Zombi virus preti Zemlji

  • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Bojan-

  • ***
  • 1 824
  • 58
  • Pol: Muško
Zombi virus preti Zemlji
« poslato: 10:42:23, 02.Nov.2014. »
Zombi virus iz arktičkog leda preti životu na Zemlji

Odmrzavanje životinjske i biljne materije, uzrokovano globalnim zagrevanjem, moglo bi da omogući povratak 'novih' mikroorganizama u biosferu tj. doneti nam zaboravljene zarazne bolesti na koje više nismo imuniNaučnici sa Kalifornijskog univerziteta u San Franciscu uspeli su da ožive virus pronađen u smrznutom izmetu karibua, starom više od 700 godina. Odmrzavanje životinjske i biljne materije, uzrokovano globalnim zagrevanjem, moglo bi da omogući povratak 'novih' mikroorganizama u biosferu tj. doneti nam zaboravljene zarazne bolesti na koje više nismo imuni.

Sever Kanade stanište je karibua od pamtiveka. Krda ovih životinja žive u hladnim prostranstvima, a ledene ploče na tlu koriste kako bi očistile krzno od prljavštine i parazita, piše New Scientist, prenosi portal "Jutrnji.hr".

Hiljade generacija karibua ostavilo je svoj trag u ledu koji se tokom godina topio, ponovno formirao i zaleđivao biološku ostavštinu životinja iz porodice jelena. Polarni led čuva smrznutu dlaku, izmet i ostatke karibua koji stvaraju svojevrsnu biološku istoriju ovih papkara.

Ekipa naučnika, predvođena Ericom Delwartom, obavila je bušenje na jednom takvom 'nalazištu' kako bi došli do uzoraka starih više od 700 godina. Iz zaleđenog izmeta karibua izdvojili su biljni virus koji se nakon sedam vekova mirovanja ubrzo počeo razmnožavati u stabljici duvana koju je bez problema inficirao.

Ovo otkriće potvrđuje da su ostaci virusa odlične vremenske kapsule u kojima je sačuvan osnovni genetski materijal. Velika je verovatnoća da su mnogi praistorijski virusi još uvijek zarazni po biljke, životinje i ljude', kaže Jean Michel Claverie s Aix-Marseille medicinskog fakulteta u Francuskoj.

Osim još jedne štetne posedice globalnog zagrevanja, Claverie upozorava da bi ovo otkriće moglo da zakomplikuje eksploataciju rude i nafte u tim predjelima: 'Moramo biti oprezni pre nego počnemo da bušimo i kopamo u arktičkom području'.

Naime, mnogi mikroorganizmi zarobljeni u ledu odavno su nestali s površine pa je naše telo s vremenom izgubilo otpornost prema njima.

No, u borbi s ovim virusima, od najveće pomoći mogli bi nam biti drugi virusi. Današnji virusi imaju prednost od nekoliko vekova pa i hiljada godina ispred zaleđene 'braće', vreme u kojem su evoluirali i stekli mnoge prednosti nad 'zastarelim' virusima. Takva je prednost ključna u bespoštednoj borbi za život na mikroskopskom nivou.

'Teoretski rizik postoji, ali stari virusi mogu ponovno uspeti samo ako budu imali značajnu prednost nad brojnim, usavršenim virusima koje imamo danas', objašnjava Delwartom.

Najstariji virus koji su naučnici uspeli animirati star je 30.000 godina. Više od 60 posto genetskog materijala u tom virusu ne podudara se nisačim poznatim na Zemlji.

'Iako se 700 godina, koliko je star virus iz izmeta karibua, ne čini previše u poređenju s 30.000 godina, ne zaboravite da su u to vrijeme harale bolesti koje smo u međuvremenu izbrisali ili naprosto zaboravili na njih'. Bolesti poput boginja i goveđe kuge.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava kako promena klime donosi zdravstvene rizike zbog širenja tropskih bolesti, potencijalnih masovnih migracija, nestašice hrane i mnoštvo drugih posedica. Toj, sve dužoj listi sad možemo dodati još jednu stavku – opasnost od bolesti koje smo zaboravili, ali koje bi se mogle vratiti nakon vekova provedenih u tami i ledu.

http://www.novosti.rs/vesti


 


*

Van mreže mosbodysperm

  • *
  • 1
  • 0
  • Pol: Muško
Odg: Zombi virus preti Zemlji
« Odgovor #1 poslato: 11:09:38, 04.Nov.2014. »

This is good, the other not read it. Readers know I'm not very good I am. As the other information.
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1298 Pregleda
Najnovije: 12:30:20, 26.Avg.2009.
miss80
0 Odgovora
986 Pregleda
Najnovije: 11:48:34, 13.Jan.2010.
Ch
0 Odgovora
694 Pregleda
Najnovije: 02:15:55, 31.Avg.2014.
Bojan-