MALTRETIRANJE RADNIKA U FIRMAMA

• Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Dragan.Ki

• *
  • 6
  • 0
  • Pol: Muško
MALTRETIRANJE RADNIKA U FIRMAMA
« poslato: 09:57:19, 06.Avg.2023. »
Odlučio sam da više ne ćutim i da napišem svoje iskustvo o firmi ITALTEX INTIMO iz Novog Miloševa (opština Novi Bečej) koja se bavi proizvodnjom i doradom čarapa i donjeg veša (u N. Miloševu je zovu ČARAPANA), a u kojoj nikome ne bih preporučio da radi ni u proizvodnji niti u kancelariji, osim ako se ne zaposli kao nečija VEZARA, jer u toj firmi najbolje prolaze vezare, spletkaroši, manipulatori, ulizice i ostali neradnici bliski rukovodstvu firme koje je totalno nestručno i nesposobno da vodi firmu.
Zbog toga lično gazda iz Italije ili neko od njegovih Italijana stalno mora da bude prisutan u firmi i da kontroliše čak i redovne dnevne aktivnosti firme, zbog čega su u krugu firme čak napravili i malu kuću za stanovanje da mogu tu stalno da budu kad im treba. Međutim ta skupina bahatih i bezobraznih ljudi i pored svoje nestručnosti i neznanja ima ogromne plate i daje takođe dobre plate svojim poslušnicima za cinkarenje i maltretiranje radnika i u pogonima i u kancelarijama i sve svoje propuste koji su posledica neznanja i nestručnosti, kada se dese, svaljuje na one radnike koji nisu ničije vezare umesto da preuzmu odgovornost za to. Rukovodstvo firme voli da kaže kako im je jako bitan TIMSKI RAD, ali taj timski rad u praksi se najčešće svodi na klasično uvaljivanje svog posla i svoje odgovornosti drugom radniku sa nižim rejtingom kod rukovodilaca firme. I sam sam bio svedok toga da je jedna osoba stalno gledala da one poslove koji joj se ne rade uvali drugom, a posle kad se posao uradi da ode u određenu kancelariju da se pohvali određenoj osobi kako je to ona uradila ili skraćeno: PRVO UVALI PA SE POHVALI.
Gazde iz Italije naravno kontrolišu samo ono što njima može uticati na visinu profita, a odnosi između zaposlenih ih ne zanimaju, kao ni zakidanje na platama običnih radnika (što njima ide u prilog) i bahati rukovodioci upravo tu činjenicu koriste za protežiranje jednih i maltretiranje drugih radnika.
Zbog toga je u toj firmi vrlo česta pojava podmetanje, namerno uskraćivanje informacija potrebnih za rad i podsmevanje na račun svih onih radnika koji su na bilo koji način drugačiji, koji su stručni i znaju svoj posao što sam i lično doživljavao više godina. Kada sam na kraju od jedne zaštićene vezare bivšeg radnika u pogonu i u magacinu koji se preko svojih veza ubacio u kancelariju posle njegovog višegodišnjeg podsmevanja na moj račun, sakrivanja informacija i dokumenata, doživeo bezobrazluk uličarskog tipa, o kome ne bih detaljno da govorim i kada sam ga zbog toga izvređao pred svima, ja sam, kao žrtva njegovog uličarskog bezobrazluka dobio OPOMENU i istu kaznu (odbitak od jedne plate) kao i on za svoje višegodišnje bezobrazluke prema meni, što smatram da je za mene bila kazna, a za njega je to bila NAGRADA za dobro obavljen prljav posao za određenu osobu, koju neću da spominjem. Ja sam ispao bezobrazan zato što njegov uličarski bezobrazluk nisam hteo da prihvatim kao šalu što mi je čak i napisano u toj sramnoj OPOMENI.
Nakon tog incidenta, njemu su njegovi zaštitnici iz rukovodstva firme naredili da me ostavi na miru, ali su zato „štafetnu palicu“ preuzele druge dve osobe putem sitnih bezobrazluka na moj račun (koji su se ponekad odnosili i na navedeni incident) i pola godine kasnije sam dao otkaz, a služba u kojoj sam radio je vrlo brzo ukinuta.
Ovaj moj primer, a i mnogi drugi primeri pokazuju da u toj firmi ne postoje nikakva pravila ni principi niti jasna organizacija posla. Plate običnih radnika, koji nisu ničije vezare niti rade prljave poslove za nekog iz rukovodstva firme, su vrlo male i zato je mnogi radnici napuštaju kada nađu nešto bolje. Zbog svega toga oni više ne mogu ni da nađu proizvodne radnike u opštini Novi Bečej pa su otvorili pogone u susednim opštinama Kikinda i Zrenjanin, ali i odatle će početi da im odlaze radnici kad vide sa kakvim neljudima imaju posla.

*

Van mreže Dragan.Ki

• *
  • 6
  • 0
  • Pol: Muško
Odg: MALTRETIRANJE RADNIKA U FIRMAMA
« Odgovor #1 poslato: 14:45:47, 21.Apr.2024. »
Vidim da je moj prošlogodišnji članak imao do sada više hiljada pregleda, ali ne znam zašto se ljudi plaše da objave svoja iskustva sa lošim poslodavcima u Srbiji, kao što je u mom slučaju bila firma ITALTEX INTIMO iz Novog Miloševa. Pošto u Srbiji Inspekcija Rada ima, po mom mišljenju, vrlo ograničena ovlašćenja, mislim da samo javnim objavljivanjem ISTINITIH iskustava sa lošim poslodavcima može da se nešto promeni na bolje i da se spreči odlazak radnika u inostranstvo. Smatram da mnogo manje radnika iz Srbije odlazi u inostranstvo zbog većih plata, a mnogo više ih odlazi zato što u jako velikom broju firmi u Srbiji ne postoji jasna organizacija posla u kojoj svaki radnik TAČNO ZNA šta su mu konkretni zadaci i konkretne odgovornosti na njegovom radnom mestu, već važi ono odvratno pravilo da SVI SVE RADE, bez obzira na sposobnosti i stručnost radnika za određene poslove, a kada u firmi nešto ne valja onda nije odgovoran onaj ko je napravio grešku, već se, ako je ikako moguće, prebaci krivica na onog radnika koji nije ničija ulizica ni vezara i koji ne radi prljave poslove za rukovodstvo firme, kao što je slučaj u firmi ITALTEX INTIMO a sigurno i u drugim firmama širom Srbije.
Konkretan slučaj koji ću navesti se odnosi na zakidanje na platama (što sam bio kratko naveo u prethodnom članku) i to na mene lično u periodu dok sam u firmi ITALTEX INTIMO bio pod ugovorima na ODREĐENO VREME za šta imam i dokaze. Pošto mi je u Ugovoru o radu pisala jedna osnovica za obračun zarade a na listama za platu je bila druga naravno manja od one u Ugovoru. Kada sam se posle duže vremena odlučio da to prijavim, oni su mi ispravili osnovicu, ali sam pre toga prošao kroz tzv. "TOPLOG ZECA" tačnije verbalnog maltretiranja od strane tadašnjeg rukovodstva firme, dok osoba koja je "slučajno" pogrešila nije imala nikakve posledice zbog toga jer je spadala u grupu izrazito povlašćenih osoba u navedenoj firmi, niti mi je zakinut deo plata ikad vraćen, a nisam hteo da zbog toga tužim firmu.
Odlasci na bolovanja su posebna priča u toj firmi. Tu postoji takođe vrlo oštra podela sa jedne strane na obične radnike za koje važe oštra pravila i sa druge strane na neradnike, ulizice i vezare bliske rukovodstvu firme za koje ne važe nikakva pravila vezana za redovno dostavljanje potvrda o sprečenosti za rad i doznaka za bolovanje. Ako se običnim proizvodnim radnicima koji su nedavno počeli da rade desi da se razbole, može vrlo lako da im se desi da im zbog odlaska na bolovanje ugovor o radu ne bude produžen, bez obzira na radni učinak, jer se uvek prvo pretpostavlja da je bolovanje lažno.
Za razliku od njih bio je slučaj jedne povlašćene osobe koja je nakon svađe sa predstavnicima vlasnika firme iz Italije naprasno dobila depresiju i zbog toga bila na bolovanju skoro 50 dana, ali je nakon povratka sa bolovanja za nju imao ko iz tadašnjeg rukovodstva da "zalegne" kod vlasnika, da ne dobije otkaz.
Mogao bih još dosta stvari da napišem o ovoj firmi, koja sada ima izrazito loše i nesposobno rukovodstvo, kome su bitni samo njihovi lični interesi i interesi njihovih ulizica i zaštićenih vezara, koji za njih rade prljave poslove vezane za maltretiranje običnih radnika, a ne interesi običnih radnika, u kojoj ne bih nikome preporučio da radi, ali mislim da sam rekao dovoljno.   

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000