Stigao virus Zapadnog Nila

• Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 202
  • Zahvaljeno: 41 puta
  • 192
  • Pol: Muško
  • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Stigao virus Zapadnog Nila
« poslato: 09:27:06, 17.Avg.2015. »
Virus Zapadnog Nila, koji je uzročnik istiomene groznice u Srbiji šire domaći komarci koji taj virus dobijaju od ptica selica, sisajući njihovu krv, a kasnije njime zaraze ljude, a on se ne prenosi s čoveka na čoveka.

Kako navodi Batut, većina osoba,80-90 odsto, inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Kod malog procenta zaraženih osoba (10 do 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa (kod 0,2 odsto obolelih mlađih od 65 godina, i kod 2 odsto pacijenata preko 65 godina života), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih simptoma, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

U Batutu su posavetovali građane da koriste sredstva protiv ujeda komaraca, da nose odeću koja pokriva noge u ruke, kao i da izbegavaju boravak na otvorenom kada je najintezivnija aktivnost komoraca – u sumrak i zoru.

(Telegraf.rs / Beta)

Strah me čini jačim i boljim.

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000