Pet poslova od koji se bryo oboli

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže filozof

 • ***
 • 697
 • Zahvaljeno: 7 puta
 • 34
 • Pol: Muško
Pet poslova od koji se bryo oboli
« poslato: 18:26:38, 01.Mar.2014. »
Poljoprivrednici
Iako poljoprivrednici puno borave na otvorenom i vode fizički aktivan život, pa stoga imaju manje stope smrtnosti od bolesti srca ili na primer, raka creva ili pluća, imaju mnogo veći rizik od nekih drugih bolesti, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog instituta za rak. Među njima su leukemija, rak kože, usana i prostate. Zašto? Izloženi su opasnim hemikalijama, pesticidima, đubrivima kao i životinjskim virusima i prašini.

Građevinski radnici

Dizalice koje mogu ispustiti teret, padovi sa velikih visina i teška mašinerija nisu jedine opasnosti na gradilištima. Mnogi radnici koji rade na rekonstrukciji zgrade ili su nekada radili na njihovoj izgradnji, bili su i jesu izloženi azbestu, koji može da izazove asbestozu i rak pluća i 40 godina nakon što ste bili izloženi tom toksina koji se taloži u plućima.

Vatrogasci
Prilično je jasno zašto je opasno biti vatrogasac, ali povrede i udisanje dima nisu najveća opasnost, tvrde američke vlasti. Sedam je puta verovatnije da će umreti vatrogasac od srčanog udara nego od udisanja dima, a dva puta verovatnije nego od nesreće, pokazuje statistika. Uzrok je stres, fizički i psihički. Prema jednoj studiji, dok se bore sa požarom, rizik od srčanog udara vatrogascima se povećava za sto puta.

Piloti
"Ne treba leteti preblizu suncu" je izreka koja je, čini se, vrlo tačna kod pilota komercijalnih aviona. Naime, Islandski univerzitet napravilo je studiju koja je pokazala da piloti imaju 25 puta veću šansu da obole od malignog melanoma, što je najsmrtonosniji oblik raka kože. Uzrok bi mogla biti pojačana kosmička radijacija kojoj su izloženi, ali i životni stil, koji uključuje besplatne letove u tropske destinacije i puno sunčanja, kao i stalno menjanje vremenskih zona, što može uticati na sposobnost tela da se bori protiv bolesti.

Svi radnici koji sede za stolom
Bez obzira na to koliko vam je stolica udobna ili tastatura ergonomska, karijera za kancelarijskim stolom je opasna. Posao na kojem sedite ceo dan sa sobom nosi 82 odsto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na poslove na kojim se sedi do četiri sata nedeljno. Osim onog očiglednog - više sedenja znači manje aktivnosti, a time i manje sagorevanje kalorija, preterano sedenje utiče i na to kako mišići procesiraju glukozu i sagorijavaju salo. Naučnici su ustanovili da redovno vežbanje značajno umanjuje taj rizik. Međutim sedenje sa sobom nosi i povećan rizik od raka debelog creva, a o bolnim leđima da ne govorimo.

Izvor: DANAS.HR


Nada je san budnih.
Aristotel
 


*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Pet poslova od koji se bryo oboli
« Odgovor #1 poslato: 16:36:49, 21.Apr.2014. »
Ima ima jos nekih...Hirurgija takodje, hirurzi...Stres do zla boga.Svaka njima cast
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
37 Odgovora
10395 Pregleda
Najnovije: 00:57:30, 08.Mar.2012.
mila91
114 Odgovora
19873 Pregleda
Najnovije: 14:37:43, 17.Jul.2013.
Dodir
0 Odgovora
947 Pregleda
Najnovije: 13:36:07, 30.Jul.2013.
Džudi