Tinejdžeri i zloupotreba alkohola, droga

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže narcisa zec

 • *****
  Počasni član
 • 4 384
 • 34
 • Pol: Žensko
Tinejdžeri i zloupotreba alkohola, droga
« poslato: 23:42:41, 10.Sep.2013. »
Postoji nekoliko razloga zbog kojih mladi počinju koristiti psihoaktivne supstance, pri čemu obično počinju od alkohola, cigareta i marihuane, a neki od njih prelaze na opasnije supstance kao šo su ecstasy, kokain,LSD, heroin i druge potencijalno smrtonosne mešavine.

Svi to rade

Tinejdžeri su pronicljivi posmatrači i oni vide da mnogi koriste različite psihoaktivne supstance. Oni vide da njihovi roditelji i drugi odrasli piju alkohol, puše cigarete i,. nažalost, zloupotrebljavaju druge psihoaktivne supstance. Gledaju televiziju i čitaju časopise u kojima vide privlačne reklame za alkohol i cigarete. Filmovi, muzika, internet i televizija često preterano ističu konzumiranje alkohola i drugih droga u noćnim barovima i klubovima što prikazuje njihovu prisutnost većom nego što to ona zapravo jeste.

Beg i samolečenje

Život je često težak za tinejdžere. Kada su nesretni i nezadovoljni sobom, nemaju zdrav način nošnja sa frustracijama niti osobu kojoj bi verovali, vrlo je verovatno da će utehu potražiti u upotrebi hemijskih supstanci. Zavisno od toga koje supstance koriste, mogu doživeti blaženstvo zaborava, neverovatnu sreću ili
se osećati moćno i samouvereno. Kada im se pruži šansa da nešto preduzmu kako bi se bolje osećali, mnogi ne mogu odoliti. “Kada se naduvam, mogu zaboraviti sve što me tišti”

Dosada i sticanje prijatelja

Tinejdžeri koji ne mogu podneti samoću, teško nalaze zanimaciju i žude za uzbuđenjima su glavni okidači za zloupotrebu droga. Ne samo da im alkohol i marihuana predstavljaju zanimaciju, nego im ove supstance omogućavaju da ispune unutrašnju prazninu koju osjećaju. “Kada zaglavim u kući i nemam šta raditi, jedino o čemu razmišljam je da odem na party.” Alkohol i droge postanu lažni prijatelji čija blistava obećanja da će se dobro zabaviti mame adolescenta kojem je beskrajno dosadno. Ovi lažni prijatelji također pomažu nemirnim tinejdžerima željnim rizika da zaborave probleme sa kojima se suočavaju, poput porodičnih nesuglasica, školskog neuspeha i odbijanja vršnjaka. Pored toga, oni pružaju zajedničku temu za razgovor sa tinejdžerima koji su istomišljenici, što im omogućava da se trenutno povežu. Ubrzo, ilegalne supstance definišu njihovo postojanje i oni provode sve više vremena tražeći načina da se nadrogiraju.

Buntovnišvo

Često ostanemo zapanjeni količinom očaja i ljutnje koju tinejdžeri imaju. Alkohol je droga izbora ljutitih tinejdžera, jer im omoguüava da se ponašaju agresivno. Metamfetamin takođe podstiče agresivno, nasilno ponašanje, te može biti daleko opasniji i jači od alkohola. S druge strane, marihuana, smanjuje agresivnost i predstavlja drogu bega. LSD i halucinogeni su,takođe, droge bega od stvarnosti koje uglavnom koriste mladi ljudi koji su neshvaćeni i teže da pobegnu u idealističan i bolji svet. Pušenje cigareta može predstavljati način pokazivanja nezavisnosti i izazov da bi se roditelji naljutili.

Trenutno zadovoljstvo

Droge i alkohol deluju brzo. Početni efekti su veoma prijatni. Međutim, to je kratkoročna prečica ka sreći. Problem je u tome da ne samo da problemi koje je osoba nastojala izbeći ostaju nakon što osećaj sreće nestane, nego droge koje te podižu, na kraju, po prestanku delovanja, te spuste jako nisko, tako da si tužniji nego što si bio pre uzimanja.


Postoji ogroman broj čnjenica i statističkih pokazatelja o štetnosti droga koji su veoma dostupni tinejdžerima! Ali, gotovo svaki tinejdžer ima prijatelja koji tvrdi da je struþnjak za različite droge i koji je sretan što može uveriti svog prijatelja o vrlo malim rizicima kad je upotreba psihoaktivnihsupstanci u pitanju. To takodje može biti uzrok zloupotrebi droga. Tako se za marihuanu kaže da je “potpuno bezazlena droga” - “ne stvara zavisnost I nema nikakvih negativnih posledica.”

Savet roditeljima

Emocionalna atmosfera u vašem domu može doprineti zloupotrebi psihoaktivnih supstanci. Tinejdžeri su izloženi riziku ako roditelji nisu uključeni u njihov život i ako ih ne nadgledaju. Slaba komunikacija u porodici samo pogoršava problem. Tinejdžeri koji ne razgovaraju s roditeljima češće će se osećati izolovano I nesretno, što ih može dovesti u situaciju da traže hemijska rešenja svojih problema. I na kraju, odnos I ponašanje – lični primer roditelja šalju snažnu poruku djeci o tome kako se nose sa problemima. Ako vide da vi uvijek izbegavate rešavanje problema, oni će verovatno uraditi isto.
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 


*

Van mreže Krava muzara

 • *
 • 40
 • 0
 • Pol: Žensko
Odg: Tinejdžeri i zloupotreba alkohola, droga
« Odgovor #1 poslato: 19:06:27, 13.Sep.2013. »
Beg i mozda neka vrsta kukavicluka
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
5 Odgovora
2013 Pregleda
Najnovije: 00:33:24, 08.Jan.2011.
miss80
0 Odgovora
1016 Pregleda
Najnovije: 10:59:10, 04.Jan.2011.
crvena
3 Odgovora
1209 Pregleda
Najnovije: 13:44:08, 08.Nov.2013.
Miloš Mi.