Anketa

Da li imate cvece u vasem stanu?

Uvek
Ponekad
Samo zimi
Nemate

Cvece u vasem domu?

• Odgovora: 17
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže talentovana

• **
  • 310
  • 1
  • Pol: Žensko
  • Love_is_in_the_air
Cvece u vasem domu?
« poslato: 21:39:30, 13.Mar.2009. »

Da li imate cvece u vasem stanu i koliko? Zasto je dobro imati cvece a zasto ne i koliko se njime moze oplemeniti stambeni prostor?

Ljudi kažu da postoji mudrost glave i mudrost srca.     
Charles Dikens

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
Odg: Cvece u vasem domu?
« Odgovor #1 poslato: 21:29:36, 14.Okt.2009. »
Sobno cveće čisti vazduh

Sobno cveće ulepšava životni i radni prostor, ali ima i mnogo značajniju ulogu – biljke gajene u zatvorenom prostoru filtriraju štetne gasove i smanjuju količinu alergena u vazduhu. Kao najbolji prečišćivači vazduha pokazale su se biljke velikih listova. Uz njihovu pomoć rešićete se najvećeg dela bakterija i gljivica koje lebde u vazduhu, dok povećana vlažnost koju obezbeđuju ovi „zeleni sustanari” olakšava disanje.

Biljke imaju sposobnost da preko površine listova apsorbuju zagađivače a zatim ih transportuju do korena, gde se prerađuju ili ispuštaju u zemlju, kako bi postali hrana za bakterije. Istraživanja su pokazala da se biljke najčešće ne mogu prezasititi ovih štetnih materija. One se vremenom adaptiraju tako da, ako se koncentracija zagađivača povećava, počinju da prerađuju sve više štetnih supstanci.
Kao jedan od najboljih čistača vazduha pokazao se fikus, koji uklanja mnoge zagađivače, naročito formaldehid – ima ga u duvanskom dimu, isparenja boja, lakova i sredstava za dezinfekciju. Formaldehide razgrađuju i dracena, poznatija kao drvo života, bršljan, spatifilum, hlorofitum i razne vrste palmi. Bršljan, pored toga, otklanja čak devedeset procenata benzena u vazduhu, dok hlorofitum odstranjuje oko 95 procenata ugljen-dioksida. Vazduh prečišćavaju i aloja vera, filodendron i sanseverija, a ako više volite cvetnice, obavezno svoj životni i radni prostor, uz spatifilum, ukrasite i saksijama sa gerberom i hrizantemama, koji su se pokazali kao najbolji prečišćivači vazduha od benzena.
Pored toga što čisti vazduh od štetnih isparenja, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje i štetna zračenja koja emituju ekrani televizora i monitori računara, upijajući elektrostatičku energiju koju oni proizvode.

Da bi korisno dejstvo sobnih biljaka moglo da se oseti, potrebno je da na svakih deset metara kvadratnih, u prostoriji čija je visina do tri metra, budu bar dve biljke, koje bi trebalo da imaju dovoljno prostora kako bi vazduh mogao da cirkuliše oko njih. Pošto je većina ovih biljaka poreklom iz tropskih krajeva, treba im obezbediti i povoljne uslove za rast i razvoj. Temperatura prostorije u kojoj se gaje spatifilum, dracena i hlorofitum ne bi smela da bude niža od petnaest stepeni, dok većina palmi može da uspeva i na temperaturi koja se spušta i do deset stepeni Celzijusovih. Biljkama obezbedite i dovoljno svetlosti i vlage i čuvajte ih od promaje. I ne zaboravite – da bi mogle da obave svoju ulogu i očiste vazduh od štetnih materija, listovi im moraju biti čisti, pa ih zato redovno brišite vlažnom krpom.

Politika

...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #2 poslato: 21:53:10, 14.Okt.2009. »
Ja lično nemam afiniteta za uzgajanje cveća ali je moja mama zaljubljenik i imamo cveće preko cele godine.Ona se cveću obraća sa ljubavlju i priča mu i zato joj uspevaju i biljke koje drugom neće.

« Najnovija izmena:: 22:14:56, 14.Okt.2009. miss80 »

*

Van mreže mia

• **
  • 456
  • 0
  • ko sebe izgubi,nije dostojan spasenja
« Odgovor #3 poslato: 02:07:46, 17.Okt.2009. »

Ja lično nemam afiniteta za uzgajanje cveća ali je moja mama zaljubljenik i imamo cveće preko cele godine.Ona se cveću obraća sa ljubavlju i priča mu i zato joj uspevaju i biljke koje drugom neće.

da spojimo moju i tvoju majku, i eto botaničke bašte :)

*

Van mreže talentovana

• **
  • 310
  • 1
  • Love_is_in_the_air
« Odgovor #4 poslato: 11:10:51, 01.Nov.2009. »
Imam cvece jer ga i moja mama gaju bas iz ljubavi.Znam samo da nije dobro da cvece bude u prostoriji gde se spava jer oduzima kiseonik. (mah:mah)
Charles Dikens

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #5 poslato: 11:16:10, 01.Nov.2009. »
U pravu si, upravo zbog spavanja, jer nocu, kada nema svetlosti, biljke koriste kiseonik..

*

Van mreže talentovana

• **
  • 310
  • 1
  • Love_is_in_the_air
« Odgovor #6 poslato: 11:21:25, 01.Nov.2009. »
Moja drugarica to nije znala i kad sam joj rekla htela je da sizne  (*o*)
Charles Dikens

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #7 poslato: 11:29:25, 01.Nov.2009. »
hehe.. pa nije to bas toliko strasno.. I nije da ne sme uopste da se drzi, nego ne sme previse.. A dve do tri biljke nisu strasne, ipak ce preko dana procistiti vazduh i u toj prostoriji  ;)

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #8 poslato: 23:00:54, 10.Apr.2010. »
Hehe...moj tata obozava cvece, i vec par godina gaiji cvece sa ljubavlju (uglavnom petonije)...stalno ga zezam zbog toga i s vremena na  vreme cupnem koju lisku da ga nerviram, jesam grozna znam  ;D
Pre tri godine mi je poverio cvece na cuvanje na 10 dana i cvece se jadno sparusilo jer ga nisam zalivala poslednjih par dana(ala se naljutio na mene zbog toga)... :D

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #9 poslato: 00:34:12, 11.Apr.2010. »
Moja mama takodje voli cvece ali posto mu, preko zime, trebaju posebni uslovi da bi opstalo  :-\ nemamo ga bas puno u kuci. Ali zato nam je dvoriste od ranog proleca do kasne jeseni ukraseno cvecem :) (iskreno, vise volim to cvece nego sobno  :-[ ).
U kuci imamo samo par saksija velikog, "lisnatog" cveca  ("drvenastog") - palma, fikus, hibiskus - bas su velike biljke. Ako se ja pitam, to je sasvim dovoljno  ;D .

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000