Program pomoci privrednicima iz privatnog sektora

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 210
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 193
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Program pomoci privrednicima iz privatnog sektora
« poslato: 15:50:26, 25.Apr.2020. »
Citat
Razlozi donošenja programa

Usled širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19, Vlada Republike Srbije je 15. marta 2020. godine proglasila vanredno stanje, uz primenu neophodnih mera za očuvanje zdravlja i života ljudi. Vanredne mere su sadržane u Odluci o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV (zaraznom bolešću), kao i pratećim izmenama i dopunama.Formiran je nacionalni krizni štab sa ciljem da se umanje negativne posledice po privredu i građane, uz kon-centraciju na očuvanje radnih mesta i pomoć u održanju likvidnosti tokom trajanja vanrednih okolnosti.Vlada Republike Srbije donela je Program ekonomskih mera podrške privredi (u daljem tekstu: Program), koji je formiran na osnovu međunarodnog iskustva (usvojenih mera u razvijenim ekonomijama i zemljama u ok-ruženju), preporuka Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije, kao i predloženih mera domaćih poslovnih asocijacija.Pravni okvir za sprovođenje Programa ekonomskih mera predstavlja Uredba o fiskalnim pogodnostima i di-rektnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima radi ublaža-vanja ekonomskih posledica nastalih usled pandemije COVID-19 (u daljem tekstu: Uredba).Uredbom se uređuju fiskalne pogodnosti i direktna davanja iz budžeta Republike Srbije privrednim subjek-tima u privatnom sektoru (u daljem tekstu: mere) radi ublažavanja ekonomskih posledica zbog širenja virusa COVID-19.Program podrazumeva efikasnu primenu fiskalnih mera bez suvišnih procedura, kako bi pomoć pravovremeno stigla onima kojima je najpotrebnija. Takođe, mere su privremenog karaktera, kako u pogledu direktnih plaćanja, tako i odlaganja, odnosno umanjenja određenih poreskih obaveza.

Uputstvo => https://www.mfin.gov.rs/wp-content/uploads/2020/04/PROGRAM-01-WEB.pdf
« Najnovija izmena:: 15:56:00, 25.Apr.2020. Miloš Mi. »


Strah me čini jačim i boljim.
 


*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 210
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 193
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Odg: Program pomoci privrednicima iz privatnog sektora
« Odgovor #1 poslato: 15:55:24, 25.Apr.2020. »
Citat
Prijava i vrste pomoći privrednicima

Svi zainteresovani moći će da se prijave i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju.
Osnovno je da pri  popunjavanju poreske prijave, kao dan početka plaćanja poreza stavite 04.01.2021. Samim tim, prijavljujete se automatski i za novčanu pomoć u iznosu od 30.000 dinara.

Uskoro će biti opcija da odaberete banku koja će vam odrediti namenski račun (ako imate više tekućih računa).

Odloženo vam je plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021. Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovun penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Novčanu pomoć može da koristi i samostalni preduzetnik koji nema zaposlenih.

Predviđena je i direktna pomoć velikim preduzećima u vidu uplate bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata će se takođe vršiti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart.

Isplata će početi u maju, najkasnije do 10. maja i ide u tri rate – maj, jun i jul, za sve privredne subjekte i male i velike. Svaka firma za uplatu otvoriće namenski račun, uključujući i paušalce.
A ako ste već uplatili plate za april, neće biti refundacije, ali ostaje da možete da koristite pomoć za naredna tri meseca. Dodatno, minimalac je dodatak na platu.


Strah me čini jačim i boljim.
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1020 Pregleda
Najnovije: 14:58:31, 28.Maj.2010.
sludjena
2 Odgovora
1024 Pregleda
Najnovije: 15:23:03, 29.Dec.2014.
hub
1 Odgovora
1226 Pregleda
Najnovije: 10:32:15, 23.Apr.2020.
pg crna gora