Milan Mladenović

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Bojan-

  • ***
  • 1 824
  • 58
  • Pol: Muško
Milan Mladenović
« poslato: 19:16:46, 21.Sep.2014. »
Čovek koji je pričao priču o svom vremenu

Milana Mladenovića ljudi ili "kuju u zvezde" ili pljuju kao uostalom i sve velike umove. Rođen 1958. godine, Milan je “uhvatio” one najbolje - kada se slušala, mnogi će reći najbolja muzika, kada su se kupovale ploče, rušili tabui...Rođen je 21. septembra pre 56 godina.Osamdesete su bile zlatne godine muzike. Krajem 1981. godine, Milan sa Dragomirom Mihailovićem, drugarom iz bivšeg benda Limunovo drvo, formira bend Katarina II. Već sledeće godine priključila im se i čuvena Margita Stefanović Magi, a 1983. i basista Bojan Pečar i bubnjar Ivan Vdović. Izdaju album „Katarina II“, a većinu tekstova za debi ploču uradio je Milan. Dragomir odlazi iz grupe, a oni menjaju ime u Ekatarina Velika. Tako nastaje jedan od najpopularnijih bendova nekadašnje Jugoslavije EKV.

Album „Ekatarina Velika“ izlazi 1985. godine, a danas najpoznatija pesma sa ovog albuma je “Oči boje meda”

Godinu dana kasnije izlazi album “S vetrom uz lice” koji se smatra komercijalnim probojem za bend. Lansirao ih je na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma.

EKV je bend koji je slavio život i ljubav, ali priča o EKV-u je sve samo ne vesela. Weltschmerz, svetski bol koji je kao termin postojao vekovima, i dalje je bio tu.

Ja sam bila srećna kada sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja rekla je Sonja Savić.

Pesme Kao da je bilo nekad, Ti si sav moj bol, Novac u rukama i Stvaran svet oko mene najpoznatije su sa ovog albuma, ali tu su i Sarajevo, soba, grad...

Sarajevu, jednom od gradova u kojima je kao dete vojnog lica odrastao, Milan je posvetio jednu pesmu koja se našla na albumu "S vetrom uz lice", objavljenom 1986. godine.

Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd (1970). Stalno sam svirao, pravio neke pesmice. A onda, kad sam upoznao Gagija, nastalo je Limunovo drvo. rekao je Mladenović.Jedan od nezaobilaznih stubova EKV-a bila je Margita Magi Stefanović. I oni koji nisu znali šta tačno radi EKV znali su za bend u kome ženu svira klavijature. Ušla je u grupu slučajno i bila je član do kraja. Posle raspada „Ekatarine Velike“ nastavila je da se bavi muzikom. Krajem 90-ih njena muzička aktivnost slabi. Poslednje godine života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici. Samo tri dana pre datuma kada je rođen Milan. Slučajnost ili ne.... Ostavljamo svakome da interpretira kako želi. Uzrok njene smrti nikada nije zvanično objavljen.

Jedna od Milanović citiranijih izjava bila je ona koju je dao jednom prilikom intervjuu za Treći kanal. Rekao je da kada bi uhvatio zlatnu ribicu, poželeo da bude zdrav još 40-50 godina i da se bavi isključivo muzikom. Na žalost mnogih fanova, prerana smrt ga je sprečila da ostvari svoje želje.

- Moja prva i najveća želja bila bi da se probudim i da ustanovim da je ovo 1990. godina i da je kažem: "Uh al sam nešto ružno sanjao". Druga želja mi je da budem zdrav i čitav jedan poduži vremenski period, znači još 40, 50 godina. Treća želja mi je da zaradim toliko novca da mogu njime da pravim neke interesantne stvari kao što je muzika - rekao je Mladenović u intervjuu Trećem kanalu 1991. godine.

Albumi "Ljubav", Samo par godina za nas, Dum Dum, Kao u snu, Neko nas posmatra imali su pesme koje se i danas slušaju.

"Dum dum" izašao je 1991. godine i bio je na neki način proročanski. Iako je sa ove distance ovaj album užasno važan, tog trenutka nije cela država gledala blagonaklono na album i na Milana.

Iako je imao priliku da ode iz Srbije i Jugoslavije on sebe nije video u tome. Vratio se iz Francuske i celoj toj priči posvetio pesmu "Zemlja".

Milan je rastao i menjao se zajedno sa državom u kojoj je živeo. Bile su devedesete, a poslednji album "Neko nas posmatra" bio je Milanov najdraži. Njegovi saradnici kažu da je taj album trebalo da bude dokumentaran.U avgustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa. Preminuo je 1994. godine u Beogradu. Preminuo je u 36. godini, od raka unutrašnjih organa

Mladenović je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. Njegovom smrću EKV je prestala da postoji.

14. jula 2011. godine, plato ispred Doma omladine u Beogradu poneo je ime Milana Mladenovića. Njegovo ime nose i ulice u Zemunu, Zagrebu i Podgorici.

Novosti


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
2 Odgovora
2978 Pregleda
Najnovije: 01:55:40, 21.Feb.2011.
meda 78