Uskoro brisanje straha

• Odgovora: 3

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Uskoro brisanje straha
« poslato: 12:30:47, 16.Mar.2009. »
Uskoro brisanje straha

Naučnici iz Toronta uspeli su da pronađu i selektivno izbrišu osećaj straha iz mozga miševa na kojima su vršili ekperimente. Oni su uspeli da poronađu u kojim se strukturama mozga nalazi i čuva osećaj straha, što predstavlja veliki doprinos u neurologiji.

Dr Majkl Salter (Michael Salter), načelnik programa istraživanja u neourologiji i mentalnom zdravlju u dečjoj bolnici u Torontu (The Hospital for sick children), uspeo je uz pomoć svojih saradnika da dokaže da su neuroni ti koji memorišu osećaj straha.

Ako nam se dogodi nešto strašno kao što je saobraćajna nesreća, eksplozija bombe, gubljenje deteta i tako dalje, pretrpljeni strah prenosi se duboko u mozak, u deo koji se zove spoljašnji amigdalni region, gde rasute nervne ćelije počinju da vibriraju. Samo ćelije koje sadrže viši nivo moždanog proteina poznatog kao CREB (oko 10-20% više nego ostale ćelije u regiji) odgovorne su za memorisanje straha. CREB je poznat kao osnovni univerzalni molekul koji učestvuje u memorisanju svih vrsta emocija.

Pomenuta grupa naučnika uspela je genijalnim eksperimentima da locira ćelije zahvaćene strahom i izbriše ih zajedno sa memorijom koju su imale.

Zahvaljujući ovom otkriću, biće moguće izbrisati memoriju koja se odnosi na veliki strah, i na taj način sprečiće se nastanak čestog posttraumatskog stresa i sindroma.

To, naravno, ne znači brisanje kompletne memorije, već samo one negativne, uz umanjenje veza između te memorije i razornih negativnih emocija koje osobe razvijaju u datim okolnostima.

Nervne ćelije odgovorne za memorisanje straha u ljudskom mozgu nalaze se u identičnoj regiji kao kod miševa na kojima su vršena ispitivanja.

Članak o ovom otkriću objavljen je u časopisu "Science" 12. marta 2009. godine.

Krstarica

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
Odg: Uskoro brisanje straha
« Odgovor #1 poslato: 22:04:27, 16.Mar.2009. »
i sta kad ne bi bilo straha? u sve bi srljali nepromisljeno..jer nas upravo strah od nepoznatog (ili poznatog) tera na razmisljanje i racionalno donosenje odluka.. :-\
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #2 poslato: 20:15:46, 08.Nov.2009. »
Slazem se,strah je  ipak koristan dok god nas ne paralise...Ali ovde se radi ipak o bas onom velikom,traumatskom strahu sa kojim se neko izbori,neko ne.Ja sam imala jedno takvo iskustvo i mogu reci da sam se izborila ali naravno covek to ne zaboravlja.

*

Van mreže Feniks

• 983
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 1
« Odgovor #3 poslato: 22:35:37, 08.Nov.2009. »
Pa covek se radja valjda s dva straha - od visine i od buke, a njihova uloga je da ga zastite. Ostali strahovi su steceni od rodjenja pa nadalje..i stvaraju blokade, proslost zna da utice na sadasnjost, i da nas odvrati od mnogo toga lepog..pa ako ce potiskivanje takvih iskustva (uvek su tu - i uvek se pojave kad ne treba, znam..  :( ) "zastititi" nekoga od toga da nastavi zivot bez blokada/zastititi ga od toga da dozivi i lepe stvari u zivotu, i te kako se slazem da takve strahove treba brisati..

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000