10 saveta za preduzetnike

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže mikan

  • ***
  • 732
  • 20
  • Pol: Muško
10 saveta za preduzetnike
« poslato: 12:25:44, 16.Sep.2013. »
10 saveta čuvenog milijardera za mlade preduzetnike

Mark Cuban, američki milijarder ‘težak’ oko 2,8 milijardi dolara, možda najpoznatiji po tome što je vlasnik NBA tima Dallas Maverics, i koji je svo svoje bogatstvo sam stvorio, u svojoj knjizi 'If I Can Do It, You Can Do It' opisao je svoj put do uspeha.
"Svako ko je započeo vlastiti posao ima vlastiti set pravila i smernica", smatra Cuban. Deset saveta koje je uputio mladim preduzetnicima:

1. Ne otvarajte vlastitu kompaniju ukoliko to nije vaša opsesija ili ogromna ljubav.

2. Ukoliko unapred imate razrađenu izlaznu strategiju, taj posao nije vaša opsesija.

3. Zaposlite ljude za koje smatrate da će voleti da rade u tom radnom okruženju.

4. Prodaja leči sve. Detaljno razradite na koji će način vaša kompanija zaraditi novac te na koji ćete način ostvariti zadati plan prodaje.

5. Budite svesni vaših glavnih prednosti i kompetencija, na njih se fokusirajte i budite najbolji u vašem poslu. Platite ljude koji imaju najbolje kompetencije. Izuzev glavne delatnosti, zapošljavajte ljude koji će se lako uklopiti u vašu korporativnu kulturu, a nisu previše `skupi`.

6. Aparat za espreso? Jeli se vi šalite? Ručak je prilika da odete iz kancelarije i razgovarate. Dan ima 24 sata, a ako ljudi vole ono što rade, pronaći će načina da provedu što više vremena obavljajući svoj posao.

7. Kancelarije su nepotrebne. Otvoreni prostori omogućuju svima da budu u toku s trenutnim radnim tempom i pružaju osećaj zajedništva. Ako zaposleni ima potrebu za privatnošću, uputite ga u toalet gde se može zaključati i biti sam sa sobom. Nema ništa privatnog u start-up kompaniji. Moj najveći strah bila je mogućnost da ću slučajno zaposliti nekog ko želi da izgradi poslovno carstvo.

Bežite što dalje od osobe koja želi da lete prvom klasom ili imati ličnu sekretaricu. Ona vam nije potrebna te će vam `zagaditi` celu kompaniju.

8. Kompanija treba biti u jednom nivou. Ukoliko imate menadžere koji odgovaraju drugim menadžerima iznad njih, verovatno ćete propasti.

Jednom kad se proširite izvan granica start-upa, možete zapošljavati menadžere koji će onda biti odgovorni za kreiranje poslovanje.

9. Ne trošite novce na nepotrebne stvari. Siguran znak propasti start-up kompanije je kad počnete okolo deliti polo majice sa svojim logom.

Ukoliko se prezentirate na nekom sajmu ili priredbi, normalno je da svojim zaposlenima podelite prepoznavajuću odeću, ali smatrate li da će oni to nositi nakon radnog vremena, varate se te očito nemate pametniju ideju kako potrošiti svoj novac.

10. Neka posao bude zabavan vašim saradnicima. Kontrolišite nivo stresa u kancelariji i nagradite svako dostignuće vašeg osoblja. U mojoj prvoj kompaniji MicroSolutions, nakon što smo imali rekordnu prodaju u mesecu ili je neko napravio nešto zaista posebno, hodao bih po kancelariji s novčanicama od sto dolara i delio ih prodajnom timu. Imali smo i `službeno` piće kompanije - Kamikaze. Svaku noć smo vodili zaposlene u bar te im svima kupovali jednu ili deset rundi.

Izvor


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
2 Odgovora
727 Pregleda
Najnovije: 19:54:47, 28.Maj.2014.
tinkerbell