Mozilla pretrazivac

 • Odgovora: 31
Stranice: 1 2 3 4 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Black Dragon

 • *******
  Forum developer
 • 316
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 9
 • Pol: Muško
 • Black Dragon attacks silently...
Mozilla pretrazivac
« poslato: 15:28:13, 06.Mar.2009. »

Mozilla Firefox je brzi, besplatni internet pretrazivac koji vam mnogo olaksava surfovanje internetom. Zasnovan je na arhitekturi otvorenog koda. Nova verzija donosi poboljšanja u brzini učitavanja, sigurnosti i mnogim drugim segmentima. Preporucujem ga svima.

Za savete, informacije, obavestenja, pitanja od sada mozete u ovoj temi.

Zvanicni sajt
Download Mozilla
Projekti


Pogodnosti uključene u Fajerfoks su otvaranje tabova, provera gramatike, napredna pretraga, favoriti uživo, integrisani menadžer preuzimanja fajlova i servis za pretraživanje u koji je uključen Gugl (Google). Razvojni tim Fajerfoksa nameravao je da proizvede veb-pretraživač koji "samo surfuje internetom" i obezbeđuje najbolje moguće surfovanje najširoj mogućoj grupi korisnika. Korisnici mogu da prilagođavaju Fajerfoks raznim ekstenzijama i temama. Mozila održava bazu dodataka na sajtu www.addons.mozilla.org s približno 2.000 dodataka od septembra 2007. Fajerfoks pruža okruženje za veb-programere u kojem oni mogu da koriste ugrađene alatke, kao što je konzola za greške ili Dom inspektor, ili ekstenzije, kao što je Fajerbag (Firebug).

Mozila Fajerfoks podržava mnoge veb-standarde, uključujući HTML, XML, XHTML, SVG 1.1 (delimično), CSS, ECMAScript (JavaScript), DOM, MathML, DTD, XSLT, XPath, i PNG slike s alfa transparentnošću. Fajerfoks takođe podržava ponude za standarde napravljene od strane WHATWG kao klijent i kanvas element. Iako Fajerfoks 2 ne dozvoljava Acid2 standard, Fajerfoks 3 ih dozvoljava. Fajerfoks koristi sendboks (sandbox) sigurnosni mehanizam i limitira skripte od pristupanja podataka s drugog veb-sajta baziranom na istom originalnu polisu. Koristi SSL/TLS da zaštiti komunikaciju s veb-serverima koji koriste jaku kriptografiju kada koriste https protokol. Takođe, pruža podršku za veb aplikacije koje koriste smart kartu za proveru autentičnosti.

Fondacija Mozila omogućava "lov na bagove" istraživačima koji otkriju sigurnosne propuste u Fajerfoksu.

Nekoliko osobina koje karakterišu Fajerfoks:

    * velika stabilnost
    * povećana sigurnost (u odnosu na Internet eksplorer)
    * učitavanje stranica u pojedinačne tabove (učitavanje više stranica unutar jednog prozora)
    * podržavanje standarda W3C
    * ugrađen aparat za skidanje podataka (daunload menadžer)
    * dodaci koje korisnik po potrebi može ugraditi u brauzer (nekoliko njih odnosi se i na Vikipediju):
    * proširenja (extensions) - dodaju nove ili menjaju postojeće funkcionalnosti
    * teme (themes) - služe za izmenu izgleda samog programa
    * priključci (plugins) - za pregled veb-sadržaja u formatu koji nije HTML
    * podrška za veb-napajače (web feed)
    * povratak aktivnih stranica nakon "pucanja" brauzera
    * zaštita od pokušaja preuzimanja ličnih podataka (phishing)

Fajerfoks ima manje javno poznatih nerešenih sigurnosnih propusta od Internet eksplorera. Naprednija bezbednost često je citirana kao razlog da se prebacite s Internet eksplorera na Fajerfoks. "Vašington post" izveštava da je kritični bezbednosni propust u Internet eksploreru bio aktivan 284 dana u 2006. U poređenju s tim, bezbednosni propust u Fajerfoksu bio je aktivan devet dana pre nego što je Mozila rešila problem. U 2006. Simantekova (Symantec) studija je pokazala da su, iako je Fajerfoks prevazišao ostale brauzere u broju potvrđenih ranjivosti te godine u septembru, te ranjivosti ispravljene brže nego one nađene u ostalim brauzerima. Simantek je kasnije pojasnio svoju izjavu, govoreći da Fajerfoks i dalje ima manje propusta od Internet eksplorera, koliko su prebrojali bezbednosni istraživači. Kako od 2. januara 2008. Fajerfoks 2 ima pet nerešenih sigurnosnih propusta, najjači od njih je proglašen "manje kritičnim" od strane Sekunije (Secunia). Internet eksplorer ima sedam nerešenih propusta, a najjači od njih proglašen je za "umereno kritičan" od strane Sekunije.

"Forbs" je Fajerfoks nazvao najboljim brauzerom u svom komentaru iz 2004. godine. "PC World" proglasio je Fajerfoks "proizvodom godine" u 2005. na svojoj listi "100 najboljih proizvoda 2005. godine". Nakon objavljivanja Fajerfoksa 2 i Internet eksplorera 7 2006. godine, "PC World" je uporedio oba i proglasio da je Fajerfoks bolji brauzer. Magazin "Which?" nazvao je Fajerfoks svojim najboljim izborom među brauzerima.

"Internet Week" je objavio članak u kojem su mnogi čitaoci prijavili veliko zauzeće memorije kod Fajerfoksa 1.5. Razvojni tim Mozile je izjavio da je veće zauzeće memorije kod Fajerfoksa 1.5 delimično izazvano novom funkcijom za brzo kretanje napred-nazad kroz stranice (FastBack). Još neki od mogućih uzroka problema s memorijom su loše ekstenzije, kao što je Google Toolbar i neke starije verzije Adblock, ili dodaci, poput starijih verzija Adobe Acrobat Reader-a.

Kada je "PC Magazine" uporedio zauzeće memorije kod Fajerfoksa, Opere i Internet eksplorera, otkrili su da Fajerfoks zauzima približno istu količinu memorije kao i drugi brauzeri. Testovi koje su sproveli "PC World" i Zimbra ukazuju da Fajerfoks 2 zauzima manje memorije nego Internet eksplorer 7. Za vreme testiranja beta 1 verzije Fajerfoks 3 nije zauzimao manje memorije od verzije 2, iako je i dalje zauzimao manje memorije od Internet eksplorera 7.

Poput drugih brauzera, Fajerfoks je imao brojne bezbednosne propuste, mada ne toliko kao Internet eksplorer, prema nalazima CERT-a. Softpedia primećuje da je Fajerfoksu potrebno više vremena da se pokrene nego drugim brauzerima, što je potvrđeno na testovima brzine brauzera. Internet eksplorer 6 takođe se pokreće neznatno brže od Fajerfoksa na Microsoft Windows platformi, jer su mnoge njegove komponente direktno ugrađene u Windows i učitavaju se prilikom podizanja operativnog sistema. Za rešavanje ovog problema kreirana je aplikacija koja učitava komponente Fajerfoksa prilikom pokretanja sistema, slično Internet eksploreru. Funkcija Windows Vista-e nazvana SuperFetch obavlja sličan zadatak tako što unapred učitava Fajerfoks ako se dovoljno često koristi.

Odnos korporacije Mozila s Guglom bio je zapažen u medijima, naročito u vezi s njihovim ugovorom s Guglom o plaćenim preporukama. Objavljivanje antifišing (anti-phishing) zaštite u Fajerfoksu 2 posebno je izazvalo kontroverze. U osnovnim postavkama antifišing zaštita je uključena, a zasnovana je na spisku koji se osvežava dva puta svakog sata preuzimanjem podataka s Guglovog servera na računar korisnika. Korisnik ne može promeniti dobavljača podataka iz grafičkog interfejsa brauzera i nije informisan o tome ko je osnovni dobavljač podataka. Takođe, brauzer šalje Guglove HTTP kolačiće uz svaki zahtev za ažuriranje. U novijim verzijama programa fondacije Mozila dodata je nova bezbednosna opcija koju korisnik mora sam uključiti. Ova antifišing opcija pruža trenutnu zaštitu tako što kod Gugla proverava svaku posećenu veb-adresu.

Neke grupe koje se zalažu za privatnost na internetu izrazile su zabrinutost povodom mogućih načina na koje će Gugl koristiti ove podatke, iako Fajerfoksova polisa privatnosti navodi da Gugl ne može koristiti lične informacije u bilo koju svrhu, osim za antifišing zaštitu. U 2005. godini fondacija Mozila i korporacija Mozila imale su zajednički prihod od 52,9 miliona američkih dolara, od čega je oko 95 procenata poreklom od prihoda od pretraživača. U 2006. godini fondacija Mozila i korporacija Mozila imale su zajednički prihod od 66,9 miliona dolara - i dalje oko 90 procenata toga čini prihod od pretraživača.


Svako želi biti "neko"; niko ne želi raditi na tome.     
Johann Wolfgang Goethe
 


*

Van mreže tikica

 • *****
  Počasni član
 • 1 743
 • 12
 • Pol: Žensko
  • Facebook
Odg: Mozilla pretrazivac
« Odgovor #1 poslato: 20:24:20, 04.Apr.2009. »
Firefox najpopularniji pretraživač u Evropi

Prema istraživanjima analitičke firme StatCounter, Firefox 3 kompanije Mozilla, od nedavno je najpopularniji Internet pretraživač u Evropi.

Ovaj brauzer otvorenog koda na tržištu evropskih pretraživača učestvuje sa 35,05 odsto, ispred Internet Explorera 7 koji koristi 34,54 odsto posetilaca Interneta.

Prema tvrdnjama Odana Kulena iz kompanije StatCounter, ovakvi rezultati posledica su kako prelaska korisnika na Internet Explorer 8, tako i povećanim interesovanjem za novim Firefoxom.

Prema istim istraživanjima Firefox je sada samo 10 procenata iza svih verzija Inrenet Explorera zajedno, što je značajno smanjenje razlike.

Ako se ima u vidu trenutni monopol koji Microsoft drži na tržištu Internet pretraživača sa Internet Explorerom inkorporiranim u Windows opertaivnom sistemu, uspeh Firefoxa je još veći.

Nove promene mogle bi da uslede već u narednih nekoliko meseci kada nas očekuju Firefox 3.5, ekstenzija za Chrome, Safari Beta 4. Microsoft i Internet Explorer dobijaju žestoku konkurenciju.

(Bratislav Jovanović, MONDO)
Zaljubljenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-)
 

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 23 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Mozilla pretrazivac
« Odgovor #2 poslato: 21:18:48, 04.Jul.2009. »
Milioni korisnika preuzeli Firefox 3.5
Subota, 4. jul 2009. 12:54    

Verzija 3.5 popularnog Firefox pretraživača kompanije Mozilla preuzet je preko 2 milona puta tokom samo nekoliko sati od pojave na netu.
Pretvoreno u brojke, ovaj popularni pretraživač preuziman je između 30 i 63 puta svake sekunde, da bi se taj broj kasnije povećao na 80 preuzimanja u sekundi.

Prošle godine je verzija 3.0 bila preuzeta 8,3 miliona puta tokom 24 časa, što je izazvalo kolaps servera. Ovog puta sve je proteklo znatno lakše uz sporadične primedbe korisnika o usporavanju preuzimanja popularnog pretraživača.
Poslednja verzija ovog programa može se preuzeti u Windows, Mac i Linux verzijama a, dostupna je na 58 svetskih jezika.
 

*

Van mreže tikica

 • *****
  Počasni član
 • 1 743
 • 12
 • Pol: Žensko
  • Facebook
Odg: Mozilla pretrazivac
« Odgovor #3 poslato: 13:11:41, 06.Jul.2009. »
Firefox ipak bolji
Nakon što su zvanični predstavnici kompanije Microsoft posumnjali u tačnost navoda da je Firefox 3.5 nekoliko puta bolji u odnosu na njihov proizvod, izvršeno je testiranje koje je obezbedilo konačne rezultate. Ono što je zaključeno jeste da je Firefox 3.5 sebi obezbedio ocenu 9.93 u okviru indeksa performansi kada je u pitanju Windows XP SP3. To znači da je najnoviji pretraživač nekih deset puta bolji na XP nego Microsoft Internet Explorer 7 (prethodna verzija, ne IE8) na Vista SP2 koji je, navodi se u objavljenom izveštaju, najsporiji pretraživač koji možete pokrenuti a mišljenje korisnika o svemu ovome je podeljeno.

Itsvet
Zaljubljenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-)
 

*

Van mreže morgana

 • *
 • 26
 • 0
 • Pol: Žensko
Odg: Mozilla pretrazivac
« Odgovor #4 poslato: 15:28:08, 09.Jul.2009. »
Ja sa tim firefoxom imam problema već 7 dana, užasno mi koči laptop po 5 minuta mi stvara blokadu inače da je dobar dobar je u osnovi.
Džaba ja šaljem moje prijave kvarova, nema poboljšanja.
 

*

Van mreže tikica

 • *****
  Počasni član
 • 1 743
 • 12
 • Pol: Žensko
  • Facebook
Odg: Mozilla pretrazivac
« Odgovor #5 poslato: 10:43:29, 10.Jul.2009. »
Mozda imas neki virus
Ja nisam do sada imala problema a skoro 2 godine koristim firefox :)
Zaljubljenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-)
 


*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Mozilla pretrazivac
« Odgovor #6 poslato: 11:27:45, 10.Jul.2009. »
   Ja sam lično prezadovoljna Firefox 3.5 ~ i kvantitet i kvalitet i sve je yeah ... naročito opcija "dodaci" i "teme" me oduševljavaju!

   Do sad nisam imala problema sa njim, sem u jednom trenutku kada mi je uleteo jedan virus pa mi se upravo dešavalo kao Morgana ima problema, ali je Spyware Terminator odradio svoje i sad radi odlično.

   A  što se tiče laptop opcije u kombinaciji sa Firefox-om, dešava mi se i to {kad ne radim za kompjuterom, već sam van kuće, nosim laptop sa sobom} iako nema virusa. Brat mi je rekao da često kod laptopa se javlja taj problem "kočenja" i da je jednostavno u pitanju slaba "tehnika" ~ ne može se uporediti kompjuter i laptop ... a možda i nije tako.

   Ali, da ne dužim, ja sam prezadovoljna i toplo ga preporučujem svima.
 

(e*e)
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže maraja

 • *****
  Počasni član
 • 1 835
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 69
 • Pol: Žensko
  • Facebook
Odg: Mozilla pretrazivac
« Odgovor #7 poslato: 17:23:00, 20.Jul.2009. »
Mozilla pokreće plaćeni program
Mnogi programeri koji prave razne dodatke za Firefox ekosistem to rade bez ikakvih očekivanja da će biti plaćeni. Međutim, suočivši se sa razvojem Google-ovog Chrome pretraživača koji takođe može značajno da bude poboljšan primenom različitih dodataka, Mozilla je rešila da potencijalne kreatore dodataka obraduje prilikom da zarade. Mozilla je naime najavila pokretanje Contibutions pilot programa koji ima za cilj da obezbedi tehničke alate za programere dodataka koji bi bili plaćani svojim kreatorima. Obzirom da Mozilla sarađuje sa PayPall servisem programeri će moći da novac primaju preko ovog servisa.

ITsvet
 

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 23 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Mozilla pretrazivac
« Odgovor #8 poslato: 11:50:43, 21.Jul.2009. »
Firefox pretraživač preuzet milijardu puta
Utorak, 21. jul 2009. 00:48    

Popularnost Firefoxa, kompanije Mozilla, ne jenjava, pa se tako mnogi korisnici prvenstveno opredeljuju za ovaj Internet pretrživač kao svoj prvi izbor.
To je dovelo do velikog povečanja preuzimanja ovog pretraživača, pa se tako Firefox ovih dana može pohvaliti sa preko milijardu preuzimanja.

Mozilla je nedavno objavila najnoviju verziju 3.5 ovog pretraživača, koji spada među najbrže na svetu prema poslednjim testovima.
Firefox je jedna od najboljih platformi za pokretanje web baziranih aplikacija, a na tržištu pretraživača ima učešće od 23 odsto.

(MONDO)
 

*

Van mreže maraja

 • *****
  Počasni član
 • 1 835
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 69
 • Pol: Žensko
  • Facebook
Odg: Mozilla pretrazivac
« Odgovor #9 poslato: 10:02:06, 18.Avg.2009. »
Mozilla predstavila Firefox 3.6
Utorak, 18. avgust 2009. 00:25    

Kompanija Mozilla je nedavno predstavila početnu verziju Firefox pretraživača sa oznakom 3.6, koji je prelazno rešenje do pojave verzije koja će biti naprednija.
Novi Firefox ima kodno ime Namoroka (inače naziv nacionalnog parka na Madagaskaru), donosi unapređenja JavaScript mašine TraceMonkey kao brže startovanje web čitača.

Firefox 3.6 RC (Release Candidate) pojaviće se krajem oktobra, a do tada će korisnici biti u prilici da isprobaju neke druge probne verzije ovog pretraživača.
Konačna verzija bi trebala da stigne u novembru, a ona će se održati do 2010. godine kada Firefox planira da na tržište lansira verizju 3.7 koja će doneti značajna poboljšanja.
Firefox 3.6 možete preuzeti sa adrese Mozillinog razvojnog centra.

(MONDO)
 


Stranice: 1 2 3 4 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
16 Odgovora
8110 Pregleda
Najnovije: 12:52:35, 06.Avg.2012.
marko272
50 Odgovora
21008 Pregleda
Najnovije: 13:35:15, 25.Jan.2014.
Miloš Mi.
9 Odgovora
3022 Pregleda
Najnovije: 17:24:04, 28.Avg.2014.
Bojan-