Da li ce "spore" sudije biti kaznjavane?

 • Odgovora: 3

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 208
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 193
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Da li ce "spore" sudije biti kaznjavane?
« poslato: 12:52:07, 01.Dec.2013. »
Sudije će biti odgovorne i građanima i državi: iz svog džepa će platiti štetu ako namerno odugovlače suđenja i krše ljudska prava. – Za teže disciplinske prekršaje sledi razrešenje.
Svaki od 2.898 sudija u Srbiji znaće do kraja decembra u kojem će sudu raditi od 1. januara, kaže za „Politiku” Miroljub Tomić, predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa i zamenik predsednika Visokog saveta sudstva.

U petak, 29. novembra, na sednici Visokog saveta sudstva utvrđeni su jasni kriterijumi na osnovu kojih će VSS doneti odluke o premeštaju sudija u nova 32 osnovna suda.

Prvi kriterijum je dobrovoljnost, što znači da će, na primer, u Gornji Milanovac dobrovoljno doći sudije iz Čačka.
Tek ako ne bude dovoljno dobrovoljaca, primeniće se sledeći kriterijum, a to je mesto prebivališta, jer nije logično da sudija koji živi u Priboju radi u 35 kilometara udaljenom Prijepolju. Ako bude potrebno, primeniće se i dodatni kriterijumi – sud u kome je sudija ranije radio i dužina sudijskog staža.

Sudija će moći da bude premešten samo u okviru teritorije koju pokriva onaj sud u kome sada radi, a nikako, na primer, iz Subotice u Surdulicu ili iz Beograda u Sjenicu.
Kada se svi rasporede, VSS će videti u kojim sudovima nema dovoljno sudija i raspisivaće konkurse. Prema sistematizaciji, svi sudovi u Srbiji treba da imaju ukupno 3.056 sudija.
– Posle toga, odmah će biti raspisani i konkursi za predsednike svih viših, osnovnih, privrednih i prekršajnih sudova, kao i za predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu. Pravosuđe je četiri godine u takozvanom ve-de stanju, što je apsolutno nedopustivo. Značajna je novina što će mandat predsednika suda trajati pet godina, umesto dosadašnje četiri, bez mogućnosti da bude ponovo biran na tu funkciju. VSS će za sve kandidate zatražiti mišljenje od kolegijuma suda, rezultate rada i oceniti njihove organizacione i stručne sposobnosti, pa će najbolje predložiti za predsednike – kaže Tomić.

Novo je i to da će sudovi imati upravitelje, koji će se baviti organizacionim poslovima i nabavkama, što će predsednike rasteretiti svih poslova koji nemaju veze sa sudovanjem. Zgrade u kojima radi više sudova imaće jednog upravitelja.

Tomić ne očekuje da će zbog primene novog seta pravosudnih zakona od 1. januara biti većih zastoja u radu sudova.
– Ministarstvo pravde i Visoki savet sudstva u decembru će uraditi sve što je potrebno za osnivanje novih sudova, premeštaj sudija i preseljenja predmeta. Sve zgrade novih sudova biće u potpunosti spremne za suđenja. Građani će od januara moći da odlaze u sudove i sudske jedinice u svojim mestima, gde će sudije već biti zadužene njihovim predmetima. Brže će stizati do suda, sudije će biti ravnomernije opterećene brojem predmeta, a biće olakšan i rad javnih tužilaštava – kaže Miroljub Tomić.

Za građane nije važna samo blizina suda, već i brzina sudskog postupka. Zato je izmenama Zakona o uređenju sudova propisano da svaki građanin može podneti sudu zahtev za zaštitu svog prava na suđenje u razumnom roku, kao i zahtev za naknadu štete zbog povrede ovog prava.
Ako smatra da sudija u Senti odugovlači sa njegovom parnicom, građanin može da podnese zahtev Višem sudu u Subotici, koji će utvrditi da li je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku.
Zakonom je propisano da je postupak po ovakvom zahtevu – hitan. Zahtev se podnosi neposredno višem sudu, koji donosi rešenje, na koje je moguće izjaviti žalbu, a o tim žalbama odlučivaće Vrhovni kasacioni sud u roku od 15 dana.
– U slučajevima kada sudija prouzrokuje štetu nezakonitim i nepravilnim radom, zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku i kršenja ljudskih prava, Republika Srbija će građaninu isplatiti štetu iz budžeta, ali država može tražiti od sudije naknadu isplaćenog iznosa ako je šteta učinjena namerno. Na zahtev ministra nadležnog za pravosuđe, republički javni pravobranilac je dužan da pokrene parnični postupak pred nadležnim sudom za naknadu ovako isplaćenog iznosa, po prethodno pribavljenom mišljenju Visokog saveta sudstva – objašnjava Miroljub Tomić izmene Zakona o sudijama.

Tako se uspostavlja odgovornost sudija, koja treba da bude protivteža njihovoj nezavisnosti.
– Time je za sve građane Srbije omogućena bolja zaštita jednog od osnovnih ljudskih prava, koje je zajamčeno Ustavom. Cilj je da se smanje ili potpuno eliminišu predmeti u kojima bi se sudilo neopravdano dugo i da se tako građanima omogući brža i efikasnija pravda, kao i da sudije lakše i efikasnije obavljaju svoj posao. Nema dileme da je važno doći do kvalitetne i pravične odluke, ali postavlja se pitanje šta znači takva odluka ako stigne nakon pet, deset, 15 ili 20 godina i da li se time zadovoljava pravda – kaže Miroljub Tomić.

Ukoliko sudije neopravdano kasne u izradi odluka, neopravdano ne zakazuju ročište, odugovlače postupke i prave druge teže disciplinske prekršaje, i ukoliko zbog ovakvih propusta u radu sudije dođe do ozbiljnog poremećaja u vršenju sudske vlasti, ili narušavanja ugleda i poverenja u sud ili dođe do zastarevanja predmeta, biće pokretani i postupci za razrešenje sudija, naglašava Tomić.
– Cilj je da se uspostave čvrsti i jasni kriterijumi za izbor i napredovanje sudija, kao i jasni mehanizmi za utvrđivanje odgovornosti za nestručan i nekvalitetan rad, jer samo na taj način može da se dođe do pravih rezultata – do efikasnog i odgovornog sudstva – zaključuje predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Izvor: Politika


Strah me čini jačim i boljim.
 


*

Van mreže filozof

 • ***
 • 697
 • Zahvaljeno: 7 puta
 • 34
 • Pol: Muško
Odg: Da li ce "spore" sudije biti kaznjavane?
« Odgovor #1 poslato: 18:39:09, 01.Dec.2013. »
Daj Boze! Ovo ce da bude fantasticno ako se desi. Zamislite vi te procese gde sporovi traju 10, 20 ili 30 godina??

To je necuveno i nezapamceno u bilo kojoj drzavi. Sta nekom vredi da dobije proces posle 30 godina?

Treba ih sve proveriti, ako treba premestiti sto dalje od trenutnog mesta jer je sada katastrofalno stanje!!

Kazne treba da budu jako velike za razvucene procese. Njihova odgovornost u sprovodjenju zakona i prava mora da bude veca!
Nada je san budnih.
Aristotel
 

*

Van mreže maraja

 • *****
  Počasni član
 • 1 835
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 69
 • Pol: Žensko
  • Facebook
Odg: Da li ce "spore" sudije biti kaznjavane?
« Odgovor #2 poslato: 20:51:47, 08.Dec.2013. »
Samo da ovo ima efekta  (e*e)
 

*

Van mreže filozof

 • ***
 • 697
 • Zahvaljeno: 7 puta
 • 34
 • Pol: Muško
Odg: Da li ce "spore" sudije biti kaznjavane?
« Odgovor #3 poslato: 10:42:17, 13.Dec.2013. »
O nekim stvarima se nije ni pricalo pre par godina tako da je ovo vec pomak, jos bolje ce biti ako se u sudstvu promene na bolje neke stvari..

Nada je san budnih.
Aristotel
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1841 Pregleda
Najnovije: 21:57:12, 27.Sep.2009.
miss80
0 Odgovora
1252 Pregleda
Najnovije: 14:19:47, 02.Feb.2012.
Nale 83
0 Odgovora
1096 Pregleda
Najnovije: 21:12:06, 17.Avg.2013.
carana