Uskoro povećanje plate zaposlenima u ?

  • Odgovora: 0
*

Van mreže nevenica

  • ***
  • 1 862
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 39
  • Pol: Žensko
Uskoro povećanje plate zaposlenima u ?
« poslato: 00:14:25, 19.Avg.2016. »
Premijer Aleksandar Vučić u svom nedavnom obraćanju na prvoj sednici Skupštine Srbije najavio je povećanje plata u javnom sektoru, a očekuje se da to povećanje počev od oktobra iznosi 10 odsto, što bi značilo da će prosečna neto zarada sa tim povećanjem i povećanjem minimalne cene rada iznositi 430 evra.

Kako list Alo saznaje, jedan od prvih poslova kojeg se premijer Aleksandar Vučić prihvatio sa svojim novim kabinetom jeste upravo to da se pobrine o poboljšanju standarda zaposlenih, a na dobrom smo putu da već 2017. godine prosečna plata u Srbiji bude 500 evra, kako što je Vučić i obećao.

– Mere štednje i fiskalne konsolidacije koje su preduzete pre dve godine dale su veoma dobre rezultate. Zbog toga danas možemo govoriti o povećanju plata vojsci, policiji, zdravstvu i socijalnom sektoru, kao i prosveti i obrazovanju. Povećanje bi trebalo da se dogodi u oktobru i iznosiće u proseku 10 odsto – kaže njihov izvor blizak Vladi.

Prema njegovim rečima, ovo povećanje koštaće državnu kasu oko 200 miliona evra na godišnjem nivou, za šta ima novca.

– Ovim povećanjem plate u prosveti biće za četiri, u zdravstvu za tri, a u bezbednosnom sektoru za dva odsto veće nego što su bile ikada do sada – objašnjava on.

Posle ovog povećanja plata u javnom sektoru i minimalne cene rada, prosečna plata u Srbiji trebalo bi da poraste na oko 430 evra, što je za oko 50 evra više od prosečne plate u junu mesecu ove godine.

Prema izvorima „Alo!“ iz Vlade Srbije, neto efekat ovog povećanja na državni budžet Srbije biće oko 140 miliona evra.
Predstavljajući svoj novi kabinet u Skupštini prošle nedelje, ali i odmah posle završenih vanrednih parlamentarnih izbora premijer Vučić je ocenio da će sa mandatom ove vlade početi „zlatne godine” za Srbiju.

– Ako se ovako nastavi, predstoje zlatne godine. Mislim da je to najvažnije. Da uspemo da postavimo stvari na svoje mesto i da imamo dinamičan rast, kakav mislim da ćemo imati, od najmanje 2,3 odsto, a ne samo dva, a sledeće godine očekujem da ide na tri odsto, to će biti kumulativan rast, rast iz godine u godinu – rekao je Vučić. Objasnio je da to za običan narod znači ne rast procenata, brojki, već više posla, veće plate i penzije, bolje škole, opremljenije bolnice…

Vučić je obećao i da će iskoristiti novi četvorogodišnji mandat da zemlju pripremi za ulazak u EU, da održi bliske veze s Rusijom, smanji javni dug i podstakne rast.

– Mi želimo da krenemo u nove velike uspehe sa novom energijom – rekao je Vučić, obećavši da će reformisati ekonomiju Srbije.

Da podsetimo, plate u javnom sektoru u Srbiji su smanjene od 1. novembra 2014. godine. Sa povećanjem od 10 odsto od oktobra ove godine one će biti veće nego pre smanjenja, a najbolje će proći prosvetari, kojima je premijer više puta nakon stupanja na snagu mera štednje obećao da ih neće zaboraviti.

Vlada je u petak takođe saopštila da će poštovati zakonski rok koji ističe 15. septembra i do tada utvrditi minimalnu cenu rada, i da će kroz dijalog sa socijalnim partnerima raditi na njenom povećanju. Minimalna cena rada u Srbiji nije menjana već dve godine, a za poslednje četiri porasla je samo za šest dinara, na 121 dinar, koliko trenutno iznosi. Sindikati su do sada tražili da minimalna cena rada poraste na 140 dinara, ali su njihove poslednje izjave mnogo pomirljivije i govore da bi bili zadovoljni i sa 130 dinara, što je, prema nekim informacijama, i Vlada spremna da podrži.

(Telegraf.rs)
Pristojna žena je ona dama koja zna šta ne sme znati, iako zna...
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000