Dobre strane brige

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže nevenica

  • ***
  • 1 862
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 39
  • Pol: Žensko
Dobre strane brige
« poslato: 21:58:58, 14.Sep.2013. »
Dobre strane brige

Na brigu možemo da gledamo kao na alergijsku reakciju na neizvesnost i nesigurnost. Ljudima koji previše brinu dovoljna je vrlo mala količina neizvesnosti koja automatski uključuje njihovu preteranu brigu. Ali, ako ne možemo podneti neizvesnost pretvaramo se u „manijake kontrole“ i život nam postaje rutina čime nismo zadovoljni.

Briga kao takva je neizbežna, ali se postavlja pitanje kako mi doživljavamo sopstvenu brigu? Briga donosi psihološku nagradu, čak i kad se brinemo o stvarima na koje ne možemo uticati. Pruža nam delimičan osećaj kontrole nad situacijom na način da ipak preduzimamo nešto u vezi toga što nas brine – brinemo.

A kad baš to oko čega brinemo ne ispadne tačno, ne možemo se oteti utisku da je naša briga sprečila fijasko. Naš mozak povezuje brigu i pozitivan ishod pa se razvija moćan osećaj da se brigom možemo obraniti od neželjenih događaja.

Kad brinemo, um misli jako brzo i osim što pronalazi sve moguće probleme neke situacije, on pronalazi i potencijalna rešenja pa nas time priprema na brzu reakciju. Osobe koje puno brinu će dva puta proveriti imaju li svi svoje dokumente na putovanju, preterano će uvežbati govor za neku prezentaciju i samim time će sprečiti da stvari krenu nizbrdo.

Uz brigu ide i težak osećaj anksioznosti i stres. Ali, ako uzmemo vreme i razmislimo koje su sve dobre strane naše brige i kako možemo upravljati svojim osećanjima nesigurnosti i anksioznosti na bolji način, napravili smo prvi veliki korak na putu prema korisnoj i dobroj brizi.

http://www.novimagazin.rs/opusteno/brinuti-na-zdrav-nacin


Pristojna žena je ona dama koja zna šta ne sme znati, iako zna...
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
20 Odgovora
5090 Pregleda
Najnovije: 05:58:10, 24.Jun.2019.
milutincek
6 Odgovora
2795 Pregleda
Najnovije: 10:55:48, 05.Sep.2012.
tikica
2 Odgovora
1600 Pregleda
Najnovije: 13:01:34, 20.Maj.2018.
Ivana Ž.