Da li pijete aspirin?

• Odgovora: 8

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Da li pijete aspirin?
« poslato: 10:49:24, 06.Mar.2009. »
Aspirin - lek budućnosti
Petak, 6. mart 2009. 10:09    

Male doze aspirina, koji ove godine proslavlja svoj 110. rođendan, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 15 odsto kod osoba sa rizikom od tog oboljenja, dok kod onih koji su već imali infarkt srca ili moždani udar redukuje ponovno javljanje za oko 25 odsto.

Kardiolog Kliničkog centra Srbije, dr Miloje Tomašević je u četvrtak na konferenciji za novinare u hotelu La Petit Piaf rekao da je uloga koju aspirin ima u prevenciji kardiovaskularnih bolesti veoma važna, napomenuvši da u Srbiji bolesti srca i krvnih sudova predstavljaju uzrok smrti u 56 odsto slučajeva, što znači da svake godine od srca u našoj zemlji umre ceo jedan manji grad.

Tokom istorije, upotreba aspirina pomerila se od ublažavanja bolova i groznice pa do prevencije kardiovaskularnih bolesti, kazao je dr Tomašević.

On je dodao da mogućnosti ovog leka nisu iscrpljene i da je aspirin lek budućnosti, kao i da se u zemljama širom sveta nastavljaju istraživanja potencijalne koristi aspirina, posebno kod bolesti kao što su neke vrste karcinoma, Alchajmerova bolest i hipertenzija.

Rezultati studija obavljenih poslednjih godina pokazali su da aspirin u malim dozama dovodi do smanjenja rizika ponovnog javljanja kancerogenog rasta u debelom crevu, naveo je dr Tomašević.

Rezultati istraživanja nedavno obavljenog u Italiji pokazuju da uzimanje malih doza aspirina uveče pre spavanja, snižava nivo krvnog pritiska kod pacijenata kod kojih se smatra da postoji potencijalna hipertenzija.

Dr Tomašević je podsetio da se 2009. navršava 110 godina od kada je aspirin prvi put plasiran na tržište kao sredstvo protiv bolova, dok su njegove koristi u lečenju kardiovaskularnih bolesti praćene tek pola veka kasnije.

Ovaj lek je prvobitno razvijen 1897. godine, ali je tek dve godine kasnije nemački hemičar Feliks Hofman prvi put sintetizovao aspirin u vidu praška da bi ublažio bolove od kojih je patio njegov otac.

(Tanjug)

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
  • Pol: Žensko
Odg: Da li pijete aspirin?
« Odgovor #1 poslato: 00:36:54, 16.Nov.2009. »
Retko pijem lekove, pa samim ti i aspirin.. Ono sto mogu da potvrdim jeste da je zaista efikasan, s tim da sad mislim na onaj koji je namenjen americkom tržištu.. Što bi moja mama rekla, "onaj pravi" ;) 
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže mia

• **
  • 456
  • 0
  • ko sebe izgubi,nije dostojan spasenja
« Odgovor #2 poslato: 01:16:11, 16.Nov.2009. »
ne,i inače ne pijem lekove

*

Van mreže Feniks

• 983
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 1
« Odgovor #3 poslato: 01:42:23, 16.Nov.2009. »
Aspirin jedino..pomaze mi kod cirkulacije.

*

Van mreže revelation09

• 905
  • 2
« Odgovor #4 poslato: 23:33:34, 16.Nov.2009. »
Aspirin sam samo jednom do sad popila i zaista je jako brzo djelovao. Samo jedna strana glve me je boljela kao posledica promaje a nisam imala vremena da odmaram (inace kad me zaboli glava, meni najbolji lijek definitivno je da naslonim glavu na jastuk i pokusam malo odspavati )...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #5 poslato: 00:28:35, 17.Nov.2009. »
Iskreno ne,mada znam kakvi su njegovi kvaliteti,ali ja i protiv bolova i protiv visoke temperature koristim nesto drugo.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #6 poslato: 21:33:46, 30.Jan.2012. »
Ima koristi od njega kod nekih blazih stanja, samo treba biti oprezan jer pripada grupi lekova koji mogu da ostete GIT, ne bi ni sa njim trebalo preterivati s obzirom da ga dosta ljudi koristi mozda i vise nego sto treba
Retko ga koristim, izbegavam sve moguce lekove pa i njega, samo kad bas bas bas zagusti

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« Odgovor #7 poslato: 14:07:59, 05.Feb.2012. »
Retko pijem lekove, pa samim ti i aspirin.. Ono sto mogu da potvrdim jeste da je zaista efikasan, s tim da sad mislim na onaj koji je namenjen americkom tržištu.. Što bi moja mama rekla, "onaj pravi" ;) 
"Bajerov" aspirin?

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #8 poslato: 14:48:19, 24.Mar.2012. »
Evo i jedan clanak u vezi aspirina-za i protiv

http://www.biljeizdravlje.rs/code/navigate.php?Id=331&editionId=89&articleId=456

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000