Zarazna bakterija

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže elenica

  • *****
    Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Zarazna bakterija
« poslato: 15:09:59, 27.Dec.2013. »
Superbakterija ubija ljude u Srbiji!

Radi se o novom genu, nazvanom Nju Delhi metalo-beta-laktamaza ili NDM-1, koji se nalazi u bakterijama otpornim na skoro sve postojeće antibiotike
Kako tvrde svetski stručnjaci, naša zemlja je označena kao rasadnik superbakterije otporne i na najjače antibiotike. Da stvari budu još gore, u našoj zemlji zabeleženi su i smrtni slučajevi koji su se dogodili kao posledica zaraze ovom superbakterijom.

Radi se o novom genu, nazvanom Nju Delhi metalo-beta-laktamaza, ili NDM-1, koji se nalazi u bakterijama otpornim na skoro sve postojeće antibiotike. Bakterija se prenosi isključivo u bolnicama, a oboleli najčešće umiru od upale pluća i infekcije urinarnog trakta.

- U našoj zemlji je tokom 2011. i 2012. godine kod osam pacijenta indentifikovana superbakterija, ali to nije prava slika raširenosti NDM-1, već samo vrh ledenog brega. Pacijenti su bili lečeni u Vojnomedicinskoj akademiji i u jednoj privatnoj bolnici. Danas je smrtnost pacijenata inficiranih bakterijama koje nose NDM-1 i do 50 odsto. Međutim, sve zavisi od starosti pacijenta, imuniteta, ali i od kvaliteta medicinskih usluga u državi gde se pacijent nalazi - tvrdi za “Blic” dr Branko Jovčić, docent Biološkog fakulteta i naučni saradnik Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Naučnici, međutim, upozoravaju da je superbakterija već ustanovljena kod pacijenata iz Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Holandije, pri čemu su svi ti pacijenti putovali u Srbiju ili Indiju zbog neke hirurške intervencije. Kako smatra dr Jovičić, na osnovu istraživanja 2008. godine, ustanovljeno je da je sa područja Indije započelo širenje ove superbakterije.

Međutim, naknadno dobijeni podaci ukazuju da je i region Balkana, naročito Srbija, njen rezervoar. Kako dodaje dr Jovičić, reakcija srpskih zvaničnika, medicinskih udruženja i naučnika je potpuno izostala, dok je reakcija vlade Indije na pojavu ove bakterije, bila brza i odlučna.

http://www.telegraf.rs/vesti/908221-strogo-cuvana-tajna-superbakterija-ubija-ljude-u-srbiji


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1031 Pregleda
Najnovije: 18:03:19, 25.Apr.2012.
Alicia
1 Odgovora
936 Pregleda
Najnovije: 13:53:03, 26.Jul.2015.
elenica