Sta ne treba reci depresivnoj osobi?

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže nevenica

  • ***
  • 1 862
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 39
  • Pol: Žensko
Sta ne treba reci depresivnoj osobi?
« poslato: 17:54:32, 02.Feb.2014. »
Depresivnoj osobi može da se pomogne, ali je bolje da to učine stručnjaci. Prijatelji, porodica, partner su tu samo da podrže depresivnu osobu, ali veoma pažljivo.

Evo šta nikako ne bi trebalo da izgovorite.

"Znam kako se osećaš"

"Empatija je pozitivno osećanje, ali ukoliko niste sami bili u depresiji, ne možete da znate kako se onaj drugi oseća", kaže za "Hafington post" profesor na odeljenjima psihijatrije i neurologije na Univerzitetu Džon Hopkins, dr Adam Kaplin.

"Ako imate iskustva sa depresijom, onda ih podelite sa drugom osobom, to će im mnogo značiti kada shvate da nisu sami. Mada, depresiju svako doživljava na svoj način.

"Gore glavu"

Ovom izjavom trivijalizujete nečije teško stanje. "Misli pozitivno", "proći će"... su samo puke reči. Depresivne osobe istovremeno imaju i problem sa koncentracijom, izražavanjem volje, željama. Zato je besmisleno nekom reći da, na primer, pozitivne misli mogu da mu pomognu. Umesto toga, budite prisutni, slušajte tu osobu.

"Moraš biti jak za svoju decu"

Kada pokušavate da utešite nekoga sa depresijom ko ima i decu, stvar je komplikovanija. Umesto usmenih saveta, bolje organizujte porodični izlet, roštilj, možda neko putovanje. Vi time ne optužujete nikoga, ne osuđujete depresivnu osobu da je loš roditelj, već nudite pomoć ali pametno i diplomatski.

"To je sve u tvojoj glavi"

I ovom izjavom minimalizujete problem druge osobe. Jedan od najefikasnijih psiholoških terapija za depresiju se zove Kognitivna terapija (CT) čiji je cilj da ublaži depresiju promenom misli ljudi od negativnih predrasuda do pozitivnih obrazaca. Kada je u pitanju voljena osoba sa depresijom, bitno je znati, kaže Kaplin, da drugi partner to ne doživljava lično i da pokaže razmevanje i strpljenje.

"Nekima je gore nego tebi"

To nikoga neće utešiti, naročito ne depresivnu osobu. Ta fraza se upotrebljava kada ne znam šta drugo da kažemo. Onome kome nije dobro ne treba prizivanje tuđe nesreće već rešenje za njegovu, ličnu patnju. Ključ je razumeti drugu osobu, a ne porediti je sa ostalima kojima "je još teže".

"Dajte depresivnoj osobi perspektivu, a ne fraze. Najgori deo derpesije je sužavanje vidnog polja. Te osobe kao da žive u cevi i ne vide opcije", kaže Kaplan i savetuje da ćete depresivnoj osobi  najpre pomoći tako što ćete uvek biti tu kada poželi vaše društvo, saslušati je. "Samo saznanje da niste sami je pola bitke kada je u pitanju depresija."

http://mondo.rs/a658203/Magazin/Zdravlje/Ovo-ne-smes-da-kazes-depresivnoj-osobi.html


Pristojna žena je ona dama koja zna šta ne sme znati, iako zna...
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
126 Odgovora
21602 Pregleda
Najnovije: 15:59:31, 09.Okt.2023.
milos87popovic
15 Odgovora
9528 Pregleda
Najnovije: 19:44:54, 12.Avg.2017.
Miloš Mi.
415 Odgovora
38239 Pregleda
Najnovije: 10:25:28, 30.Jan.2015.
Dodir