Javni beleznici poceli sa radom

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 202
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 192
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Javni beleznici poceli sa radom
« poslato: 16:12:36, 01.Sep.2014. »
Za overu ugovora od danas kod javnih beležnika

Javni beležnici, zaduženi za sastavljanje i overu ugovora i obavljanje drugih pravnih poslova, počeli su sa radom danas u devet časova. Njihovo radno vreme je od 9 do 17 sati.
Svi koji budu hteli da sastave ili overe ugovor o raspolaganju nepokretnostima - prodaji stana, poklonu nepokretnosti, o razmeni nepokretnosti, ugovor o hipoteci, ugovor o doživotnom izdržavanju, ugovor o raspodeli imovine za života, bračni ugovor i sporazum supružnika o deobi njihove zajedničke imovine - za to će morati da se obrate javnom beležniku, a ne više sudu ili opštini.

Za overu potpisa i izdavanje potvrda građani će sve do 1. marta 2015. moći da biraju da li će ići kod javnog beležnika ili suda ili organa uprave. Za međunarodnu pravnu pomoć ostala je isključiva nadležnost sudova, dok će notarima sudovi moći da povere vođenje vanparničnih postupaka, ostavine, uređenje međa i slično.
Osim što će overavati ugovore i druge isprave, javni beležnik je zadužen i za njihovo sastavljanje uz punu orgovornost za zakonitost i ispravnost njihove sadržine. Bez obzira na to da li će građani doneti ugovor u nekoj formi, koji je sastavio sam ili uz pomoć advokata, notar je dužan da proveri da li je sadržina ugovora u skladu sa propisima jer on odgovara za zakonitost overenih isprava. Notar će imati pravo da odbije da sačini ispravu ili ugovor ukoliko smatra da je posao o kojem je reč nezakonit.

Tarifa beležnika se određuje po tri osnova - vrednosti predmeta, fiksnom iznosu ili prema utrošenom vremenu. Tako će se za poslove do vrednosti od 600.000 dinara plaćati taksa od 9.000 dinara, a za poslove od 600.000 dinara do 2,5 miliona dinara taksa će biti 15.000 dinara i tako dalje prema vrednosti predmeta.

Na sajtu Ministarstva pravde objavljen je cenovnik usluga javnih beležnika, a gradjani će takodje moći da od danas u sudovima i opštinama pronadju informacije o sedištima kancelarija i javnim beležnicima koji će delovati na području tog suda ili te opštine.

http://www.021.rs/Info/Srbija/Za-overu-ugovora-od-danas-kod-javnih-beleznika.html


Strah me čini jačim i boljim.
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000