Najjače ekonomije sveta.

• Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 211
  • Zahvaljeno: 41 puta
  • 193
  • Pol: Muško
  • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Najjače ekonomije sveta.
« poslato: 15:54:40, 16.Jun.2016. »
Prema grafikonu kalifornijskog ministarstva, SAD su najveća svetska ekonomija, na drugom mestu je Kina, a na trećem Japan.

Četvrta pozicija pripada Nemačkoj, peta Velikoj Britaniji, šesta Kaliforniji, a sedma Francuskoj. Sledi Indija, na osmom mestu, a Italija i Brazil zaokružuju listi prvih deset ekonomskih sila sveta.

Kalifornija je prošle godine stvorila više radnih mesta nego bilo koja druga država u SAD, navodi njujorška agencija, dodajući da se sedište četiri od deset najvećih američkih kompanija nalazi u Kaliforniji.

Izvor: Tanjug

Strah me čini jačim i boljim.

*

Van mreže Dunjusa

• *
  • 76
  • 2
  • Pol: Žensko
  • Ti si tisina koja me grli u sutonu
Odg: Najjače ekonomije sveta.
« Odgovor #1 poslato: 15:13:58, 25.Jan.2019. »
Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Sjedinjene Američke Države imaju najveću ekonomiju na svijetu. Ona u 2018. godini iznosi 20,4 triliona USD, dok je u 2017. iznosila 19,4 triliona dolara. Sljedeća je Kina sa 14 triliona USD, što je više za 2 triliona dolara u odnosu na 2017. Japanska ekonomija iznosi 5,1 triliona dolara, dok je prošle godine iznosila 4,87.

Stanje u Evropi
Tri evropske zemlje zauzimaju naredna mjesta na listi najvećih ekonomija:

Njemačka – 4,2 triliona USD
UK – 2,94 triliona USD
Francuska – 2,93 triliona USD
Neposredno nakon Francuske slijedi Indija, sa ekonomijom od 2,85 triliona. Italijanska ekonomija zauzima osmo mjesto sa 2,18 triliona. Na devetom mjestu je Brazil (2,14 tril. USD), a Kanada na desetom (1,8 tril. USD).

Shodno izvještaju, veličina američke ekonomije stavlja ostale zemlje u zaleđu. Ona je veća od zbira 7 ekonomija sa ove liste.

Procjenjuje se da je ukupna svjetska ekonomija vrijedna 79,98 triliona USD, što znači da je američki udio u svjetkoj ekonomije preko 25%.
Uspon Kine i Indije
Međutim, dominacija SAD-a izgleda da se smanjuje. Prema podacima Svjetske banke, svjetska ekonomija će porasti za 6,5 triliona dolara između 2017. i 2019. godine. Očekuje se da će američki BDP imati učešće od 17,9% u ovom rastu. Sa druge strane, za Kinu se očekuje da će imati duplo veće učešće u rastu svjetske ekonomije, u iznosu od 35,2%.

Kineska digitalna ekonomija takođe prolazi kroz period “bum”-a. Ona je porasla za 10 godina sa manje od jednog procenta na današnjih 42%. Za poređenje, tržišni udio američkih subjekata iznosi 24%, što je manje nego 35% koliko je bilo 2005. goidne.
Izvor Senat,me
Ja te volim
kao sto se voli vecnost

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000