Serija "Ravna gora"

 • Odgovora: 6

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 28 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Serija "Ravna gora"
« poslato: 16:25:41, 13.Nov.2013. »
„Ravnu goru” gledalo više od dva miliona gledalaca

Više od dva miliona građana gledalo je prvu epizodu serije „Ravna gora” koja je emitovana preksinoć na prvom programu RTS-a, a rezultati istraživanja agencije „AGB Nilsen” govore da je rejting prve epizode ove istorijske serije bio 19,19 procenata. Uoči emitovanja prve epizode „Ravne gore” autor serije Radoš Bajić izjavio je za RTS da ovaj projekat ima za cilj da „prepoznamo sami sebe i kod mlade populacije probudimo veoma važne stvari – slobodarstvo, osećanje nacionalnog ponosa, nacionalne vere, odanosti i skoro zaboravljeni patriotizam”. Kao i uvek kada se u Srbiji govori o Drugom svetskom ratu, i u ovom slučaju do izražaja je došla podela „na partizane i četnike”, odnosno polemika pristalica jednog i drugog pokreta. Prva epizoda serije, međutim, odnosila se samo na noć između 5. i 6. aprila 1941. godine, a završena je prvim ratnim jutrom, odnosno bombardovanjem Beograda.

Istoričar Momčilo Pavlović, koji je bio jedan od stručnih konsultanata ove serije u razgovoru za „Politiku” kaže da je zadovoljan „Ravnom gorom”.

– Ja sam čitao scenario „Ravne gore” i kreirao ram za sliku ove serije. Taj ram je faktografski, naslonjen na dostignuća savremene istoriografije i on je manje ili više precizan. Likovi u seriji dati su u kontekstu vremena i prostora, a ne u kontekstu pobednika i poraženih. Umetnik je unutar tog rama pleo priču o jednoj porodici, odnosno o malim ljudima u jednom velikom istorijskom događaju kao što je Drugi svetski rat. Serija prati raslojavanje te porodice, podele među njenim članovima i konačno – sukob u toj porodici. Dakle, autor ove serije nacionalnu istoriju prelama kroz priču o jednoj porodici – kaže Momčilo Pavlović.

Na pitanje – da li će ova serija proširiti naše znanje o nacionalnoj istoriji i događajima za vreme Drugog svetskog rata, on odgovara da neće biti mnogo iznenađenja za osobe koje dobro poznaju našu istoriju.

– Oni koji, primera radi, znaju da je rat u Jugoslaviji počeo 5. aprila, napadom Nemaca na Sipski kanal kod Kladova, a ne bombardovanjem Beograda 6. aprila neće biti mnogo iznenađeni – navodi Pavlović i dodaje da u kasnijem toku serije posmatramo „uravnoteženi”, a ne navijački pogled na rat. Videćemo, primera radi, kako se kralj Petar povlači iz Jugoslavije, a vojska nalazi u rasulu i dilemi kome da se prikloni, dodaje naš sagovornik i ocenjuje da neće biti mnogo novih istorijskih činjenica koje će nas šokirati.

A kako će u seriji biti prikazan „najveći sin naših naroda i narodnosti”?

– Serija „Ravna gora” prati Josipa Broza Tita od dolaska u Beograd u kome on razvija svoju ilegalnu delatnost. On je u seriji predstavljen kao revolucionar, uglađeni gospodin koji se prerušava i često menja mesto boravka, srpski komunisti ga opslužuju i nalaze mu se pri ruci, a on ponekad ima i neku zgodnu sekretaricu – otkriva Pavlović za „Politiku”.

Magistar istorije i pukovnik avijacije u penziji Dragan Krsmanović kaže da ne može samo na osnovu prve epizode da ima konačni sud o seriji i dodaje da „tek očekuje da vidi suštinu ove serije”. On ipak ocenjuje da se Radoš Bajić opredelio da „ljudima servira ono što su oni u stanju da progutaju” – a to nije cela istina, već samo otklon od istorije koja je bila prezentovana kao zvanična verzija poslednjih 70 godina.

– Ja duboko verujem da je osnovni cilj komunista tokom Drugog svetskog rata bila borba za vlast, a ne bitka za oslobođenje zemlje – to je za njih bila sporedna bitka. Tu istinu Radoš Bajić ne može tako eksplicitno da prikaže jer mi još nismo u stanju da je prihvatimo. Međutim, mislim da ta verzija istorije za koju se on opredelio, a to je „nešto između” prave istine i istorije koju smo učili u školi – nikoga neće nikoga zadovoljiti – zaključuje ovaj istoričar.

Na pitanje da li je gledao prvu epizodu serije „Ravna gora” i kakav ima sud o njoj, unuk Josipa Broza Tita, Joška Broz, kratko odgovara: – Nisam gledao „Ravnu goru” i nemam nameru da gledam to prekrajanje istorije i njenu zloupotrebu u aktuelne političke svrhe.

Bajić kaže da mu je kao autoru cilj da „Ravna gora” baci jedno novo svetlo koje je argumentovano utemeljenom istorijskom istinom.

– Ceo scenario i obimne pripreme za ovu seriju podrazumevali su stručne konsultacije, istorijske nauke, analitičare epohe i sve ljude koji su trebali da daju značajnu potporu u tom smislu. Najmanje što se moglo očekivati je da će „Ravna gora” biti serija u kojoj će u prvom kadru da se pojave bradati ljudi koji će početi da kolju levo i desno. Pre svega, „Ravna gora” je argumentovano i ozbiljno tretiranje jednog dramatičnog perioda kroz koji je prošao srpski narod – rekao je Bajić.

On je istakao da „serija nikome ne zabada prst u oko”, ali da će svakako izazvati polemike.

– To je taj bolni period kada se kao narod moramo suočiti, kako bismo zarad naše budućnosti i pogotovo mlade populacije krenuli napred. I kao narod i kao država i kao pojedinci – zaključio je Bajić.

Početak emitovanja serije „Ravna gora” obeležio je i protest članova i pristalica Saveza komunističke omladine Jugoslavije ispred zgrade RTS-a koji su se okupili u nedelju u podne ispred zgrade Radio-televizije Srbije, kako bi protestovali protiv emitovanja serije. Oni su istakli da je reč o pokušaju falsifikovanja istorije koji ima za cilj rehabilitaciju Ravnogorskog pokreta. Komentarišući ovaj protestni skup autor serije „Ravna gora” Radoš Bajić naglasio je da oni „imaju pravo da veruju u ono u šta su potrošili svoje živote”.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ravnu-goru-gledalo-vise-od-dva-miliona-gledalaca.lt.html


 


*

Van mreže pallmall

 • ***
 • 1 536
 • 22
 • Pol: Muško
Odg: Serija "Ravna gora"
« Odgovor #1 poslato: 18:05:36, 20.Jul.2014. »
Sjajna serija po meni. Ne znam šta će biti sa nastavkom jer je predvidjeno da budu tri ciklusa (sezone). Inače moj deda (mom ocu otac) je bio Oficir Garde Kralja Petra II Karadjordjevića. Čuvao je mladog Kralja i kada je ovaj išao u WC. Pre toga je bio u gardi Kralja Aleksandra...
 

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 28 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Serija "Ravna gora"
« Odgovor #2 poslato: 19:12:37, 20.Jul.2014. »
– Serija “Ravna gora” ipak neće dobiti svoj nastavak. Ovu informaciju potvrdio je sin Radoša Bajića, Nedeljko, koji je istakao da se do ove odluke došlo jer je RTS u lošoj finansijskoj situaciji, ali i da država nije zaineteresovana za ovaj projekat.

- Ceo projekat je bio zamišljen kao dramska trilogija. Nažalost, zbog teške finansijske situacije u kojoj se našao RTS i zbog nezainteresovanosti države, nastavka “Ravne gore” neće biti… “Ravna gora” je fenomen.

Ispostavilo se da je ipak došla prerano, da srpsko društvo nažalost još nije spremno da se suoči sa zatamnjenim istorijskim istinama. Moj otac je godinama istraživao i pripremao seriju na tu temu, koja je decenijama stavljana pod tepih. Ponosan sam na njega – rekao je Nedeljko Bajić za “Blic“.

On je dodao da je u planu da se nastaviti snimanje serije “Selo gori a baba se češlja” i da se Radašin i Milašin vraćaju u Petlovac 2015. godine.

Za kraj godine, porodica Bajić je najavila film “Za kralja i otadžbinu”, koji će raditi zajedno sa RTS-om.

- Reč je o filmu koji se snažno naslanja na teme otvorene u seriji “Ravna gora”, ali koji otvara potpuno nova pitanja naše političke emigracije i rehabilitacije patriota i rodoljuba bez obzira na ideološku različitost – rekao je Nedeljko.

Izvor: Blic
 

*

Van mreže pallmall

 • ***
 • 1 536
 • 22
 • Pol: Muško
Odg: Serija "Ravna gora"
« Odgovor #3 poslato: 20:58:54, 20.Jul.2014. »
Šteta... :(
 

*

Van mreže Strahinja

 • ***
 • 652
 • 26
 • Pol: Muško
Odg: Serija "Ravna gora"
« Odgovor #4 poslato: 23:19:44, 20.Jul.2014. »
Da,bila je dobra serija  :(
 

*

Van mreže pallmall

 • ***
 • 1 536
 • 22
 • Pol: Muško
Odg: Serija "Ravna gora"
« Odgovor #5 poslato: 00:04:58, 21.Jul.2014. »
Jeste Strahinja, vrh. Dobar odabir glumaca, jaka veoma jaka rekao bih produkcija za naše uslove i kako je naveo Founder u svom članku na početku teme veoma gledana serija. Baš mi je krivo ali šta da se radi...
 


*

Van mreže Strahinja

 • ***
 • 652
 • 26
 • Pol: Muško
Odg: Serija "Ravna gora"
« Odgovor #6 poslato: 00:09:52, 21.Jul.2014. »
Jeste Strahinja, vrh. Dobar odabir glumaca, jaka veoma jaka rekao bih produkcija za naše uslove i kako je naveo Founder u svom članku na početku teme veoma gledana serija. Baš mi je krivo ali šta da se radi...

Slažem se,izuzetno dobra serija.Šteta  :(
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
26 Odgovora
6743 Pregleda
Najnovije: 11:02:51, 09.Maj.2010.
Nale 83
16 Odgovora
6500 Pregleda
Najnovije: 19:04:52, 20.Mar.2010.
talentovana
0 Odgovora
1626 Pregleda
Najnovije: 15:07:03, 21.Sep.2010.
Šmišonja