WIFI6(802.11ax) i WiFi 7 (802.11be)

  • Odgovora: 4

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

WIFI6(802.11ax) i WiFi 7 (802.11be)
« poslato: 13:24:07, 29.Apr.2024. »
Pozdrav svima!

Bežični standard 802.11ax poznat je, dakle, kao Wi-Fi 6, a uz njega se često veže još jedna kratica – HEW (High-Efficency Wireless). Kad govorimo o pukim teoretskim performansama, Wi-Fi 6 obećava maksimalnu propusnost od 9,6 Gbit/s, što je pozamašan skok u odnosu na 3,5 Gbit/s, koliko je mogao ponuditi Wi-Fi 5.

Sa sljedećim se živo ne slažem:

Međutim, Wi-Fi 5 bežične mreže već su same za sebe dovoljno brze čak i za vrlo zahtjevne primjene, poput lokalnog streamanja 4K videa.

Šta treba da se zna?

WIFI 4 i WIFI 5 su već uveliko odbačeni standardi koje koriste lokalni kablovski i internet provajderi uzimajući u obzir njihove rutere koji su sve samo ne zadnji krik tehnologije.

Zbog toga WIFI kod istih nije pouzdan bez kupovine dodatnog rutera a o tome na drugoj temi.

Mnogo je važnija druga karakteristika na koju Wi-Fi 6 stavlja jak naglasak: kvaliteta istodobnog opsluživanja većeg broja bežičnih klijenata. Razmislite li o svojoj kućnoj mreži i njenom razvoju tijekom godina, neće vam trebati dugo da shvatite u kojoj se mjeri broj bežično povezanih uređaja povećao.Prije desetak godina su na Wi-Fi bili povezani jedan laptop i dva mobitela. Danas se pod istim krovom na bežičnu mrežu spajaju dva mobitela, dva laptopa, tablet, televizor, AV receiver, stereo pojačalo, HTPC, tri Chromecasta, pametna UREĐAJI SVIH VRSTA, kamere,LED trake, ručni sat, pametna utičnica i senzor pokreta. To je gotovo 20 uređaja s kojima router mora uspješno istodobno baratati. U kućanstvima s modernim kućanskim aparatima, koji su nerijetko bežično povezivi, ta brojka može samo rasti. Situacija u uredskim okolinama još je problematičnija – malo veći poslovni prostor može bez problema doseći i premašiti brojku od 100 bežično umreženih uređaja.


 


Odg: WIFI6(802.11ax) i WiFi 7 (802.11be)
« Odgovor #1 poslato: 13:24:40, 29.Apr.2024. »
OFDMA multipleksiranje tehnologija je koju bežični standard 802.11ax posuđuje od mobilnih 4G mreža. Bežične kanale dijeli na mnogo manjih "potkanala" (Resource Unit), kako bi se unutar svakog kanala mogao ugurati veći broj klijenata te kako bi se postigla njihova istodobna komunikacija s routerom
Sa standardom Wi-Fi 6 uvodi se i takozvani BSS Coloring (Basic Service Set Coloring). Pojednostavljeno, svakom komadiću podatka koji putuje bežičnom mrežom dodjeljuje se određena "boja", kako bi se identificiralo kojoj bežičnoj mreži on pripada. Budući da access point tako zna koji podaci pripadaju upravo njemu, automatski će ignorirati podatke sa svih drugih okolnih bežičnih mreža pa neće dolaziti do povećanja latencija i interferencija.

Najzad, tu je Target Wake Time, tehnologija koja omogućuje da mobiteli, tableti i slični uređaji bežičnu mrežu "obavještavaju" o tome kada trebaju slati ili primati podatke, a da njihove bežične mrežne kartice odlaze u stanje mirovanja kad nema aktivnosti. Drugim riječima, mobiteli sa 802.11ax Wi-Fi karticama, spojeni na 802.11ax bežičnu mrežu, trebali bi više štedjeti svoju bateriju. Koliko će to u praksi doista biti slučaj, zasad je teško procijeniti, zato što je broj mobitela s podrškom za Wi-Fi 6 bežične mreže relativno ograničen, baš kao što je ograničen i broj takvih mreža.

Sve te tehnologije predstavljaju čvrst temelj za uvjerljivo najmoćnije bežične mreže u povijesti, posve sposobne nositi se s neprestano rastućim brojem klijenata u kućanstvima, ogromnim brojem korisnika na javnim mjestima te potrebama IoT-a, VR uređaja i 8K videa. Premda vjerojatno ne osjećate ogromnu potrebu da već danas nadogradite kućni Wi-Fi na standard 802.11ax, dobro je imati na umu da to svakako možete – routera i access pointova svakim je danom sve više, a mobiteli, matične ploče i laptopi više klase odsad uredno dolaze s bežičnim mrežnim karticama koje podržavaju famozni Wi-Fi 6.
 

Odg: WIFI6(802.11ax) i WiFi 7 (802.11be)
« Odgovor #2 poslato: 13:25:00, 29.Apr.2024. »
Mnogi korisnici zaziru od internetski povezivih pametnih uređaja, poput zvučnika, zbog njihove potencijalne nesigurnosti. WPA3 omogućuje zaštitu IoT uređaja koji nemaju sučelje ni tipke, posredovanjem mobitela
Bežični mrežni uređaji koji podržavaju standard Wi-Fi 6 (802.11ax) sa sobom donose novu generaciju enkripcije, jednostavno nazvanu WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3). Pomalo nevjerojatno, riječ je o prvoj značajnoj nadogradnji sigurnosti bežičnih mreža od 2004. godine, kad je svjetlo dana ugledao WPA2. WPA3 podrška bit će dodana i nekim Wi-Fi 5 uređajima, već ovisno o planovima njihovih proizvođača – primjerice, Aruba i Synology već su to obavili za dio mrežnog hardvera iz svojih ponuda, a isto su najavili Cisco i Ubiquiti.

Sama WPA3 zaštita podijeljena je isto kao u slučaju WPA2: imamo WPA3-Personal, koji nudi 128-bitnu enkripciju i koristi se u kućanstvima i manjim tvrtkama, te WPA3-Enterprise, sa 192-bitnom enkripcijom, namijenjen velikim organizacijama. Od značajnijih novosti, donosi mnogo veću otpornost na probijanje lozinke nasumičnim generiranjem "poznatih" riječi, kao i nekoliko dodatnih sigurnosnih slojeva u komunikaciji između access pointa ili routera i klijenata, s ciljem osiguravanja klijenata čak i u slučaju da dođe do proboja mreže. Prilikom pristupa javnim, otvorenim mrežama, WPA3 brine se za enkripciju mrežne komunikacije svih spojenih klijenata, kako ne bi bilo moguće "prisluškivati" što oni rade. Mislilo se i na internetski povezive uređaje bez grafičkog sučelja ili tipki, poput pametnih zvučnika, brava, kojekakvih senzora i sličnog – WPA3 omogućit će da ih umrežimo i zaštitimo posredovanjem mobitela.

DOMET WI-FI 6 BEŽIČNIH MREŽA
Signal niže frekvencije većeg je dometa od signala više frekvencije. Bežični standard WiFi 6 (802.11ax) funkcionira u oba standardna frekvencijska pojasa, 2,4 i 5 GHz, stoga u praksi nećemo viđati prebacivanje klijenata na starije i sporije standarde
Signal niže frekvencije većeg je dometa od signala više frekvencije. Bežični standard WiFi 6 (802.11ax) funkcionira u oba standardna frekvencijska pojasa, 2,4 i 5 GHz, stoga u praksi nećemo viđati prebacivanje klijenata na starije i sporije standarde
Raspravljanje o dometu bežičnih mreža, bez obzira na kojem su standardu one temeljene, nezahvalno je, zato što će ta stavka u praksi ovisiti o ogromnom broju čimbenika. Debljina i vrsta zidova, konfiguracija prostorija, smještaj i tehničke mogućnosti mrežnog hardvera, broj i karakteristike okolnih bežično povezanih uređaja – sve to parametri su koji će itekako utjecati na domet bežične mreže. Dobra vijest je to što Wi-Fi 6 mreže istodobno rade u 2,4 i 5-gigahercnim frekvencijskim pojasevima, a Wi-Fi 5 (802.11ac) funkcionirao je samo na 5 GHz. Kao što je poznato, što je frekvencija viša, domet signala je manji. U praksi je to značilo da su se u kući s 802.11ac routerom udaljeniji klijenti, ili oni sa slabijim signalom, automatski spuštali na standard 802.11n, jer on radi na 2,4 GHz. Kod Wi-Fi 6 mreža to ne bi trebao biti slučaj: zbog dvopojasne prirode samog bežičnog standarda, on će mnogo uspješnije "zadržavati" spojene klijente. Sve u svemu, premda vam nitko ne može točno kazati koliko će metara prostora pokriti 802.11ax Wi-Fi u vašem domu, s tehnološke strane učinjeno je sve što je potrebno da bi mu domet bio veći nego što je kod ijednog drugog bežičnog standarda.
 

Odg: WIFI6(802.11ax) i WiFi 7 (802.11be)
« Odgovor #3 poslato: 13:25:51, 29.Apr.2024. »
WIFI 7


WIFI 7 je perverzija u svim segmentima, zasad trenutno ima samo nekoliko uređaja koji podržavaju WIFI 7 i nekoliko rutera.

Međutim sve više novih uređaja će podržavati WIFI 7.

Wi-Fi 7 je nova generacija Wi-Fi standarda koja donosi veće brzine prijenosa podataka, ali i mnoge druge novosti koje će olakšati komunikaciju između različitih uređaja. Jednostavno rečeno, Wi-Fi 7 će biti bolji od trenutno najjačeg Wi-Fi 6E standarda. Ali što to konkretno znači?

Wi-Fi 7 donosi brzine prijenosa podataka do 5,8 Gbps, ali i širi bandwidth, odnosno propusnost. Frekvencijski pojas kojeg Wi-Fi 7 podržava je 320 MHz, što je dvostruko više od 160 MHz s koliko raspolažu Wi-Fi 6E. Drugim riječima u 5 Ghz spektru nema dovoljno mjesta za količinu podataka koje omogućuje Wi-Fi 7.

Još jedna prednost Wi-Fi 7 standarda je i to što podržava ,,grupiranje" konekcija. Primjerice, u slučaju da nabavite ovakav router, moći ćete istodobno koristiti 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz spektre kao na Wi-Fi 6E, ali zbog šire propusnosti, download će biti brži i manje zagušen. Ukoliko jedna od veza iz nekog razloga prestane raditi, vaš download će se nastaviti.

Neke marketinške kampanje spominju kako će Wi-Fi 7 omogućiti bolji streaming 8K videa, ali još uvijek živimo u dobu u kojem je 4K standard, a i 8K može vrlo kvalitetno biti streaman zbog napredne kompresije. Naravno, ukoliko posjedujete odgovarajući zaslon, jer su suprotnom od 8K rezolucije nemate nikakve koristi.
 

Odg: WIFI6(802.11ax) i WiFi 7 (802.11be)
« Odgovor #4 poslato: 13:26:56, 29.Apr.2024. »
Isto tako treba istaknuti da Wi-Fi 7 podržava veći broj MU-MIMO streamova, odnosno 16x16, dakle dvostruko više od Wi-Fi 6E standarda koji raspolaže s 8x8. Ovo konkretno znači da 16 antena može istovremeno funkcionirati sa 16 povezanih uređaja. S druge strane, trenutno dostupni komercijalni  Wi-Fi6E routeri u principu nude tek 4x4 MU-MIMO, a većina mobitela i laptopa 2x2.

Naravno, ovo ne znači da je Wi-Fi 7 besmislen. Naprotiv, on je ulog u budućnost, pogotovo ako ju zamislimo u domeni povezanih uređaja unutar doma ili ureda, no zasigurno će proći još neko vrijeme dok se i oni prilagode novom standardu, odnosno dok se poveća broj onih koji će ga podržavati. Dakle, u ovom trenutku baš i nema smisla kupovati Wi-Fi 7 router i pitanje je koliko će vremena proći dok vam bude zaista potreban.(Ja sam već naručio ovaj)

[url=http://"https://www.walmart.com/ip/TP-Link-Archer-BE9300-Router-Tri-Band-WiFi-7-Wireless-Router-up-to-9-2-Gbps-Speeds-Easy-Setup-Parental-Controls/3339006219"]TP-Link Archer BE9300 Router | Tri-Band WiFi 7[/url]
Pa kada stigne biće to posebna recenzija.« Najnovija izmena:: 00:59:32, 11.Maj.2024. Miloš Mi. »
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000