Da li novac moze da kupi ljubav?

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže maraja

  • *****
    Počasni član
  • 1 835
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 69
  • Pol: Žensko
    • Facebook
Da li novac moze da kupi ljubav?
« poslato: 18:07:21, 04.Mar.2014. »
Istina je da su pun novčanik i prazno srce stari "saradnici". Kada novac zaigra pred očima, faktor ljubav može i da izostane. Da li je to, međutim, i formula za istinsku sreću?! Koliko je ona danas uopšte važna?! Jesmo li, postajući isključivi lovci na finansijsko blagostanje, zaboravili šta znači voleti? Zašto Italijani kažu: "Kada se lepa žena smeje, novčanik plače"?!
Odgovore ćete, možda, pronaći u redovima koji slede. Hajde da, pre svega, vidimo da li je svetska ekonomska kriza izmenila lice ljubavi i umesto potrebe za srodnom dušom svela je na potragu za bogatim saputnikom.

Materijalistički pristup ljubavi nije od juče, niti je samo odjednom postao ulaznica za zadovoljstvo. Potrošačko društvo nametnulo je obrazac da se sve može kupiti, pa i ljubav. Kriterijumi za veze neretko su bivali duboko interesni, ali čini se da su na značaju još više dobili sa pojavom krize. Finansijski problemi, koji se neretko izjednačavaju sa bitkom za golu egzistenciju, sve su akutniji. Dok je, s jedne strane, potreba za skupim "krpicama", uživanjem na jahtama i bahaćenjem po splavovima postala izraženija, sve je više onih koji, s druge strane, ostaju bez posla, teško otplaćuju kredite, kubure sa računima, više nemaju novca za letovanja...

U ovom disbalansu, profitiraju oni koji imaju i oni koji umeju. Devojke su shvatile da u društvu bogatog muškarca krizu ne moraju da osete. Zašto bi krpile kraj s krajem, životarile na račun svojih osiromašenih roditelja ili se mučile radeći za male pare, kada mogu "dobro" da se udaju! Sve što treba da urade jeste da zavedu nekog sa debelim novčanikom, koji će im život učiniti lakšim. I, svakako naizgled, lepšim. Najpoželjniji muškarci su standardno: biznismeni, političari, prvoligaški sportisti... Oni uz koje je raskalašan život moguć.

Pregled imovinskog stanja postao je imperativ, koji se mora proveriti pre nego što se uđe u vezu. Pitanje je - koliko njih danas planira život udvoje ako druga strana nema zadovoljavajući bankovni račun?! Da li je ljubav izgubila bitku sa novcem?!
Prema rezultatima istraživanja koje je krajem prošle godine sprovedeno u Velikoj Britaniji, čak 70 odsto ispitanika je na listi životnih prioriteta novcu dalo prednost u odnosu na ljubav. Od 2.000 žena i muškaraca, velika većina je priznala da joj je najvažnije da obezbedi finansijsku sigurnost, pa tek onda sreću u braku i porodici.
Podaci do kojih je došla firma "Mintel" kažu da - što imate veći prihod, veće su vam šanse da se zaljubite. I to više nego jedanput. Osobe koje zarađuju više imaju veće šanse da se zaljube četiri do pet puta tokom života, dok se one koje zarađuju manje ređe zaljubljuju, pa tako teže i pronalaze partnera.

I mnoga druga istraživanja pokazuju da siromašniji češće ostaju bez bračnog druga, za razliku od vlasnika luksuznih automobila, vila i "zlatnih" kartica.

Na top-lestvici uzroka bračnih svađa suvereno mesto zauzima novac. To što ga nema ume da bude okidač stalnih trzavica, rasprava i udaljavanja partnera. Internet-podaci pokazuju da 38 odsto parova manjak novca vidi kao osnovni razlog za česte probleme u komunikaciji. Nesporazumi i sukobi zbog novca se produbljuju kada bračni drugovi imaju decu, pa počnu jedan drugog da optužuju da nisu sposobni da obezbede budućnost svojih naslednika.

Da bi se ovakve rasprave predupredile, mnogi roditelji otvoreno savetuju svoju decu da dobro otvore oči kada biraju partnera, jer se od ljubavi ne živi. Prazan novčanik, neretko se može čuti, neće prehraniti porodicu. Ovo nije "predanje" od juče, nego se prenosi s kolena na koleno i mnogi mladi ga usvoje i pre nego što počnu da razmišljaju o braku. Pitanje je samo da li će ga primeniti ili neće. I da li baš svi mladi teže ljubavi iz koristi.

Činjenica je da ne smemo i ne možemo da generalizujemo, ali je istina i da je novac u nekim slučajevima postao drugo ime za ljubav, odnosno za robu. Jer, imamo nekog ko kupuje i nekog ko prodaje. Koliko su jasna pravila ove transakcije?! Verovatno u stilu - "čist račun, duga ljubav". Neko, naravno, ima sreće, pa mu se uz pravu ljubav "zalomi" i imućan partner. Ove dve stvari ređe idu zajedno.

Može li novac da bude nadoknada za leptiriće u stomaku?! Razume li on da je bezvredan kada nam je potreban iskren razgovor? Da li je luksuzan život kompenzacija i za nedostatak toplog zagrljaja? Istina je da novac govori sve jezike ovog sveta, ali razmislite zašto zanemi kada se, licem u lice, susretne sa srcem.

Izvor: Novosti.rs


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
6 Odgovora
2514 Pregleda
Najnovije: 23:00:39, 24.Feb.2009.
*Mew - S.w.E.e.T*
38 Odgovora
10637 Pregleda
Najnovije: 14:06:00, 05.Dec.2012.
elenica
0 Odgovora
519 Pregleda
Najnovije: 03:32:56, 12.Jan.2021.
Helle