Da li sam depresivan - imam li depresiju?

• Odgovora: 16
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« poslato: 14:40:50, 25.Mar.2009. »

Sve vrste depresije ni u kom slučaju nisu iste i ne odražavaju se isto na osobu. Depresije se razlikuju u pogledu simptoma i manifestacija. Najčešći vidovi depresije su klinička i hronična depresija.

Klinička depresija

Prema "Svetskom institutu za mentalno zdravlje", kliničku depresiju karakteriše kombinacije više simptoma koji se odražavaju na sposobnost osobe da uspešno obavlja bilo kakav posao. Ona utiče na spavanje, učenje, ishranu i ubija volju za omiljenim aktivnostima. Postoje uvek određeni periodi kada se osećamo tužno, usamljeno, ali oni uglavnom traju nekoliko dana. Klinička depresija toliko je jaka da bukvalno parališe osobu koja je pod njenim uticajem i sprečava je da funkcioniše normalno. Takođe, jedan od simptoma koji na nju ukazuje jeste i jako loše raspoloženje ili gubitak interesovanja za sve. Simptomi su uglavnom prisutni preko dana ili tokom većeg dela dana, i to u trajanju od, približno, dve nedelje. Ovi simptomi izazivaju preteranu uznemirenost ili poremećaje koji utiču na normalno funkcionisanje. Treba naglasiti da do manifestacije simptoma ne može doći usled dejstva lekova, niti njihove zloupotrebe, kao ni usled određenog fizičkog stanja osobe.

Atipična depresija

Najčešći simptomi ove vrste depresije sušta su suprotnost kliničkoj depresiji, a karakteriše ih:

* preterivanje sa hranom (bespotrebno prežderavanje)
    * preterivanje sa spavanjem
    * prevelika osetljivost na odbijanje
    * raspoloženja koja reflektuju događaje u neposrednoj okolini jedne osobe

Obična depresija

Običnu depresiju karakteriše sveprisutna tuga.

Bipolarna ili manijakalna depresija

Bipolarni poremećaj rezultuje izuzetno složenim poremećajem u raspoloženju koji se kreće u opsegu od trenutaka kliničke depresije pa sve do trenutaka manijakalnog ponašanja.

Postoje dva podtipa bipolarne depresije:

* bipolarna depresija 1
    * bipolarna depresija 2

Kada je u pitanju bipolarna depresija 1, osoba u svojoj istoriji ima barem jednu manijakalnu epizodu, sa epizodom kliničke depresije ili bez nje. Kada je reč o bipolarnoj depresiji 2, osobe u svojoj istoriji imaju barem jednu epizodu kliničke depresije praćenu još jednom izuzetno intenzivnom manijakalnom epizodom.

Sezonska depresija

Sezonska depresija javlja se svake godine u isto vreme. Obično počinje sa dolaskom jeseni ili zime i traje do proleća ili početka leta, a mnogo je jača po intenzitetu od "zimskih žutih minuta". Stoga je nipošto ne treba potcenjivati. Postoji i jedan veoma redak oblik sezonske depresije poznatiji pod imenom "letnja depresija": javlja se pred kraj proleća ili početkom leta i traje sve do jeseni.

Psihotična depresija

Za psihotičnu depresiju karakteristične su samoobmanjujuće misli, kao i simptomi koji prate psihozu. Kod obolelih osoba dolazi do totalnog prekida veze sa stvarnošću i one postaju sklone halucinacijama i priviđanjima.

Bez obzira na simptome navedenih tipova depresije, ukoliko uh prepoznate, izuzetno je bitno da posetite lekara i o tome porazgovarate s njim. Savremena medicina raspolaže novim metodama i lekovima za lečenje depresije, pa je pravilna dijagnoza, zajedno sa delotvornom terapijom, od presudnog značaja u borbi protiv depresije.

Izvor

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
Odg: Da li sam depresivan - imam li depresiju?
« Odgovor #1 poslato: 11:07:36, 01.Apr.2009. »
znaci ja patim od atipicne depresije :D
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« Odgovor #2 poslato: 15:13:34, 01.Apr.2009. »
Srecom nisam imao problema sa depresijom i ne bih voleo.

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #3 poslato: 14:50:25, 28.Apr.2009. »
Depresija na zalost postaje vise nego sveopsta pojava u okruzenju..npr. jedan od nacina maskiranja depresivnosti jeste i pretrpavanje poslom...u toj varijanti osoba nema vremena da razmislja o svemu sto joj ne odgovara u zivotu i tako funkcionise relativno dobro...problem nastaje kada ostane bez posla u bilo kojoj varijanti, pa sve sto je do tada potiskivala ispliva na povrsinu... to moze da se vidi i u situacijama bezvoljnosti preko vikenda u najblazoj opciji...

Moj natal Oprez - aktivira se nakon 30-e poruke

*

Van mreže ivan-bulevarac

• **
  • 245
  • 2
    • Facebook
« Odgovor #4 poslato: 21:13:18, 28.Apr.2009. »
koji je to oblik depresije ako se prikriva poslovnim obavezama? ???
Ah taj internet.....

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • 4
« Odgovor #5 poslato: 21:20:03, 28.Apr.2009. »
koji je to oblik depresije ako se prikriva poslovnim obavezama? ???
tzv.subdepresivnost..s tim sto treba praviti razliku izmedju poslovnih obaveza koje su neizbezne i onih kojima covek sam sebe pretrpava svakodnevno bez neke preke potrebe

*

Van mreže ivan-bulevarac

• **
  • 245
  • 2
    • Facebook
« Odgovor #6 poslato: 21:29:01, 28.Apr.2009. »
mislio sam na ove neizbezne..
Ah taj internet.....

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • 4
Jos malo o depresiji
« Odgovor #7 poslato: 21:43:14, 28.Apr.2009. »
UOBIČAJENI ZNACI I SIMPTOMI

Fizičke smetnje

ˇ         Promena apetita - koja rezultira gubitkom ili povećanjem telesne težine.
ˇ         Smetnje pri spavanju - otežano padanje u san, isprekidan san ili predugo spavanje.
ˇ         San, kad ga ima, ne okrepljuje. Lošije se osećate ujutru nego uveče.
ˇ         Smanjena energija sa osećanjem slabosti i fizičkog umora.
ˇ         Neki ljudi osećaju agitiranost, uznemirenost i osećaju potrebu da se stalno kreću.
ˇ         Fantomski bolovi, glavobolje, bolovi u mišićima, bez jasnog fizičkog uzroka.
ˇ         Smetnje u varenju - zatvor.

Promene u mišljenju
ˇ         Misli su usporene, razmišljanje, koncentracija i pamćenje su otežani.
ˇ         Donošenje odluka je teško i često se izbegava.
ˇ         Opsesivne ruminacije, osećaj nadolazeće i neizbežne katastrofe.
ˇ         Preobuzetost sopstvenim greškama ili manama.
ˇ         Gruba samokritičnost sa preteranim i bezrazložnim samoosuđivanjem.
ˇ         U nekim ekstremnim slučajevima može se izgubiti dodir sa realnošću, čuju se glasovi (halucinacije)  ili         se mogu imati čudne fikcije ili sumanute ideje.
ˇ         Stalne misli o smrti, samoubistvu ili namerama o  samopovređivanju.

Promene u osećanjima
ˇ          Gubitak interesa za aktivnosti koje su ranije bile izvor zadovoljstva.
 ˇ         Smanjeni interes i uživanje u seksu.
 ˇ         Osećanja bezvrednosti, beznađa i jake krivice.
 ˇ         Otupljivanje ili odsustvo osećanja.
 ˇ         Osećaj nadolazeće velike katastrofe.
 ˇ         Gubitak samopoštovanja.
 ˇ         Osećanje tuge, osećanje kao "biti na dnu�.
 ˇ         Neobjašnjivo plakanje bez ikakavog vidljivog razloga.
 ˇ         Razdražljivost, nestrpljivost, bes i agresivna osećanja.

Promene u ponašanju
 ˇ         Povlačenje iz društevnih, radnih i zabavnih aktivnosti.
 ˇ         Izbegavanje donošenja odluka.
 ˇ         Zanemarivanje obaveza kao što su kućni poslovi, oko kuće, plaćanje računa.
 ˇ         Smanjenje fizičkih aktivnosti i vežbi.
 ˇ         Smanjena briga o sebi što se odražava na jelo i ličnu higijenu.
 ˇ         Povećana upotreba alokohola, lekova prepisanih od strane lekara ili samoinicijativno uzimanih, kao i uličnih droga.

Ako vi ili neko koga volite oseća simptome depresije svakodnevno i tako duže od dve nedelje odmah kontaktirajte lekara. Važno je ne pokušavati da se dijagnoza uspostavi samostalno ili čekati da depresija prođe sama od sebe. Pažljiv medicinski pregled je izuzetno važan da bi se isključili drugi potencijalni razlozi za to kako se osećate, da bi se postavila tačna dijagnoza i počelo sa programom lečenja koji će vam pomoći da se bolje osećate.

Dobra vest je da većina ljudi koji se leče od depresije iskuse potpuni oporavak. Što se ranije počne sa lečenjem - to će oporavak biti brži i kompletniji. Bez lečenja simptomi mogu da potraju mesecima ili čak godinama, a rizik od ponovnih epizoda je veći.  Nema načina da se predvidi koliko će epizoda trajati.

Ono što se zna je da 15 % ljudi koji pate od depresije oduzmu sebi život. Ta činjenica govori da je smrtnost kod depresije veća nego kod raka ili bolesti srca. Depresija je bolest koja bi trebalo da se tretira sa istim stepenom ozbiljnosti i hitnosti sa kojim se tretiraju ostale bolesti opasne po ljudski život.

Tekst je preuzet od "Kanadskog drustva za poremećaje raspoloženja" - "Mood disorders Society of Canada"

« Odgovor #8 poslato: 04:54:24, 30.Apr.2009. »
Ухх,па ја имам неке али не све симптоме...И не стално,некад се овако осећам,али не стално...Одкако радим много мање,ваљда су ми мисли заокупљене обавезама,што у кући што на послу,али ипак на крају дана затекнем себе како размишљам чему све кад се ни у чему не налазим,ништа ме не испуњава?И онда наравно иде осећај који је тако безвезе...

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • 4
« Odgovor #9 poslato: 09:47:35, 30.Apr.2009. »
Jedan od nacina da se izadje na kraj sa laksim epizodama jeste da covek sebi organizuje dan tako sto uz obaveze isplanira sebi i barem tri stvari koje mu predstavljaju zadovoljstvo...i to ne moraju da budu krupne stvari, ali su dovoljne da na kraju dana pomisli kako dan nije prosao uzalud...:)

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000