Virus hepatitisa

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže elenica

  • *****
    Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Virus hepatitisa
« poslato: 20:29:51, 28.Nov.2013. »
Hepatitis - lako se prenosi i tiho "rovari"

S obzirom na to da se oba virusa prenose putem zaražene krvi, seksualnim putem, tetovažom, pedikirom, manikirom, mogućnost inficiranja je velika. Retko ovi virusi mogu da se prenesu i vertikalnim putem, odnosno sa inficirane majke na dete tokom porođaja.

stičući da je za prenos virusa B dovoljno minimalnih 0,00004 militara inficirane krvi, infektolog prof. dr Dragan Delić iz Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije za Novosti kaže:

- Virus B je izuzetno lako prenosiv, a vrlo je otporan, pa dugo opstaje u spoljnoj sredini. Posle akutnog hepatitisa B pet do deset odsto bolesnika ne uspeva da eliminiše virus, odnosno on se i dalje razmnožava u jetri uzrokujući hronično zapaljenje, odnosno hronični virusni hepatitis B. Većina bolesnika nema simptome, a i ako se oni jave, veoma su nekarakteristični. Obično se javlja malaksalost i slabiji apetit, muk,a sa gađenjem na hranu, povraćanje, tamna mokraća i svetla stolica, žutilo beonjača i kože... Posle više godina, u proseku posle dve decenije, oko 30 odsto bolesnika razvija cirozu jetre sa mogućnošću dalje progresije bolesti ka insuficijenciji, odnosno slabljenju svih funkcija jetre i razvoju tumora. U svetu sa hepatitisom B živi oko 400 miliona ljudi, dok u u Srbiji ovu hroničnu virusnu infekciju ima oko dva odsto populacije, a da to većina i ne zna.

A hepatitis C?
- Ovaj virus odgovoran je za brojne kliničke manifestacije bolesti na mnogim organima i tkivima, ali najčešće izaziva akutno i hronično oštećenje jetre. Oko 80 odsto inficiranih nema nikakve simptome, već bolest "preleži na nogama". Preostalih 20 odsto oseća muku, gađenje, povraćanje, ima slab apetit, tamnu mokraću, žute beonjače, što je uglavnom i razlog da se obrate lekaru. Međutim, bez obzira na lečenje, od 60 do 90 odsto inficiranih, u organizmu doživotno zadržava virus hepatitisa C, u vidu hronične infekcije. Objašnjenje je to što virus ima osobinu brzih i brojnih promena, odnosno mutacija, što mu omogućava izbegavanje imunog odgovora domaćina. U svakom slučaju, u svetu virus C nosi 170 miliona ljudi, ili tri odsto populacije. U našoj zemlji zaražen je oko jedan odsto stanovništva, s tim što je virusna infekcija dokazana samo kod petine, dok preostali i ne znaju da ovaj virus nose.

Šta je lek za ove viruse?

- Za inficirane virusom B u svetu postoji sedam izuzetno efikasnih lekova. Od njih su u Srbiji registrovana četiri - rekombinantni, alfa-2, interferon i pegilovani interferon, kojim se jača imunološki odgovor organizma prema virusu, kao i antivirusni lekovi “lamivudin” i "tenofovir", sa kojima se prekida razmnožavanje virusa. Kod virusa hepatitisa C je druga priča, jer sa postojećom terapijom (pegilovani interferon sa ribavirinom) možemo kod većine bolesnika da ostvarimo eliminaciju virusa iz krvi, odnosno da dovedemo do stabilnog virusološkog odgovora. Efikasnost lečenja zavisi od mnogobrojnih faktora, od domaćina, ali i od bioloških osobina virusa. Kada se ona postigne, nije moguća dalja progresija bolesti ka odmakloj cirozi jetre i tumoru. Međutim, ukoliko se na vreme ne krene sa terapijom i razvije se dekompenzovana ciroza jetre, onda je jedini preostali način lečenja transplantacija.

izvor i ostatak
http://www.b92.net/zdravlje/bolesti.php?yyyy=2013&mm=11&nav_id=782407


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
2 Odgovora
1206 Pregleda
Najnovije: 16:52:05, 02.Nov.2009.
Ch
0 Odgovora
2285 Pregleda
Najnovije: 13:07:31, 26.Dec.2010.
miss80
1 Odgovora
1108 Pregleda
Najnovije: 16:18:19, 28.Sep.2012.
elenica