Srbija- društvo u kome nema novca za decu

• Odgovora: 5

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Džudi

• **
  • 212
  • 10
  • Pol: Žensko
Srbija- društvo u kome nema novca za decu
« poslato: 23:33:12, 20.Jul.2013. »
Kako da počnem ovu temu? U mislima čujem reči "Tića je uradila ovo, Tića nam je dolazila za vikend, bolje joj je"...i sećam se osmeha moje tadašnje koleginice dok je pričala o svojoj, već tada, bolesnoj bratanici.

Otvorim novine, otvorim neki sajt i pročitam "Počivaj u miru anđele"...

Zato što poznajem tetku male Tijane Ognjanović i zato što sam redovno pratila sve o njoj, i iznad svega zato što mi je jako teško, tek sada otvaram ovu temu.

Tijanino malo telo je otkazalo u noći između nedelje i ponedeljka, 15.07.2013.godine. Nije dočekala novo srce u Hjustonu.

Pre nje je nedavno umro dečak bolestan od Batenove bolesti.

Na novo srce čeka Anita Balaž, devojčica koja čeka da se prikupi novac za odlazak na operaciju. Mora da dobije novo srce i nova pluća.

U ovoj zemlji novca ima za nekog mladića koji je teško pretukao drugog  mladića, stranca.

Republički fond za zdravstveno osiguranje odobrava novac za promenu pola.

Društvo i država imaju novac za gej parade i njihove aktivnosti. Imaju novac za skupa letovanja svih bivših i sadašnjih ministara.

Postoji novac za koncert pevačice. I najstarijim sugrađanima se deli pomoć u ratama, bez provere da li primaju ino penzije.

Za sve u ovom društvu ima novca. Za parade, šarade, za Farme i Dvorove, za Velikog i malog brata...samo nema novca za bolesnu decu.

Surovo društvo u kome nema novca za decu, to je zemlja Srbija.

Šta po vama treba da se promeni, pored zakona, da bi sva bolesna deca dobila mogućnost da ozdrave?

Da li su dovoljne kampanje građana koji se ujedine kada je hunanost u pitanju, ili i država mora nešto da preduzme?

Život je sastavljen od dana za plakanje i od dana za smejanje...

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
  • Pol: Muško
Odg: Srbija- društvo u kome nema novca za decu
« Odgovor #1 poslato: 21:32:34, 22.Jul.2013. »
Zar ne postoje oni fondovi koji prikupljaju razne dobrovoljne priloge i pomazu?

*

Van mreže Džudi

• **
  • 212
  • 10
« Odgovor #2 poslato: 13:07:59, 23.Jul.2013. »
Postoji Fond za humanitarnu pomoć koju su otvorili Vlade Divac i njegova supruga, kao i Fond porodice Karađorđević.

Država nema takve fondove. Potpuno je u redu da se u akciju prikupljanja pomoći za bolesnu decu pored pojedinaca uključe i ova dva Fonda, ali..Šta država može da uradi?

U prvom postu sam navela gde sve ide novac iz budžeta Srbije.

Pre nekoliko dana o ovom problemu je na jednoj televiziji govorio državni sekretar Ministarstva zdravlja. On je bacio akcenat na donore organa, da kao društvo nismo spremni da doniramo organe i da smo kao država na najnižoj lestvici donorstva u svetu, koliko se sećam. 

Govorio je i o promenama postojećih zakona i zakonskih regulativa kojim se definiše ova oblast.

Deca kojoj su potrebne operacije, transplatacije srca, pluća, ne mogu da čekaju sve te promene. U pitanju su njihovi životi.

Moguće je da na računima RFZO nema dovoljno novca, ali zbog hitnosti operacija uvek može da se prebaci novac sa druge stavke budžeta, da se prenese, i da se kasnije uradi rebalans ili povraćaj novca..to bolje od mene znaju ekonomisti.

Priznajem da sam ogorčena postupcima i nečinjenjem Ministarstva zdravlja.

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
« Odgovor #3 poslato: 19:48:19, 30.Jul.2013. »
A ta dva fonda ne sluze za to? Nije mi jasno  (*o*)

*

Van mreže Džudi

• **
  • 212
  • 10
« Odgovor #4 poslato: 02:47:30, 31.Jul.2013. »
Mikane, ta dva Fonda su dala novac. Porodica Karađorđević je mnogo pomogla maloj Tijani i njenim roditeljima.

Ono što je meni zasmetalo je rečenica ministarke zdravlja kada su je pitali zašto se nije pojavili na Tijaninoj sahrani..nije imala vremena i ne posečuje takve "Manifestacije"!!!!

O tome pišem. Smeta mi odnos države prema bolesnoj deci.

Zar je sahrana malog anđela " Manifestacija"?

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
« Odgovor #5 poslato: 10:47:45, 13.Avg.2013. »
Ma mozda su trebali da postoje neke fondovi koji ce pre toga da se ukljuce da je spasu a posle sta vredi kad nekog vise nema  (*o*)

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000