Internet više nije bezbedan!

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 28 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Internet više nije bezbedan!
« poslato: 13:51:25, 04.Jun.2013. »
Internet više nije bezbedan!

Naše društvo veoma je zavisno od interneta, dok nam je nivo pripravnosti vrlo nizak, naročito u NATO-u. Američki admiral Džejms Stavridis, doskorašnji komandant NATO snaga u Evropi, smatra da će bezbednost interneta biti najveći izazov u predstojećim godinama. Profesor Kevin Džouns, šef Katedre za kompjuterske nauke na Univerzitetu grada Londona, kaže da internet olakšava posao, posebno teroristima.

Admiral Stavridis, koji je 13. maja ove godine otišao u penziju, u razgovoru sa dopisnikom „Glasa Amerike“ iz Londona Alom Pesinom objasnio je zašto smatra da od napada u sajber prostoru preti veća opasnost nego od terorizma ili nuklearnog rata.
Hakerski napadi na firme i državne agencije nisu više novost, a prestupnici i njihovi kompjuteri često su meta policije. To je razlog zašto admiral Stavridis smatra da će bezbednost interneta biti najveći problem za njegovog naslednika na mestu komandanta NATO snaga u Evropi.

„Naše društvo veoma je zavisno od interneta, dok nam je nivo pripravnosti vrlo nizak, naročito u alijansi“, kaže admiral Stavridis. Hakerima je relativno lako, potrebno im je samo solidno poznavanje kompjutera. NATO ima centar za odbranu i istraživanje sajber prostora, baziran u Estoniji, ali admiral Stavridis kaže da je saradnja članica na tom polju ograničena.
„To je, naravno, oblast krajnje osetljiva za države, jer ne vole da pokazuju šta znaju jedne o drugima. Ali to moramo da prevaziđemo, jer je opasnost vrlo visoka i vrlo realna“, kaže Stavridis.

Sajber napadi kreću se od uznemiravanja do provala u kompjutere banaka ili kontrole letenja. Ima i primera krađa obaveštajnih i privrednih podataka. Hakeri mogu da onesposobljavaju sisteme, kao što je električna mreža. Nedavno je jedna hakerska banda ukrala 45 miliona dolara iz bankomata širom sveta.
„Ta vrsta terorizma je mnogo pristupačnija nego sa pojedincima opremljenim eksplozivom, jer može da se sprovodi iz bezbednosti sopstvenog doma“, kaže profesor Džouns.
Mnoge zemlje razvijaju ofanzivno sajber-oružje, a Kina, Izrael i Sjedinjene Države su optuživani da su ih i koristili. Admiral Stavridis ima svoj stav o tome.

„Mislim da je prerano da time opremamo alijansu. Ali to je nešto o čemu će pojedinačne države razmišljati. Vremenom će im biti potreban intelektualni kapital za razvijanje teorije odvraćanja u sajber prostoru“, kaže admiral Stavridis. Odvraćanje bi moglo da se sprovede pretnjama sajber napadima ili konvencionalnim oružjem. Profesor Džouns kaže da bi to moglo da deluje.
S druge strane, admiral Stavridis kaže da je moguće „zamisliti situaciju u kojoj bi neko mogao da zaključi da je suviše rizično napasti berzu neke zemlje, zato što bi mogao da bude oboren i zatvoren sistem samog napadača“. Ali neki pojedinac možda neće voditi računa o tome da li će njegova zemlja da pretrpi kontranapad – što dodaje još jedan nivo čitavom problemu, koji se već nalazi u vrhu liste prioriteta admirala Stavridisa.

Izvor: Akter


 


*

Van mreže Profisale

 • *
 • 27
 • 1
 • Pol: Muško
Odg: Internet više nije bezbedan!
« Odgovor #1 poslato: 10:58:29, 01.Dec.2013. »
Tako je i napravljen da bi se kontrolisao protok informacija. ;D
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
1713 Pregleda
Najnovije: 18:40:12, 29.Jun.2009.
sunshine_Dijana
16 Odgovora
8730 Pregleda
Najnovije: 22:18:08, 22.Okt.2013.
Pokahontas-84
5 Odgovora
1135 Pregleda
Najnovije: 13:21:44, 26.Jul.2014.
Bojan-