Robot unistava tumor !!!

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

  • ****
  • 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Robot unistava tumor !!!
« poslato: 12:37:03, 23.Mar.2009. »
Robot unistava tumor !!!

Da tehnika u svetskoj medicini napreduje gigantskim koracima dokazuje i najnoviji robotizovani radiohirurški sistem pod nazivom sajbernajf (CuberKnife System). Ovaj sistem pruža mogućnost efikasnog lečenja prvenstveno čestih zloćudnih, ali i pojedinih dobroćudnih tumora i poremećaja u razvoju lokalizovanih u različitim delovima tela: glavi, plućima, jetri, pankreasu, prostati, bubrezima, u bilo kojem delu kičme od vrha do dna, potom u novije vreme tumora jednjaka i debelog creva, kao i niz drugih bolesti, piše "Politika".

Reč je o visokosofisticiranom radiohirurškom terapeutskom sistemu koji se odlikuje ogromnom preciznošću - manjom od jednog milimetra za lociranje tumora koji se ne pomeraju usled, recimo, disanja pacijenta i manje od jednog i po milimetra za obolela tkiva koja se pomeraju. Ovo je posebno značajno u odnosu na uobičajenu zračnu terapiju koja nema nikakvu suštinsku vezu sa namenom sajbernajfa. Zatim, što je za bolesnika donedavno bilo gotovo nezamislivo, nema višemesečnog ležanja po bolnicama, a pacijent ne trpi nikakve bolove.

Ovaj svetski izum već su nabavili zdravstveni centri u Evrop, a o novom sistemu oduševljeno govori i profesor doktor Radoslav Jaković. On je kao kliničar i hirurg nedavno boravio u Dablinu na prvom predstavljanju i dostignućima sajbernajfa.

"Ova vrsta tehnike, pored milion drugih prednosti, može da se primeni i na delove organizma gde se hirurgija dosad veoma teško probijala iz mnogih razloga", kaže za "Politiku" dr Jaković, dodajući da je gost Beograda nedavno bio profesor doktor Džon Adler, sa univerziteta Stenford u Kaliforniji, glavni svetski stručnjak za ovu robot-mašinu. On je skrenuo pažnju mnogim znatiželjnim kolegama da već postoje mnoge prednosti koje pruža tehnologija sajbernajfa, da su klinička iskustva veoma ohrabrujuća i da predstavljaju ogroman napredaku odnosu na prethodni, dugo godina smatranim savršenim robotom - gamanajfom.

Kako radi ova mašina objašnjava Sandra Vučković, diplomirani fizičar, zaposlena u beogradskom Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Zahvaljujući kompjuterskoj kontroli moguće je zračiti tumore bilo gde u telu, čime se posredno štite zdrava tkiva u okolini tumora. Sastavni delovi mašine su sistemi za: zračenje, snimanje, praćenje pomeranja tumora koja se ponavljaju u intervalima izazvana disanjem kod bolesti pluća, jetre, pankreasa, zatim sistemi za planiranje terapije i pozicionisanje pacijenta", kaže za "Politiku" Sandra Vučković

Za opsluživanje sajbernajfa potrebni su visokoobrazovani i stručni ljudi kojih u Srbiji nema mnogo. Između ostalih i fizičari koji su danas u ovoj oblasti zapostavljeni, a bez njih je besmisleno i razmišljati o nabavci i upotrebi te mašine. Ipak, mogućno je za nekoliko meseci osposobiti tim koji bi u slučaju da Srbija, prva na Balkanu, nabavi sajbernajf, dao nadu hiljadama bolesnih. Njegova cena još nije u opticaju, a najave koje su stigle iz Ministarstva zdravlja Srbije da postoji mogućnost da ga nabavimo ove godine znače i veliku nadu za bolesne ljude iz Srbije, pa i celog Balkana.

(MONDO)


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
801 Pregleda
Najnovije: 01:15:57, 08.Jan.2010.
*Mew - S.w.E.e.T*
0 Odgovora
1078 Pregleda
Najnovije: 17:59:01, 12.Maj.2013.
Ch
3 Odgovora
1179 Pregleda
Najnovije: 15:40:02, 07.Dec.2013.
elenica