Sta su aspekti?

 • Odgovora: 6

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže frozen

 • *
 • 82
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 0
 • Pol: Muško
Sta su aspekti?
« poslato: 20:27:38, 02.Apr.2009. »
da zanemarimo ono osnovno ali eto pokusajte da nas svoj nacin objasnite kako deluju i sta predstavljaju aspekti?
« Najnovija izmena:: 19:08:24, 16.Apr.2009. * Charobnjak * »


 


*

Van mreže Astro-girl

 • **
 • 490
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Sta su aspekti?
« Odgovor #1 poslato: 13:33:20, 11.Maj.2009. »
Ovo sam nasla

Aspekt predstavlja međusobni odnos dveju planeta izražen u stepenima. Energija koja se stvara tim odnosom može ukazati koliko je potrebno napora da bi se postigao rezultat. DOBRI ili harmonični su potencijalne mogućnosti za izrazavanje, a LOŠI ili neharmonični su dinamični i ukazuju na potrebu da se izvrši neko uskladjivanje. U svakom slučaju govori se o okolnostima koje nameće okruženje ili koja lično doprinosimo svojim aktivnostima. tačnost je veća što je orbis manji, pa se smatra da je orbis od pet stepeni i manje sasvim dovoljan, a za jake aspekte može se koristiti orbis i do deset stepeni - naročito ako su neke pojave očigledne.


Izvor: astrologija zmaj
"Verovanje u uticaj konstelacija proizilazi pre svega iz iskustva koje je toliko uverljivo da ne moze biti odbaceno od strane onih koji to iskustvo nisu imali."
Kepler
 

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 179
 • Zahvaljeno: 23 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Sta su aspekti?
« Odgovor #2 poslato: 13:11:14, 23.Jun.2009. »
Aspekti predstavljaju odnos izmedju razlicitih energija uz pomoc koji mi funkcionisemo a ujedno smo uz pomoc njih povezani sa ostalim ljudima i energijama iz prirode. Oni direktno oslikavaju nacin, kvalitet i karakteristiku proticanja energije jer je sve u prirodi zasnovano na kruzenju energije pri cemu aspekti prikazuju kako nasa licnost reaguje u odredjenim situacijama ili delovanjem spoljnih faktora.
Pozitivni aspekti ukazuju da dve razlicite energije deluju uskladjeno a negativni da dve razlicite energije moraju da se usklade na neki nacin.

Malo aspekata ukazuje na monoton zivot jer svaka energija deluje zasebno i veoma malo je povezana sa spoljnim energijama (drugi ljudi itd....) - skoro i da nema reakcije.
Puno aspekata ukazuje na jak odziv nase psihe na spoljne dogadjaje ali ukazuje i na zivot pun dogadjaja jer su energije medjusobno zavisne i povezane (jedna utice na drugu).
 

*

Van mreže frozen

 • *
 • 82
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Sta su aspekti?
« Odgovor #3 poslato: 15:37:23, 26.Jun.2009. »
charobni, ovo je lepo objasnjeno za aspekte  (e*e)
 

*

Van mreže Astro-girl

 • **
 • 490
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Sta su aspekti?
« Odgovor #4 poslato: 20:07:49, 23.Okt.2009. »
Uz pomoc aspekata planete razmenjuju prirodu svoje energije!
"Verovanje u uticaj konstelacija proizilazi pre svega iz iskustva koje je toliko uverljivo da ne moze biti odbaceno od strane onih koji to iskustvo nisu imali."
Kepler
 

*

Van mreže lilka

 • *****
  Počasni član
 • 1 314
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 4
 • Pol: Žensko
Odg:O aspektima- Imširagić
« Odgovor #5 poslato: 20:36:10, 26.Okt.2009. »
Aspekti predstavljaju uglovne odnose koje planete obrazuju. Kako se planete mogu nalaziti na bilo kojem stepenu zodijačkog kruga, uglovi između njih mogu biti od 0 do 180, ali samo pod određenim uglovima se smatra da su planete u aspektu. Pet glavnih aspekata je definisao još Klaudije Ptolomej, pa ih nazivamo Ptolomejskim aspektima. Pored njih postoji još izvesan broj minornih aspekata, čije je dejstvo slabije, pa ih ređe koristimo.

 Glavni aspekti su:
- konjunkcija (ugao od 0,)
- sekstil (ugao od 60)
- kvadrat (ugao od 90)
- trigon (ugao od 120)
- opozicija (ugao od 180)

Konjunkcija je aspekt intenziteta. Ona je intenzivno povoljna kada se u njoj nađu dva benefika i tada ima prirodu Sunca, a intenzivno je nepovoljna kada je čine dva malefika i smatramo da ima prirodu Saturna. Benefici su dobre planete (Venera, Jupiter, Mesec i Sunce), a maleficima zovemo loše planete (Mars, Saturn, Uran, Neptun i Pluton). Merkur je neutralan, pa će u društvu benefika biti benefičan, a u društvu malefika malefičan. Konjunkcija jednog malefika i jednog benefika je benefična za malefika, a malefična za benefika. Ovo će vam biti jasnije ako zamislite kako se zajedno igraju uzorno i problematično dete. Savršeno je jasno kako će jedno na drugo uticati.
Kada se planeta nađe u konjunkciji sa Suncem kažemo da je spaljena, pa bez obzira što Sunce spada u benefike, ono oštećuje planetu jer ona ne može da se vidi od njegovog sjaja. Jedino Mars nije spaljen u Sunčevoj blizini. Kako Merkur i Venera nikad ne idu daleko od Sunca (maksimalna udaljenost Merkura od Sunca je 28, dok se Venera može udaljiti najviše 48), oni sa njim mogu biti samo u konjunkciji, dok ostale aspekte ne mogu obrazovati.
Sekstil i trigon predstavljaju povoljne i harmonične aspekte. Sekstil ima prirodu Venere, a trigon prirodu Jupitera. Ako planete u aspektu predstavljaju dve osobe, ovi aspekti nam govore da je njihov međusobni odnos skladan. U psihološkom smislu, kroz ove aspekte su predstavljene skladne i stabilne osobine.
Kvadrat i opozicija predstavljaju nepovoljne ili neharmonične aspekte. Kvadrat ima prirodu Marsa, a opozicija Urana. Kada su planetama koje su u jednom od ova dva aspekta predstavljene dve osobe, smatramo da su one suprotstavljene i da se međusobno ruše. Na psihološkom nivou govorimo o unutrašnjoj kontradiktornosti koju natus nosi, a koja traži promene, akciju i usaglašavanje.
 
Svaki neharmoničan aspekt nosi veću energiju od harmoničnog i teži da postane harmoničan.
Od minornih aspekata izdvojićemo kvinkunks (inkonjunkciju) u kome se planete nalaze kada zaklapaju ugao od 150. To je aspekt prilagođavanja. Dozvoljeni orbis je 20.

ORBIS ASPEKATA
Za svaki aspekt postoji dozvoljeni orbis odstupanja od egzaktnog aspekta. Za konjunkciju taj orbis iznosi 8 do 10, za sekstil od 4 do 6, dok je za kvadrat, trigon i opoziciju 6 do 8. To znači da su dve planete u trigonu ne samo kada je njihovo ugaono rastojanje tačno 120, već ako je ugao između njih od 112 do 128.
Broj stepeni orbisa aspekta dodatno opisuje oblast na koju se planete u tom aspektu odnose. Na primer, aspekt sa orbisom 4 govoriće o odnosima u kući, sa orbisom 5 o ljubavi itd. Znači, možemo da povučemo analogiju između značenja stepeni orbisa i broja kuća (npr. orbis od 4 govori o istoj oblasti o kojoj govori i četvrta kuća).
Vidimo da se dozvoljeni orbis nalazi između neke dve vrednosti. Manju vrednost ćemo uzeti kao relevantnu kada je u pitanju aspekt između transcendentnih planeta, kada znaci u kojima  se planete nalaze ne grade taj isti aspekt i kada je aspekt separacioni.

APLIKACIONI I SEPARACIONI ASPEKTI
Aspekti koji nisu egzaktni, već imaju dozvoljeni orbis, mogu biti aplikacioni (ulazeći) ili separacioni (izlazeći).Aplikacioni aspekt se kroz vreme približava egzaktnom, dok se separacioni udaljava od njega.
Kako ćemo zaključiti kakav je neki aspekt koji smo uočili? Zamislićemo da se sporija planeta iz aspekta ne pomera i odredićemo na kom bi stepenu trebalo da se nalazi brža planeta da bi one obrazovale egzaktan aspekt. Pogledaćemo da li se brža planeta približava tom stepenu (tada je aspekt aplikacioni) ili se udaljava od njega (tada je aspekt separacioni).
BRZINA PLANETA
Da bismo ovo mogli da uradimo, moramo znati kojom se brzinom kreću planete. Najbrže telo na nebu je Mesec i on u proseku dnevno prelazi oko 13. Zatim, Merkur dnevno prelazi oko 1,50, Venera oko 1,20, Sunce oko 59', dok se Mars kreće brzinom od oko 30' na dan.
Kada je reč o kretanju sporijih planeta, tu ne možemo više pričati o dnevnom kretanju. Jupiteru treba oko  godinu dana da bi prešao jedan znak. Saturn kroz jedan znak prolazi 2,5 godine. Uran prolazi 7, Neptun 13, a Pluton oko 20 godina kroz jedan znak. 
Ipak, da bismo sa sigurnošću utvrdili koja je planeta brža, morali bismo u efemeridama (knjizi u kojoj su upisani položaji planeta za svaki dan) da proverimo kojom su se brzinom planete kretale na dan nečijeg rođenja.
RETROGRADNE PLANETE
Planete se po zodijačkom krugu kreću u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Taj smer kretanja nazivamo direktnim. U nekom trenutku neka planeta prividno usporava svoje kretanje, sve dok se u jednom momentu ne zaustavi (tada kažemo da je stacionarna) i ne počne da se kreće u suprotnom smeru. Takvo kretanje nazivamo retrogradnim, odnosno kažemo da je planeta retrogradna. U horoskopu retrogradne planete prepoznajemo po tome što se pored njihovog simbola nalazi oznaka R.

« Najnovija izmena:: 11:54:49, 23.Avg.2011. Čarobnjak »
 


*

Van mreže TF 2008

 • *******
  Moderator
 • 5 533
 • Zahvaljeno: 6 puta
 • 54
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Odg: Sta su aspekti?
« Odgovor #6 poslato: 23:05:09, 03.Apr.2018. »
JAKI ASPEKTI:

Konjukcija 0° (orbis 7°) - neutralan, naglašava
Sekstil 60° (orbis 4°)- skladan, otvara mogucnosti
Kvadrat 90° (orbis 6°)- napet, izazov, akcija
Trigon 120° (orbis 6°)- skladan, tok, razumevanje
Opozicija 180°(orbis 7°) - napet, osvešcivanje
Inkonjuckija 150° (orbis 3°)- napet, prilagodjavanje

SLABI ASPEKTI (orbis 1°):

Paralel 0° (dva planeta paralelna na istom stupnju ekliptike, ali na razlicitim širinama)-neutralan, naglašava
Polusekstil 30° - skladan, reakcija
Nonagon 40° - neutralan, iskušenje
Polukvadrat 45° - napet, iritacija
Septil 51° i 3/7 - neutralan, reperkusije
Kvintil 72° - neutralan
Kvadrat i po' 135° -napet, nagrizajuci
Bikvintil 144°  -neutralan, mentalni sklad, kreativnost
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
25 Odgovora
22292 Pregleda
Najnovije: 05:04:07, 11.Okt.2014.
Inis Mona
7 Odgovora
2023 Pregleda
Najnovije: 15:15:27, 17.Avg.2012.
Alicia
0 Odgovora
527 Pregleda
Najnovije: 15:46:15, 28.Jul.2015.
TF 2008