Australija objavila rat ajkulama

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 205
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 193
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Australija objavila rat ajkulama
« poslato: 13:12:51, 26.Jan.2014. »
Nakon sve više napada morskih pasa na plivače i surfere, vlada Zapadne Australije odlučila je da likvidira morske pse koji se približe obali. Takva drastična akcija izazvala je i proteste.

Na području jugozapada Australije, naročito kod grada Perta, samo u poslednje dve godine, sedam osoba izgubilo je život u napadu ajkula. Mnogo je i povređenih, ali već i sam bliski susret sa morskim čudovištem dugim nekoliko metara koje se evolucijom razvilo u gotovo savršenog podvodnog lovca i ubicu, će baš svakog turistu da odvrati i od pomisli da ikada više u životu dođe u Australiju, piše Dojče vele.
To je postao problem kojim se pozabavila i vlada. Tako je ove nedelje i poslednja instanca odobrila mere za likvidaciju ajkula koje se približavaju obali. Plan predviđa stvaranje 72 zone oko ugroženih plaža na kilometar od obale. Zaštitna linija sastoji se od sistema mreža i udica sa mamcima, a vlada je angažovala i privatne firme da likvidiraju svakog morskog psa dužeg od tri metra koji se tamo ulovi. Mera ima ograničeno vreme trajanja, a „rat“ će trajati od početka sledećeg sedmice do 30. aprila.

Ajkula ima sve više
Kolin Barnet, predsednik vlade australijske pokrajine Zapadna Australija smatra da im je preostala samo ta mera da bi zaštitili većinu stanovništva: „Znam da mnogi stanovnici Zapadne Australije vole more, rone, surfuju, plivaju i odlaze na plažu sa porodicama. Svi oni žele bolju zaštitu od opasnih ajkula koji prete na našim plažama.“

Jedan od najpoznatijih australijskih surfera, Geri Mekormik podržava taj plan pokrajinske vlade. On živi sa okeanom već pet decenija i uveren je da se bio-ravnoteža promenila i da ima sve više opasnih nemani. Indirektno, zapravo su mere zaštite okoline i dovele do povećanja broja ajkula.

Naime, zbog zabrane ulova, sve je više kitova i foka, a njihova populacija privlači ajkule, njihove prirodne neprijatelje. Naročito najopasniju od svih – veliku belu ajkulu. Po njemu, nema drugog izbora nego likvidirati bar određen broj tih opasnih životinja: „Ajkule su ubile i neke moje prijatelje. Ljude surfuju decenijama i odjednom ugledaju to belo peraje kako dolazi prema njima. Na nesreću, neki ih ne opaze i plate najvišu cenu.“
Foke su omiljena poslastica morskih pasa

„To nije usamljen problem“, tvrdi surfer Mekormik. „Surferi će i dalje da ginu, a Australija će steći glas kao jedno od najgorih mesta za surfovanje.“ To koliko je opasan susret sa ajkulom odlično zna i Pol de Gelder. On je surfovao po zalivu Sidneja kada ga je 2009. napao morski pas: „Vukao me je kao da sam lutka od krpa“.

Morski psi su deo naše prirode

U vlada pokrajine Zapadna Australija ukazuju da itekako žele neko manje krvavo rešenje i ističu da u istraživanje nenasilnih metoda odvraćanja morskih pasa izdvajaju pet miliona australijskih dolara (oko 3,2 miliona evra). Robins međutim tvrdi da bi vlada onda trebalo da izdvoji nešto novca i za obrazovanje ljudi. Mnogo bi pomoglo i samo to da se ljudima ukaže na opasnosti koje vrebaju kada se na plažu ide u zoru ili sumrak, u vreme dana kada ajkule najčešće idu u lov.

Ali, sve u svemu, Vilijam Robins smatra da bi opasnost od morskih pasa trebalo sagledati koliko-toliko objektivno: „Napad ajkule jedna je od onih stvari koja budi primordijalni, urođen, životinjski strah kod ljudi. Prošle godine bilo je preko trideset puta više slučajeva smrti davljenjem, nego od napada morskih pasa i ljudi bi tu opasnost trebalo da sagledaju u pravim razmerama.“

Pol de Gelder, surfer koji je preživeo napad ajkule, čak i bez ruke i noge jedva čeka da se opet vrati u more. Svestan je da su šanse da baš njega ponovo napadne morski pas minimalne: „U stvari, više se ne bojim ničega. Ajkule još uvek imaju svoje mesto u našem prirodnom okruženju i u našem svetu. To su divlje životinje i niko od nas ne može da očekuje da bude 100 odsto siguran, bez obzira na to gde se nalazi.“

Izvor


Strah me čini jačim i boljim.
 


*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Australija objavila rat ajkulama
« Odgovor #1 poslato: 19:16:17, 26.Jan.2014. »
Ko god udje u okean sam trazi "djavola"....More je ipak bolji izbor, sto je sigurno sig je
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000