Zvisnost od lekova

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže elenica

  • *****
    Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Zvisnost od lekova
« poslato: 17:54:33, 10.Mar.2013. »
Mnogo sedativa-mnogo štete

S obzirom na to kako u poslednje dve decenije živimo i na nivo stresa kome smo svakodnevno izloženi, nije ni čudo što lekari u šali kažu da bi nam sredstva za smirenje trebalo sipati i u vodovod.Međutim, u zbilji oni upozoravaju da svaki od tih lekova ne leči svaki problem i da prekomerna upotreba nekih od njih može da izazove ozbiljnu zavisnost, za koju je teško naći pravo rešenje. Takva je situacija sa sedativima benzodijazepinima, koji se kod nas i najviše koriste, ističe prof. dr Vladimir Diligenski, specijalista neuropsihijatrije, načelnik kliničke psihijatrije i pomoćnik generalnog direktora KBC „Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju.

NE LEČE DEPRESIJU

 On objašnjava da ovi lekovi donose brzo psihičko i telesno smirenje, ali je problem što se mnogo zloupotrebljavaju, odnosno nekontrolisano uzimaju u velikim količinama. Tome se nije stalo na put ni kada je uvedeno da se izdaju samo na recept.Zvanično je tako, a u praksi pacijenti koji su navikli da ih piju nađu načina da dođu do njih i bez recepta. Mnogi od njih i ne idu kod lekara, plaše se kontakta s lekarom ili imaju loše iskustvo s njima i leče se sami – kaže dr Diligenski. On objašnjava da o zavisnosti govorimo kada se sedativi uzimaju tri puta dnevno po 10 mg, i tako najmanje pet godina.
 
ANTIDEPRESIVI NISU TOKSIČNI
 – U takvim situacijama mnogo bolje rešenje je uzimati antidepresive. Oni su se pojavili kasnije, osamdesetih. Prvi među njima, fluoksetin, napravio je pravu revoluciju jer je ušao u prazan prostor za lečenje anksioznosti i depresije – kaže naš sagovornik.Prema njegovim rečima, najveći problem s antidepresivima jeste to što njihovo dejstvo počinje kasnije, dve-tri nedelje od početka terapije, što mnoge ljude odbija da ih piju. Takođe, neki pacijenti, oko 10 odsto njih, u početku imaju mučninu od antidepresiva, pa kažu „šta će mi, od njih mi je još gore“.Loše strane antidepresiva su i što mogu da smanje želju za seksom, a kod žena da dovedu do produžetka mesečnog krvavljenja za jedan dan.

VEŽBANJE ČUVA ŽIVCE
 Dr Diligenski ističe da je veoma važno biti strpljiv i izboriti se sa ovim lošim stranama jer su u suštini antidepresivi veoma efikasni.Takođe, mnogo su manje toksični od sedativa i ne stvaraju zavisnost kao oni.
 – To što neko i posle duge upotrebe i dalje traži antidepresiv ne znači da je postao zavistan već da bolest još nije izlečena – kaže on.Ipak, najbolje rešenje i za anksioznost i za depresiju jeste kombinacija lekova i psihoterapija. Osim razgovora sa stručnjakom, prava pomoć je i razgovor s bliskom osobom u koju se ima poverenja.Dodaje da se pacijentima kao delotvorna savetuje i fizička aktivnost.Ona je pravi zaštitnik. Naročito je preporučujem prevelikim emotivcima – kaže doktor.

http://zena.blic.rs/Zdravlje/14537/Mnogo_sedativamnogo_stete


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
2 Odgovora
1903 Pregleda
Najnovije: 23:49:35, 20.Maj.2009.
Dorijana
0 Odgovora
1125 Pregleda
Najnovije: 12:07:42, 11.Feb.2011.
Ch
25 Odgovora
4823 Pregleda
Najnovije: 18:06:52, 25.Maj.2015.
Krava muzara