Sta kada je dete tvrdoglavo

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Sta kada je dete tvrdoglavo
« poslato: 16:02:47, 24.Sep.2013. »
Sta kada je dete tvrdoglavo

Umesto uobičajenog načina, objašnjavanja, vikanja, rasprave... pokušajte da "nadmudrite" dete. To ne znači da pokušavate da manipulišete njime, već samo da na drugačiji način zatražite od mališana da nešto uradi. "To znači da, umesto da direktno naredite detetu da nešto uradi, na smiren i kreativan način, sa puno poštovanja, tražite od njega da ispuni svoje obaveze", objašnjava psiholog Šeron Silver.
Neki mališani jednostavno žele da imaju kontrolu, da učestvuju u donošenju u odluka i jako ih je teško nagovoriti da ispune nešto što vi želite. Zato, to uradite tako da njima uopšte ne izgleda kao naređenje.
Ako, npr. ono odbija da skupi igračke koje su rasturene svuda u kući, pokušajte da igrate igricu – skupljajte zajedno i takmičite se ko će brže da ih pokupi. Mali "tvrdoglavci" uglavnom vole igrice i izazove, tako da će verovatno rado prihvatiti ovu igru.

Pitajte dete da li bi želelo da tog dana bude vaš pomoćnik. Objasnite mu da je ono bolje od vas u sklanjanju sudova sa stola, slaganju veša ili nekoj aktivnosti koju želite da obavi. Na taj način će ono rad i pomaganje shvatiti kao privilegiju.
Ipak, šta god da želite da ga nagovorite da uradi, uvek koristite pozitivne reči i podržavajte ga, jer pretnje kod tvrdoglave dece uglavnom ne postižu željeni efekat. Ideja je da umesto "pretnje" kako nećete otići negde dok ne pokupi igračke, pokušate sa: "Krenućemo čim skupiš igračke".

S obzirom na to da mališani sa ovako jakom voljom često imaju problem da se uveče smire i konačno legnu u krevet, psiholozi preporučuju da im pustite neku laganu, umirujuću melodiju.
Deca često vole samo određenu, uglavnom nezdravu hranu, dok ih je veoma teško nagovoriti da pojedu bar malo voća ili povrća. Počnite tako što ćete ga ubediti da pojede barem malu količinu onoga što ste spremili, a da nakon toga izabere šta želi da jede. Pokušajte i sa malim trikom – kada dete proba hranu koju ne želi da jede, u tom trenutku razgovarajte sa njim o bilo čemu drugom, osim o hrani – tako ćete mu uskratiti priliku da raspravlja sa vama kako hrana nije ukusna i slično.

U svakom slučaju, potrudite se da u svakom razgovoru ostanete što smireniji i da, uz malo lukavosti, vi imate kontrolu nad situacijom, dok su mališani ubeđeni da je "pobeda" njihova.

http://www.mondo.rs/a617423/Magazin/Porodica/Pobedite-tvrdoglavo-dete.html


 


*

Van mreže elena86

 • ****
 • 4 388
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 129
 • Pol: Žensko
Odg: Sta kada je dete tvrdoglavo
« Odgovor #1 poslato: 21:25:50, 24.Sep.2013. »
Ovo je veoma koristan savet,i delotvoran. Cerkica mi je jako tvrdoglava i dok nisam ukapirala da sa njom treba tako imala sam muke,sad je sve ok,i uzivam kad je vidim kako se trudi da uradi nesto kad je tako lepo zamolim...
Svaka zena je dama u drustvu pravog muskarca
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
11 Odgovora
6434 Pregleda
Najnovije: 20:25:11, 18.Nov.2009.
Ch
2 Odgovora
4853 Pregleda
Najnovije: 20:00:35, 22.Okt.2009.
mica88
1 Odgovora
1614 Pregleda
Najnovije: 23:17:26, 11.Apr.2012.
Dorijana