Svetska čuda

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže faith

  • **
  • 416
  • 21
  • Pol: Žensko
Svetska čuda
« poslato: 17:50:01, 29.Mar.2013. »
Ovo su mjesta koja su okarakterisana kao svjetska cuda, koje bi vrijedilo posjetiti.

Amazonska prašuma - najveća svjetska prašuma poznata je kao područje s najvećom bioraznolikošću na svijetu. zauzima oko trećine Južne Amerike oko rijeke Amazone kroz devet država, najvećim dijelom u Brazilu. Osim raznolikog biljnog i životinjskog svijeta Amazonska prašuma skriva i mnoga domorodačka plemena.Zaliv Ha Long - zaliv se satoji od 1.960 ostrva. More je oblikovalo niz kupastih vrhova i tornjeva koji imaju oštre litice. Osim otoka brojna su i jezera i pecine. Zaliv uključuje i 14 endemskih biljnih te 60 životinjskih vrsta. Iguazu slapovi - vodopadi na rijeci Iguazu, između Brazila i Argentine. Vodopadi rijeku dijele na dva dijela, gornji i donji tok, a imaju status svjetske baštine. Smatraju se najspektakularnijim vodpadima na svijetu. Sastoje se od 275 slapova visine do 70 metara duž 2,7 kilometara.Ostrvo Jeju – vulkansko ostrvo u Tihom okeanu, nalazi se u Korejskom tjesnacu. Ujedno je i najveći ostrvo Južne Koreje.
Ostrvo je prekriveno vulkanskim kamenjem i vulkanskim tlom koje je produkt djelovanja vulkana Hallasan, na čijem vrhu se nalazi slikoviti krater s jezerom, Baengnokdam, koji je nastao prije 25.000 godina. Naucni značaj otoka proiziazi iz velikog broja cijevi lave, poznate i kao “lateralni vulkani”. Ovi tuneli kroz koje je nekada tekla lava su danas prazne špilje, neke među najvećima na svijetu. One su zanimljive naucnicima vulkanolozima, ali i velika turistička atrakcija ostrva. Sastav vulkanskih cijevi Geomunoreum je jedan od najboljih primjera ovog prirodnog fenomena na svijetu, i njegovi brojni stalaktiti i tamni zidovi cijevi su prekriveni naslagama višebojnih dekoracija ugljenika.
Uz obalu grada Seogwipo nalazi se širok pojas prirodnih kamenih stupaca i obližnja ostrvca Beomseom i Moonseom, koji predstavljaju značajnu prirodnu ljepotu ostrva. Fosili školjkaša i drugih životinja pronađeni u ovom području su također značaj izvor za naucnike. Nadomak obale nalazi se i sedreni stožac Seongsan Ilchulbong koji je svjetski raritet i mjesto za istraživanje surtsejanskih vrsta vulkanskih erupcija pri kojima nastaju sedimentne stijene.
Ostrvo je značajano i zbog velike bioraznolikosti. Na ostrvu prirodno raste polovica cjevastih biljaka Koreje (1.565 vrsta), kao i 200 drugih autohtonih biljaka, te 33 endema. No, polovici od njih prijeti izumiranje, kao npr. polarnim biljkama na vrhu Hallasana koje su se naselile za posljednjeg ledenog doba (prije oko 10.000 godina) kada je otok bio kopnenim mostom povezan s korejskim poluotokom. Ostale biljke su suptropske šume u nižim područjima otoka, koje su takođe ugrožene (Prašuma Gotjawal).
Na ostrvu zivi 17 vrsta sisavaca, 198 vrsta ptica, 8 vrsta vodozemaca, 8 reptila i 947 vrsta insekata.Nacionalni park Komodo – obuhvaća tri veća ostrva, Komodo, Rinca i Padar te 26 manjih ostrva. Ostrva su većinom vulkanskog porijekla, a visina im je do 735 metara. Ostrva su ispresijecania padinama zelenila s bijelim pješčanim plažama te morem u kojem rastu koralji. Park je osnovan 1980. i prvobitno je bio namijenjen samo zaštiti najvećeg guštera na svijetu, endemskog komodskog varana, kojih ima oko 5.700. Kako oni ne žive nigdje drugo na svijetu, jako su važni za proučavanje teorije evolucije. Kasnije je zaštita proširena na svu floru i faunu područja, pa tako i na pomorsko područje.Planina sto – Neobična južnoafrička planina Tafelberg je velika pješčenjačka stijena koja je prvobitno ležala na plitkom morskom dnu prije 400 – 500 milijona godina. Geološka kretanja otad su je podigla tako da se njezin vrh danas nalazi na 1086 m nadmorske visine. Budući da su bedemi od pješčenjaka uočljivi s udaljenosti od 200 km, služili su kao prirodni svjetionik pomorcima još od 1488. kad ih je vidio portugalski istraživač Bartholomeu Dias. Ravan vrh, duzi od tri kilometara, jedan je od najljepsih prizora na svijetu.


Bryce Juta- Bryceov kanjon u stvarnosti i nije klasični kanjon, već čitav niz prirodno oblikovanih amfiteatara u stijeni, dubokih oko 150 m. Stijene su crveno-smeđe a prelijevaju se nijansama rđavo-crvene, ružičaste, limunžute do gotovo bijele boje. Ovakav kolorit je posljedica polaganog rastakanja raznih mineralnih spojeva, većim dijelom manjih količina željeznog oksida prisutnog u slojevima stijena. Plavkaste i grimizne boje ukazuju na postojanje manganovog oksida. Ovaj kolorit je najizraženiji u sumrak ili u zoru zbog nižeg položaja sunca i zbog sjena prouzročenih njegovim položajem.
Narod Paiute koji je stoljećima ovdje živio, vjerovali su da su stijene zapravo ljudi koje je božji gnjev pretvorio u kamen.
Ovaj divlji ali prelijepi krajobraz oblikovala je voda što čini i danas. Ljeti je ovo područje sušno ali zimi napadaju velike količine snijega koje se u proljeće topi i ulazi u pukotine stijena gdje se noću smrzava. Smrzavanjem otopljenog snijega, pukotine se šire i lome površinske stijene. Potpunim otapanjem smrznutog snijega, voda stvara tako uske kanale, lukove i tunele te još više produbljuje kanjon. Pretpostavlja se da se ovakvim procesom rub kanjona svakoh 50-65 godina povlači za 300 mm.
Područje kanjona jedno je od posljednjih utočišta puma. Nekad su ovo područje nastanjivali i dabrovi, ali pošto su u 19. stoljeću bili glavna lovina velikog broja trapera, danas ih više nema. Ljeti kroz područje kanjona prolaze krda bjelorepih jelena koji su glavna lovina pume.Lanzarote ili “vatreno ostrvo” je najsjeverozapadniji ostrvo Kanarskog arhipelaga i može se pohvaliti nadrealnim krajolikom nastalim nakon raspada afričke i američke kontinentalne ploče te masovnim vulkanskim i seizmičkim aktivnostima. 1993. godine UNESCO je proglasio cijeli ostrvo rezervatom biosfere kao područje u kojem važe tri osnovna cilja: očuvanje prirodne baštine i bioraznolikosti, održivi razvitak i znanstveno istraživanje. Dramatični krajolik planinskih masiva Famara i Ajachesa te polja lave i El Jable pustinje često uspoređuju sa površinom Mjeseca.
Čudo prirode, Jameos del Agua je glavna atrakcija i turističko središte na otoku. Los Jameos del Agua (“vodena jama”) dio je duge podzemne cijevi koja je nastala od lave nakon velike erupcije vulkana Corona otprije 3000 godina. Dio je golemog vulkanskog pećinskog sustava Atlantida u sjeveroistočnom Lanzarotu. Unutar špilje nalazi se prirodno jezero koje je povezano s morem.
Godine 1965. Cesar Manrique, lokalni umjetnik, odlučio je oblikovati postojeću cijev lave, ispunjenu pećinama i šupljinama koje su nastale na mjestima gdje su se urušili dijelovi vulkanskog krova zbog akumulacije plinova u unutrašnjosti špilje. Otočna vlada je 1968. otvorila spomenutu lokaciju kao niz jedinstvenih zabavnih mjesta, a projekt je naposljetku dovršen 1987. godine izgradnjom veličanstvenog „prirodnog” auditorija s kapacitetom od 600 mjesta. Stube će vas odvesti do neobičnog podzemnog restorana s plesnim podijem i barom, a 100 m duga staza vodi do ogromne špilje. Staza prelazi kristalno jasnu, slanu i plimnu lagunu u kojoj živi rijetka vrsta gotovo slijepog albino raka. U blizini postoji naucna institucija koja se bavi proučavanjem vulkanske prirode ostrva, a nudi lijepu izložbu za sve one koje zanimaju geologija, te flora i fauna ovog otoka.
Smještene na sjeveru Lanzarotea, Cueva de los Verdes (zelene špilje) također pripadaju sustavu podzemnih tunela dugih 6km. Ruta duga oko 2km otvorena je za posjetitelje. Nekada, lokalno stanovništvo je koristilo podzemne tunele-špilje kako bi se zaštitili od gusara.Izvor: svijetokonas.net


« Najnovija izmena:: 17:56:47, 29.Mar.2013. faith »


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
11 Odgovora
4240 Pregleda
Najnovije: 00:06:28, 30.Sep.2011.
Nale 83
0 Odgovora
1004 Pregleda
Najnovije: 17:16:14, 20.Jul.2009.
*Mew - S.w.E.e.T*
1 Odgovora
1149 Pregleda
Najnovije: 22:36:12, 15.Avg.2009.
sunshine_Dijana