Android flesovanje i rutovanje

 • Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 202
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 192
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Android flesovanje i rutovanje
« poslato: 00:21:48, 28.Jul.2014. »
Otključavanje telefona sa mreže
Otključavanje telefona (SIM-unlock) sa mreže (MTS, Telenor, VIP i druge) nije isto što i rutovanje, otključavanje bootloadera, S-Off-ovanje, flešovanje, butovanje… Ne postoji jednostavan i univerzalan softverski način za otključavanje telefona sa mreže za SVAKI telefon. Svi telefoni su različiti. Nekada se dešava da kod HTC-ovih telefona prilikom S-OFF-ovanja otključate telefon sa mreže, ali to nije uvek i ne važi za svaki telefon.

Rutovanje
Svi kada kupimo Android telefon smo korisnici tog telefona ali ne i administratori. Da biste dobili administratorske privilegije nad sopstvenim telefonom, potrebno je da ga rutujete (Root – koren, pristup do korena). Neke aplikacije kojima je potreban administratorski pristup ne rade ukoliko telefon nije rutovan. Da bi ste menjali sistemske fajlove, potrebno je rutovati telefon.

Rutovao sam telefon, ali posle apdejta sam izgubio rut pristup, šta sad?
Kada rutujete telefon i ukoliko želite da zadržite rut pristup, NE SMETE APDEJTOVATI telefon PREKO OTA apdejta jer postoji mogućnost da izgubite rut (pošto se kroz apdejt provuku i sigurnosne zakrpe). Telefon se rutuje upravo kroz propuste softvera koje naprave proizvođači telefona. U slučajevima kada je telefon rutovan i želite da ga apdejtujete, potražite rutovanu verziju apdejta.

Da li rutovanjem mogu da cigliram telefon?
Ukoliko koristite alat koji SAMO rutuje telefon, onda ništa loše ne može da se desi sa vašim uređajem. Ukoliko alat za rutovanje istovremeno i flešuje Recovery (kao kod nekih uputstava za HTC Tattoo i Huawei telefon i drugih), onda možete ciglirati telefon. Zapravo, telefon može da se ciglira u postupku flešovanja Custom Recovery, Radia, Hboot-a i tih ostalih osetljivih delova. Kao što sam već objasnila, rutovanjem samo dobijate administratorske privilegije na vašem telefonu tako da samo tim postupkom nećete brikovati telefon.

Koji su osnovni koraci stavljanja custom ROM-a na telefon/tablet?
    rutovanje
    instaliranje custom Recovery image-a
    NAND backup
    backup podataka (kontakata, poziva, SMS poruka, podešavanja…)
    otključavanje bootloadera ili S-OFF telefona (ukoliko je potrebno i naglašeno u uputstvu)
    wipe data i wipe cache
    flešovanje Custom ROM-a

Objašenjenje svake stavke

1. Svaki telefon se rutuje drugačije. Sve zavisi od proizvođača i verzije Android OS-a. Popularnije telefone ima veći broj developera pa za njih postoji više alata za rutovanje. Za neke telefone postoji i više načina za rutovanje, za neke ne postoji.

2. Različite grupe developera su razvile drugačije custom recovery-je i dalje ih razvijaju. Najpoznatiji je ClockworkMod Recovery, a poznati su i xRecoery, AmonRa recovery i drugi. Custom Recovery zamenjuje standardan (difolt) recovery i pruža više mogućnosti korisniku. Kroz custom recovery se lakše instalira custom rom i uradi NAND backup.

3. NAND backup je vaše osiguranje da se uvek možete vratiti na stock rom, odnosno na onaj rom koji ste imali pre nego što ste flešovali drugi. NAND backup se radi iz Recovery-a i slika odnosno kopija kompletnog trenutnog sistema se smešta u određeni folder na SD kartici. Taj folder je poželjno sačuvati i na računaru za svaki slučaj.

Pročitajte detaljnije u tekstu Šta raditi pre i posle instaliranja custom roma.

4. Backup podataka podrazumeva čuvanje podataka od interesa kao što su kontakti, pozivi, poruke i drugi podaci. Ovaj backup se radi sa aplikacijom za backup podataka koju skinete sa Marketa.

5. S-ON i S-OFF (Security-ON, Security-OFF) je indikator koji govori da li je telefon zaključan ili ne. Kada indikator pokazuje S-ON, onemogućen je upis novog ROMa na telefon ukoliko nije sertifikovan od strane proizvođača telefona. Zato je potrebno uraditi S-OFF. Kod HTC telefona ovaj postupak nazivamo S-OFFovanje, a kod Sony Ericsson telefona je potrebno otključati Bootloader.

6. wipe data se izvršava iz Custom Recovery-a i podrazumeva brisanje podešavanja trenutnog operativnog sistema kao pripremu za instaliranje novog (Reset To Factory Defaults). Ovo resetovanje to factory defaults ne vraća prethodni ROM, nego briše podatke i podešavanja trenutnog ROM-a. Često ukoliko korisnici ne urade ovaj korak, ulaze u boot loop nakon flešovanja custom ROM-a.

Više o boot loop-u u tektu: Šta raditi kada uđete u Boot Loop? (kako izaći iz problema)

7. Flešovanje Custom ROM-a podrazumeva snimanje potpuno nove kopije operativnog sistema na vašu sistemsku particiju na internoj memoriji telefona. To vam je kao reinstalacija Windowsa. Podrazumeva se da ćete ovim postupkom izgubiti sve podatke sa telefona, zbog čega ste radili onaj backup u koraku 4.

Koji Custom ROM da odaberem?
Ovo je individualna stvar a sve zavisi od toga šta želite da dobijete od vašeg telefona i od toga kakvi Custom ROM-ovi su vam na raspolaganju. Tako sam ja pisala o Custom ROM-ovima za HTC Desire a Bojan je opisao Custom ROM-ove za Samsung Galaxy S.

Generalno, Custom ROM-ove možemo podeliti na AOSP i na one sa dodatnim interfejsom proizvođača.
AOSP (Android Open Source Project) Custom ROM je čist Android rom bez modifikaciju u vidu korisničkog interfejsa. Custom ROM-ovi mogu imati na osnovni Android pridodat interfejs proizvođača. Najpoznatiji interfejsi su: Sense od HTC-a, Timescape od Sony-a, Touchwiz od Samsunga, itd. Pa tako imamo drugu grupu Custom ROM-ova sa interfejsom u zavisnosti od mdela telefona.

 
Kako se koristi Revolutionary?
Revolutionary je ultimativni alat koji rutuje, S-OFFuje i instalira Custom Recovery na vaš HTC uređaj. Pisali smo o njemu čim se pojavio ovde.

Idete na revolutionary.io, skinete verziju za Windows ili Linux u zavisnosti koji OS koristite. Pored toga što će krenuti da se skida, otvoriće se stranica gde treba da unesete koji OS koristite i koji telefon je u pitanju, koja je verzija HBOOT-a i serijski broj telefona. Nakon toga kliknete Generate key i dobićete kod koji će vam biti potreban.
Otpakete i pokrenete revolutionary, koji će vam postaviti par pitanja. Odradite sve što vam kaže i unesite key koji ste dobili sa sajta.

Revolutionary će nekoliko puta restartovati telefon i na kraju će pitati da li hoćete da skine i flešuje Recovery. Unesite YES ili y (šta već treba) i to je to, pustite ga da završi. Telefon će biti rutovan, S-OFF-ovan sa CWM Recovery-em preko kojeg možete da flešujete šta god hoćete. Na nekim telefonima je potrebno ručno skinuti Superuser aplikaciju i da je flešujete iz Recovery-a. Potom možete uraditi i NAND backup i instalirati Custom ROM iz Recovery-a.

Izvor: http://srbodroid.com/android-za-pocetnike-rutovanje-flesovanje/


Strah me čini jačim i boljim.
 


*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 202
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 192
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Odg: Android flesovanje i rutovanje
« Odgovor #1 poslato: 00:32:49, 28.Jul.2014. »
U nastavku pročitajte listu od 10 razloga zbog kojih bi poželeli da root-ujete vaš Android.

Performanse - Mnogi korisnici prijavljuju da se njihov uređaj sa drugim ROMovima ponaša mnogo brže i stabilnije nego sa osnovnim.

Interakcija softvera sa hardverom - Mnogi Android uređaji ne iskorišćavaju u poptunosti mogućnosti hardvera. Operativni sistem u ovom slučaju postaje usko grlo. Root-ovanjem se uklanja usko grlo i dobijate punu kontrolu nad vašim voljenim Android uređajem.

APP2SD - Kad se priča o rutovanju, uglavnom se priča o funkciji da instalirate aplikacije na SD karticu. Google tvrdi da su SD kartice uglavnom sporije od interne memorije, pa navode da bi iskustvo korišćenja aplikacija bilo lošije. Većina Android telefona ne dolazi sa velikim kapacitetom interne memorije predodređene za instaliranje aplikacija. Tako da ste ovim, na neki način ograničeni u broju aplikacija koje možete da instalirate. Sa rutovanim telefonom, možete koristiti aplikaciju APP2SD, koja će kopirati sve ili samo odabrane aplikacije na SD karticu koju predhodno morate formatirati u ext2/3/4 file format. Ovo bi se moglo nazvati slobodom izbora.

Nedostupne mogućnosti

Ekstra aplikacije

MultiTouch - Ako ste ikad probali telefon sa multitouch funkcijom, znate kako je lep osećaj kada zumirate slike, a i kucanje sa dve ruke u isto vreme na tastaturi je sjajno. Mnogi Android telefoni hardverski podržavaju multitouch, ali su mnogi proizvođači odlučili da izbegnu ovu opciju. Na primer, model telefona Samsung Galaxy Spica je singletouch ali sa alternativnim ROMom može biti i multitouch.

WiFi i Bluetooth Tethering - Nakon rutovanja vašeg telefona, takođe možete preko WiFi ili Bluetooth konekcije podeliti GPRS ili 3G konekciju sa vašim PC-em ili Laptopom. Aplikacija pravi ad-hoc konekciju i imate vaš mali hotspot za nekoliko sekundi. Uspešno sam testirao tetering sa HTC Hero-om i netbook-om sa XP operativnim sistemom.

Bolja tastatura - Ukoliko niste zadovoljni bazičnom tastaturom, možete koristiti neku drugu. HTC Sense je svojim korisnicima doneo predikciju u pisanju i mnoge druge pogodnosti, koje ostali proizvođači svojim korisnicima nisu omogućili. Korisnici koji su ostali na default tastaturi imaju problema sa sporim unosom teksta. Programeri su napravili mogućnost da svi korisnici rutovanih telefona mogu da instaliraju bolju tastaturu.

Aplikacije od drugih proizvođača - Skoro svako izdanje Android OSa nosi druge aplikacije. G1 nije imao mnoge aplikacije koje su dolazile sa MyTouch 3G-om, Nexus One se razlikuje od HTC Desire itd. Aplikacije od različitih proizvođača i provajdera ne mogu biti prebačene sa jednog na drugi model telefona. Sa Custom ROM-ovima, programeri su uspeli da sastave od svih proizvođača najbolje u jednom paketu, da bi korisnike zadovoljili. Da bi instalirali ove Custom ROM-ove, morate imati root pristup.

Funkcije koje vam omogućuje root

RWiimote
Omogućava korišćenje vašeg android telefona umesto Nintendo wii daljinskog.

LCDDensity
Aplikacija vam virtuelno povećava rezoluciju telefona.

Wireless ADB
Koristite ADB preko Wireless-a. Takođe može automatski da menja modove u zavisnosti od podešavanja, kao i mogućnost spajanja više uređaja preko desktop aplikacije.

Move2SD Enabler
Otključava “Move to SD” i podešava sistem tako da SVE aplikacije, uključujući i one koje ne podržavaju app2sd, budu automatski instalirane ili MOGU BITI prebačene na željenu lokaciju.

Rescan Media
Ova aplikacija vam omogućava da na pritisak jednog dugmeta reskenirate vaše slike, muziku ili video.
Ovo se inače dešava pri startu telefona. Nekad posle dodavanja novih podataka, telefon ne osveži sadržaj, tako da određene nove slike, audio i video fajlovi nedostaju.

Apk Uploader
Bekapuje i vraća vaše aplikacije koristeći vaš personalni FTP server direktno sa telefona.

Webkey
Omogućava pristup funkcijama telefona iz bilo kog browser-a kao što su: klik i kucanje, pravljenje screenshot-ova, pristup fajlovima i slušanje muzike, dobijanje GPS lokacije, čitanje i pisanje SMSa, eksport kontakt liste, poruka i call liste, obaveštenja u porukama i pozivima.

Clear Market History
Ako ne želite da iko sazna šta se pretraživali po marketu, onda će vam ova aplikacija pomoći tako što će obrisati celu istoriju pretraga u marketu.

Boot Animation Changer
Aplikacija menja animaciju prilikom paljenja telefona. Takođe poseduje pristojnu bazu već gotovih animacija koje možete skinuti iz same aplikacije.

Font Size
Menja veličinu fonta u svim aplikacijama na telefonu. (Email, SMS, Mape, Vremenska prognoza, Kalendar, Widget-i, …).

CacheMate
Čisti keš SVIH aplikacija jednim klikom, kao i automatsko čišćenje i čišćenje prilikom starta telefona.

Remote Wipe
Daljinsko čišćenje svih podataka sa vašeg telefona (factory reset) i svih fajlova na SD kartici.
Veoma korisno u slučaju gubitka telefona.

ROM Manager
Moguć bekap kompletnog ROMa sa svim aplikacijama, i njihovo vraćanje, kao i instalacija novih skidanjem direktno s interneta.

Market Autoupdate Bulk Toggle
Lako i jednostavno uključivanje i isključivanje automatskog apdejta svih aplikacija instaliranih u Marketu.

Strah me čini jačim i boljim.
 

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 202
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 192
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Odg: Android flesovanje i rutovanje
« Odgovor #2 poslato: 00:35:30, 28.Jul.2014. »

Zašto bih rutovao moj telefon?

Uglavnom, rutovanje je korisno samo developerima, sem ako ne želite da pokrećete aplikacije koje zahtevaju root privilegije ili želite da flešujete telefon.

Kada rutujete telefon možete da:

a) Pokrećete više linux (Android ADB) komandi i koristite Superuser privilegije

b) Koristite mnoge aplikacije koje zahtevaju root privilegije (Titanium Backup, Root Explorer, itd.)

c) Menjate važna sistemska podešavanja. (Isključivanje sigurnosnih zaštita ROMa kako bi ste flašovali firmware i pokretali razna podešavanja vezana za overclock-ovanje i instaliranje posebnih recovery aplikacija)


Da li je rutovanje bezbedno?

Da, ako pažljivo čitate uputstva (kako na našem, tako i na drugim mestima na internetu) i pratite instrukcije, ništa loše se neće desiti.

Da li će rutovanje obrisati sve moje podatke?

Ne, to je samo menjanje sistemskih dozvola.
Strah me čini jačim i boljim.
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
2 Odgovora
1424 Pregleda
Najnovije: 12:44:08, 08.Maj.2013.
tigex
5 Odgovora
1423 Pregleda
Najnovije: 15:02:04, 20.Okt.2013.
mirko
0 Odgovora
2263 Pregleda
Najnovije: 12:49:52, 23.Okt.2013.
Miloš Mi.