Hrana bez glutena

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže maraja

  • *****
    Počasni član
  • 1 835
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 69
  • Pol: Žensko
    • Facebook
Hrana bez glutena
« poslato: 17:49:06, 08.Feb.2014. »
Prema najnovijim istraživanjima, dugoročni problemi sa crevima mogu povećati rizik od povrede kukova kod osoba sa celijakijom.

Istraživanje koje je objavljeno 16. januara u "Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolozma" (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism), naglašava da se rizik smanjuje kod osoba koje jedu namirnice bez glutena i kod kojih se crevno tkivo zaceljuje.

„Naše istraživanje je potvrdilo da je rizik od povrede kuka veći kada oštećenja tkiva postoje duže“, naglašava autor studije dr Bendžamin Lebvol iz Centra za celijakiju pri Medicinskom centru Univerziteta Kolumbija. „Ukoliko se pacijenti drže ishrane bez glutena, oštećenje tkiva se smanjuje, a samim tim i rizik od ozbiljnih preloma koji mogu izazvati komplikacije.“

Celijakija

Celijakija je autoimuna bolest od koje pati oko jedan procenat stanovništva u Sjedinjenim Američkim Državama. Osobe koje pate od ovog poremećaja imaju reakcije u tankom crevu kada uzimaju hranu sa proteinom glutenom, koji se najčešće nalazi u žitaricama kao što je pšenica.

Istraživanja

Poznato je da je kod osoba sa celijakijom rizik od lomljenja kosti veći, ali do ovog istraživanja nije bilo sigurno da li se ovaj rizik smanjuje kada osoba pređe na ishranu bez glutena.

U pomenutoj studiji Lebvol i njegove kolege analizirale su crevno tkivo kod više od 7.100 osoba u Švedskoj kojima je bolest dijagnostikovana između 1969. i 2008. godine. Njima je rađena biopsija pet godina nakon dijagnoze i 43% njih imalo je oštećenje tkiva u tankom crevu.

Svi pacijenti imali su sličan rizik od povrede kuka u trenutku kada je biopsija rađena. Kod osoba kod kojih se oštećivanje creva nastavilo, povećao se i rizik od preloma nakon pet godina, što je ukazivalo na dugoročni rizik.

„Postojala je sumnja da li će osobe sa celijakijom imati koristi od ponovne biopsije nakon pet godina, kojom bi se ustanovilo koliko se tkivo zacelilo ili oštetilo“, kaže Lebvol. „Ono što smo otkrili ponovnom biopsijom može biti korisno u predviđanju novih komplikacija u ovim slučajevima.“

Dr Jonas Ludvigson iz Univerzitetske bolnice Karolinska, Stokholom, složio se sa svojim kolegom. On takođe smatra da se zaceljivanjem vlažnog tkiva oko tankog creva smanjuje rizik od komplikacija kao što su prelomi kostiju kod pacijenata sa celijakijom.

Tako se došlo do zaključka da se ishranom bez glutena oštećenje crevnog tkiva smanjuje, a to prouzrokuje smanjenje rizika od komplikacije prilikom preloma kostiju.

Krstarica


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
14 Odgovora
4366 Pregleda
Najnovije: 19:10:19, 21.Avg.2010.
elenica
2 Odgovora
2278 Pregleda
Najnovije: 21:54:20, 21.Okt.2010.
Alicia
1 Odgovora
1423 Pregleda
Najnovije: 16:50:33, 17.Jun.2009.
Maestro