Kradja 1,2 milijarde korisničkih imena i lozinki

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 28 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Kradja 1,2 milijarde korisničkih imena i lozinki
« poslato: 15:04:35, 06.Avg.2014. »
Grupa ruskih hakera izvela je najveću virtuelnu krađu podataka u istoriji i došla je u posed 1,2 milijarde korisničkih imena i šifri vezanih za više od pola milijarde imejl adresa.
Američka firma za bezbednost na internetu "Hold sikjuriti" objavila je da su podaci ukradeni sa 420.000 sajtova među kojima ima i onih koji pripadaju "liderima u skoro svakoj privrednoj grani na svetu", piše BBC.

U izveštaju "Holda", koji navodi da je u pitanju najveća krađa podataka ikada zabeležena, ne navode se imena napadnutih kompanija, niti se govori o tome koji korisnici bi trebalo da obrate pažnju na svoje šifre.

"Meta nisu bile samo velike kompanije, napadani su bukvalno svi sajtovi koje su žrtve posećivale. Sa stotinama hiljada napadnutih sajtova, lista uključuje i svetske lidere, ali i veliki broj malih i ličnih sajtova", navedeno je u izveštaju.

Grupa ruskih hakera je prvo na crnom tržištu došla do baza podataka, koje je zatim iskoristila za napade na imejl provajdere, društvene mreže i brojne sajtove kako bi se slao spam i širio malver, koji im je zatim pomogao u napadu.

List "Njujork tajms", koji je prvi objavio priču, proverio je navode američke kompanije kod nezavisnog eksperta za bezbednost i dobio potvrdu autentičnosti.

"Ekspert, koji ne sme o tome da govori javno, rekao je da su neke velike kompanije svesne da su ukradeni podaci iz njhovih baza. Hold sikjuriti neće imenovati žrtve, pozivajući se na ugovore o poverljivosti", navodi list.

Inače, "Volstrit džornal" je objavio da je "Hold sikjuritis" nameravao da naplati svoja saznanja i da je kompanija želela da po ceni od 120 dolara mesečno omogući kompanijama da saznaju da li su napadnute, ali i da imaju svojevrsni "alarm za krađu podataka".

Nešto kasnije, ta ponuda je uklonjena sa sajta "Holda", firme koja je poznata i po tome što je nedavno otkrila krađu podataka iz trgovinskog lanca "Target".

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?nav_id=885118&fs=1


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
4 Odgovora
1186 Pregleda
Najnovije: 19:27:15, 05.Dec.2009.
crvena
2 Odgovora
719 Pregleda
Najnovije: 17:56:39, 10.Dec.2014.
Miloš Mi.
1 Odgovora
808 Pregleda
Najnovije: 18:48:20, 26.Okt.2015.
toto moto