Oprezno sa aspirinom

• Odgovora: 6

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 211
  • Zahvaljeno: 41 puta
  • 193
  • Pol: Muško
  • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Oprezno sa aspirinom
« poslato: 22:48:48, 09.Jan.2015. »
Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da oko 16 miliona Britanaca nema nikakve koristi od svakodnevnog uzimanja aspirina.

Naime, procjenjuje se da aspirin nema uticaja na oko četvrtinu pacijenata koji ga konzumiraju, ali još gore od toga jeste da za njih može biti fatalan, piše "Daily Mail".

Za one koji ga konzumiraju da bi smanjili rizik od srčanih i moždanih udara, aspirin može da bude spasonosan, ali kod onih pacijenata imunih na taj lek, rizik se može znatno povećati.

Dok kod jednih sprečava nastajanje ugrušaka, kod imunih na lek radi upravo suprotno i zbog tih nuspojava u Velikoj Britaniji umiru stotine ljudi godišnje.

Zbog toga su naučnici počeli ispitivanje koje može da otkrije da li lek deluje na pacijenta, odnosno da li će mu stvarno pomoći ili naškoditi.

http://mondo.rs/topicv35/mondors/1

Strah me čini jačim i boljim.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Odg: Oprezno sa aspirinom
« Odgovor #1 poslato: 15:52:44, 10.Jan.2015. »
Vecita tema, kako su poceli nikada nece doci do kraja izgleda sa studijama, istrazivanjima...

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #2 poslato: 19:32:19, 10.Jan.2015. »
Mada...  ako se secas koliko se pre nekoliko dana pricalo da je u potpunosti bezbedan, da se cak i preporucuje da se sa vremena na vreme popije...

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #3 poslato: 23:51:45, 10.Jan.2015. »
Generalno su svi iz grupe NSAIL (aspirin, paracetamol brufen, diklofen, nimulid) problematicni jer stv mogu unistiti zeludac, zato ih ne vole ljudi piti, ali je dokazano da imaju neke koristi za org (bolovi, spustanje T, kod pocetnih znakova prehlade, gripa), posebno aspirin koji jedini iz te gr inhibira agregaciju trombocita i smanjuje rizik od stvaranja ugrusaka, dobra je dodatna Th jednom dnevno kod osoba koje su prelezale infarkt miokarda, mozdani, masovno ga stv kupuju stariji ljudi svaki dan (ovaj od 100mg, ide kao na pokretnoj traci prodaja), pa nekada i oni preteruju pustanjem novih teorija o stetnosti i nepostojanju efekata a nije bas tako.Kod dece moze delovati stetno, nikako ga ne smeju uzimati deca do 16 godina zbog Reyevog sindroma, ali kod nas matorih ima koristi od njega.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 211
  • 193
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #4 poslato: 23:54:17, 10.Jan.2015. »
Prvi put cujem za aspirin da utice na zeludac  (rzm) Znam da su cak menjali andol za aspirin zbog toga nekim ljudima

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #5 poslato: 08:24:15, 11.Jan.2015. »
Verovatno su menjali za gastrorezistentne tbt, oblagali su ih ciljano iz tog razloga (da bi manje stetili zeludcu), ali ne prave jos sve Bayerove kao GIT rezistentne, mislim da su od 100mg i 300 mg oblagane, one su sigurnije za zeludac, ali savetuju oprez i kod njih pre svega kod cirasa jer se ne moze izbeci prolaz i kroz njega.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 211
  • 193
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #6 poslato: 11:44:39, 11.Jan.2015. »
Znaci ima vise vrsta, nisma znao  (*o*)

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000