu, tada je napisao i svoju prvu rep strofu, a veća dostignuća postiže 1999. godine sa demo grupom "Rhyme animal", sa kojom je uspešno nastupao po gradovima u Srbiji. Zbog želje da započne solo karijeru, 2001. napušta grupu. Te godine snima i svoj prvi singl, sa kojim, ujedno započinje njegova saradnja sa Oneyom, srpskim hip-hop producentom.

Oneya je prepoznao njegov puni potencijal, i Marčelo je potpisao ugovor za "Bassivity music". Kompilacija Bassivity izvođača : "Bassivity Mixtape Vol.1" izašla je 2003. godine, u kojoj je Marchelo učestvovao sa dve pesme. To je bila njegova prva šansa da šira publika čije za njega i njegove pesme. Iste godine, u novembru, izašao je njegov debi album : "De Facto" (Bassivity Music), koji je postao najprodavanija ploča 2003. godine.[тражи се извор] To je bio i prvi posleratni album koji je uključivao saradnju među novim generacijama muzičkih izvođača sa ex-Yu prostora (Edo Maajka, Elemental, Škabo, Shorty, Disciplinska komisija, Big Boss, X3M...). Album je bio pun kritika upućenih društvu, kao i, na drugoj strani, ličnim temama, ispričanim na veoma iskren i uverljiv način. Naišao je na prihvatanje i od strane publike, kao i od strane kritičara ("Marčelo srpsku sliku čini lepom dok govori koliko je ružna" - Slobodan Vujanović, Vreme), donevši mu prestižnu titulu: glas generacije.

Najviše prašine podiglo se oko noseće numere sa albuma - "Kuća na promaji", koja ukratko i definise Marčelov stil: veoma lična obojenost kritike političke situacije u zemlji.U njoj priča o atentatu na bivšeg premijera, Zorana Đinđića, brutalnosti policije kao i o otuđenju među mladim ljudima u Srbiji.

Zbog nesporazuma sa izdavačem Marčelo napušta Bassivity sredinom 2004. godine i potpisuje ugovor sa "Multimedia Records"-om (pod licencom "Universal Music" -a za Srbiju i Crnu Goru) početkom 2005. godine.

U decembru 2005-e godine Marčelo izdaje rezultat njegovog dvogodišnjeg truda, "Puzzle Shock!" ("Multimedia Records"), sa singlovima "Šarada" i "Otkucaji". Ovog puta Marchelo je sarađivao sa Dragoljubom Markovićem, alijas Dr Dra (član rock bendova poput "Ništa Ali Logopedi", "X-centar"), koji je bio malo više umešan u proces snimanja nego obični producenti, učestvujući u vokalnim delovima i svirajući instrument, a od gostiju se na albumu pojavljuju Sky Wikluh i Timjah (Bad Copy), Skabo, X-centar, Marko Milivojevic (E Play), nadolazeće mlade snage - Ministar Lingvista i Flip Flop, kao i nezaobilazna diva hrvatske scene - Remi (Elemental). Marchelo je takođe uradio neke producentske i aranžerske poslove. Rezultat je bio hip-hop album sa jakim rock, jazz i funk uticajem, koji je odbio nekolicinu fanova koji su voleli samo striktno hip-hop orijentisani "De Facto", ali ujedno zadobivši poštovanje mnogo ljudi koji nisu upoznati sa tim žanrom.

Zajedno sa novim albumom došli su i koncerti, koji su održavani preko cele Srbije. Marchelo je učestvovao i u EXIT 06 kampanji kroz ex-Yu države, rasprodavši koncert u Beogradu. Oko sebe je okupio ekipu zvanu «Filter Crew», koja nije samo podrška za live nastupe jer bi njihov deck trebao da se nađe u radnjama u decembru 2006. godine, a koju sačinjavaju Ministar Lingvista, Flip-Flop i DJ Raid (živi i radi u Švajcarskoj), te njegov tonski snimatelj, mixer, producent, pevač i cimer, Dr Dra.

Marčelo je skoro dobio Davorin nagradu za najbolji rok/pop/hip-hop album iz Srbije, što je jedinstveno priznanje za njegovo muzičko stvaralaštvo.

Albumi 
2008 - Treca strana medalje
2005 - Puzzle Shock
2003 - Bassivity Mixtape (Oneya Prvi put)
2003 - De Facto
2003 - Ulice vol.1

izvor

Marčelo - šoumen za primer

Koncert, održan povodom promocije njegovog novog albuma...
Što se tiče onih koji kažu da mnogo psujemo, nismo krivi što im se uvo naviklo na to da od ovolikih reči samo psovke čuje - rekao je Marčelo...

Ako i ima onih koji su sumnjali u Marčelov status favorita mlade hip-hop generacije, prepun Dom omladine koji u glas peva njegove hitove i s podignutim rukama upija sve njegove komentare, svakako bi ih naveo da razmisle ponovo.
Još dok je zagrebački sastav Eksperimental zagrevao atmosferu, bilo je jasno da je takva hip-hop lirika našla brojne poštovaoce među mladim buntovnicima željnim sveže energije i zdravog pogleda na svet, ali i starijom publikom.
- Hvala vam što slušate moje tekstove, a još više što ih razumete. Što se tiče onih koji kažu da mnogo psujemo, nismo krivi što im se uvo naviklo na to da od ovolikih reči samo psovke čuje - rekao je Marčelo, dočekan fantastičnim ovacijama i ritmičnim pljeskanjem hiljada ruku, a do kraja nastupa, koji se protegao i preko tri sata, na binu su leteli i brushalteri.
Koncert, održan povodom promocije njegovog novog albuma „Treća strana medalje”, bio je zamišljen kao pravi šou u kome je Marčelo vodio publiku kroz svoju diskografiju, povezujući pesme zanimljivim pričicama, ali i glumačkim momentima.
Tako je na scenu stupio u radničkom kombinezonu, da bi se ubrzo prerušio u teroristu i „izrešetao” članove svog Šok orkestra. Pesmu „Dole“ dočekao je u ludačkoj košulji, a „Duh iz boce“ je stigao za kafanski sto. Bilo je tu i gostiju: DJ Raid, Iskaz i drugi s kojima je mladi umetnik sarađivao, a kao gost iznenađenja pojavio se i kontroverzni „čarobnjak” Milan Tarot
 
 
izvor
 
 


...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000