Albanci nastavljaju da se sire

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže mikan

  • ***
  • 732
  • 20
  • Pol: Muško
Albanci nastavljaju da se sire
« poslato: 22:57:43, 05.Sep.2013. »
Albanci sve češće pazare stanove u Nišu
Albanci sa Kosova do sada su indirektno postali vlasnici oko 300 stanova u Nišu, a u tom "biznisu" uveliko im pomažu Srbi.
"Pritisnuti nemaštinom, Srbi su primorani da 'šuruju' sa Albancima", rekao je Goran S, koji se 1999. godine "preselio" iz Prištine u Niš, a pišu "Novosti".
On kaže da Albanci Srbima daju novac da kupe određeni stan u Nišu kako bi se prikrili i izbegli eventualne probleme.
Odmah im isplaćuju nadoknadu za "saradnju", po nekoliko hiljada evra.
A "šema" po kojoj Albanci dolaze do stanova u Nišu je sledeća: kada Srbin albanskim novcem kupi stan, uknjiži ga na svoje ime.

Posle overe kupoprodaje u Osnovnom sudu u Nišu, sklapaju ugovor da je Albanac Srbinu pozajmio novac, baš koliko je i plaćena nekretnina.
Kao garanciju za vraćanje novca, Srbin daje upravo kupljenu nekretninu. A kada posle predviđenog roka „nema para" da vrati pozajmicu, Albanac postaje vlasnik "njegovog" stana.
O kupoprodaji stanova, iako Niš "bruji", zvanično se ćuti.

Srbi koji prodaju imovinu Albancima boje se osude okoline, dok albanski kupci strahuju da bi ih u tome mogle osujetiti vlasti Srbije i samo okruženje, pa zbog toga čekaju neki pogodniji trenutak, kada će sve to moći da ozvaniče.

"Albanci su dobre platiše, daju i više od tržišne cene nekretnina". kaže Nišlija, koji je nedavno objavio oglas u jednom prištinskom mediju za prodaju svog stana.
I na internetu se mogu pronaći sajtovi na kojima su objavljeni stanovi za prodaju nekretnina u niškom kraju. A na jednom od takvih oglasa jedan Nišlija je naveo da se njegov grad nalazi na Kosovu!
Albanci, inače, koriste i svaku priliku da se raspitaju za nekretnine u Nišu.

Tako je svojevremeno policija kod sudije za prekršaje privela jednog žitelja KiM, koga su zatekli na niškim ulicama bez lične karte.
Albanac je "galantno", bez bilo kakve primedbe, odmah platio kaznu od 5.000 dinara. Usput, pitao je i gde u Nišu može da se kupi dobar stan.
Istovremeno, na "meti" Albanaca su i srpska imanja u Nišavskom okrugu, koja se najčešće prodaju u tajnosti, preko posrednika.

Kupoprodajnih ugovora nema, već se vlasnicima nekretnina nude novčane pozajmice, uz hipoteku kao garanciju.
A pored saradnje sa Srbima sa KiM, koji žive u Nišu, Albanci su od niških advokata dobili dodatna objašnjenja kako do prebivališta i srpskih pasoša mogu da dođu - legalno.
Naime, lepo im je objašnjeno da je po slovu zakona, „prebivalište mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi".

I da su "punoletni građani dužni da prijave i odjave prebivalište i prijave promenu adrese stana", pišu "Novosti".


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1511 Pregleda
Najnovije: 12:08:12, 27.Nov.2009.
Felisity